Zobacz pełną wersję : Jak zrobić PDF bez linków
Mam taki problem.
Muszę utworzyć PDF'a z Worda z osadzonymi czcionkami. Problem mam z linkami w tekście (adres e-mail, i stron internetowych). Nie chcę aby w PDF'ie były odnośniki do stron. Czyli chciałbym aby linki były normalnym tekstem a nie przyciskiem z odnośnikiem. W Wordzie oczywiście wywalam hiperłącza, ale podczas konwersji do PDF linki automatycznie się tworzą. Problem jest w standardowym Wordowskim Save As..., jak i wirtualną drukarką DoPDF (testowałem jeszcze kilka innych i było to samo).
Nie mogę sobie z tym poradzić. Wiecie jak to obejść?
mac.serafin
04-06-2011, 12:12
Ja sobie wczytałem dokument do google docs, wywaliłem formatowanie i dałem zapisz jako pdf i nie mam już linków. Jak nie będzie działać to prześlij mi na
[email protected] ten dokument i odeślę tego pdf'a.
Wyeksportuje do PDF/X-1a:2001
Wyeksportuje do PDF/X-1a:2001
A możesz mi podpowiedzieć gdzie coś takiego ustawić w Wordzie? Znalazłem tylko ISO 19005-1 (PDF/A) Może ewentualnie jakąś wirtualną drukarkę, która to obsłuży.
Co do Googla, to niestety nie obsługuje on formatowania 2 kolumnowego :(
Byłbym bardzo wdzięczny
Cholera, jak nie ma w łordzie to chyba trza mieć Acrobata...
2pompony
04-06-2011, 15:31
Takie rzeczy ustawia się w opcjach generowania pdfa a nie w samym wordzie - bo de facto ustawiasz rodzaj tworzonego pdfa. Powinno to być gdzieś na etapie ustawiania parametrów pdfa jaki ma powstać. Rzadko używam Worda, ale miałem kiedyś jakiś programik do generowania pdfów spod worda właśnie - o znalazłem go, nazywa się Office to pdf, firmy soft Xpansion i jest z 2006 roku.
No i on, ten programik ma opcję (m.in.) Hiperłącza: importuj jako tekst (nie intertaktywne). Pewnie to jest to, o co Ci chodzi.
edit
O, Czornyj już odparł, że nie w wordzie...
Niestety do dyspozycji mam tylko Offica 07, Readera X i ewentualnie wirtualną drukarkę DoPdf (lub jakąś inną) :(
Takie rzeczy ustawia się w opcjach generowania pdfa a nie w samym wordzie - bo de facto ustawiasz rodzaj tworzonego pdfa. Powinno to być gdzieś na etapie ustawiania parametrów pdfa jaki ma powstać. Rzadko używam Worda, ale miałem kiedyś jakiś programik do generowania pdfów spod worda właśnie - o znalazłem go, nazywa się Office to pdf, firmy soft Xpansion i jest z 2006 roku.
No i on, ten programik ma opcję (m.in.) Hiperłącza: importuj jako tekst (nie intertaktywne). Pewnie to jest to, o co Ci chodzi.
edit
O, Czornyj już odparł, że nie w wordzie...
Myślę, że to właśnie to o co pytam. Już sprawdzam programik. Dam znać jak poszło.
2pompony
04-06-2011, 15:41
(lub jakąś inną) :(
No właśnie! Może skorzystaj z opcji 'jakąś inną'! :) Tak a propos w sieci jest dużo darmowego oprogramowania do generowania pdfów, może wypróbuj ze 3 sterowniki do drukarek i może któryś ma jakieś bogatsze opcje generacji.
W ostateczności (choć nie będzie to wyjście eleganckie tylko partyzantka) możesz w wordzie zrobić odnośniki nieistniejące, np. zaczynające się zamiast http:// to hrrt:// Co prawda będą klikalne, ale po kliknięciu i tak się nic nie otworzy.
edit
Zdaje się, że przez wolne odświeżanie odpowiadamy sobie na posty już niejako niebyłe. :)
No właśnie! Może skorzystaj z opcji 'jakąś inną'! :) Tak a propos w sieci jest dużo darmowego oprogramowania do generowania pdfów, może wypróbuj ze 3 sterowniki do drukarek i może któryś ma jakieś bogatsze opcje generacji.
W ostateczności (choć nie będzie to wyjście eleganckie tylko partyzantka) możesz w wordzie zrobić odnośniki nieistniejące, np. zaczynające się zamiast http:// to hrrt:// Co prawda będą klikalne, ale po kliknięciu i tak się nic nie otworzy.
edit
Zdaje się, że przez wolne odświeżanie odpowiadamy sobie na posty już niejako niebyłe. :)
Spoko spoko, każdy post jest dla mnie przydatny. Co do pustych linków to niestety nie mogę tak zrobić. Dokument muszę zauploadować na stronę, gdzie takie linki są wykrywane i wyświetlane są ostrzeżenia.
Na razie walczę z programem, który podałeś. :)
EDIT
No niestety, coś nie bangla. Wieczorkiem jeszcze powalczę z problemem. Dzięki wielkie za zainteresowanie. Jakby co to będę jeszcze dręczył ;)
marszull
04-06-2011, 16:16
dawaj ten dokument to Ci wypluje pdfa ;)
tylko najlepiej podeslij jako .rtf bo ja nie mam worda i w pages moze sie cos sypnac
mac.serafin
04-06-2011, 19:03
Najłatwiej jest wrzucić *.doc do google docs i wyeksportować jako *.pdf. Szybko łatwo i przyjemnie.
2pompony
04-06-2011, 19:27
Już Autor pisał, że google czegoś nie obsługuje (dwukolumnowych textów, czy jakoś tak)...
marszull (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8148), przesłałem PM.
mac.serafin, google nie rozjechało mi dwu-kolumnowe formatowanie :(
Mam zainstalowany Foxtab PDF Converter jako wirtualna drukarka i spod OpenOffice (Worda akurat nie mam) zrobił PDFa bez aktywnych linków.
Mam zainstalowany Foxtab PDF Converter jako wirtualna drukarka i spod OpenOffice (Worda akurat nie mam) zrobił PDFa bez aktywnych linków.
PDF Creator jak wirtualna drukarka robi PDF-y bez linków.
http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/
Udało się!!!
Dzięki wielkie. Oczywiście "problem" też był po stronie Readera X, który to, pomimo że nie było linków zaszytych w pdf'ie, wyświetlał je.
Po uploadzie dokumentu na stronie która to zabraniała zaszytych linków w PDF'ie okazało się że wszystko jest OK.
Jeszcze raz dzięki wielkie.
Nie zdawałem sobie sprawy, że tak prosta i oczywista rzecz, jaką jest wybór interaktywności dokumentu, może przysporzyć tyle problemu.