Zobacz pełną wersję : Micro-NIKKOR MF 55/2.8 + PK13
Czy ktoś z kolegów używa tego szkiełka z pierścieniem PK-13? Właśnie sobie sprawiłem i mam problem. Sam obiektyw działa rewelacyjnie, jednak z podpiętym PK-13 kompletnie nie mogę ustawić ostrości, kręcenie pierścieniem nic nie daje. Proszę o pomoc jeśli czegoś nie wiem...
mateo912
03-06-2011, 22:25
Czy ktoś z kolegów używa tego szkiełka z pierścieniem PK-13? Właśnie sobie sprawiłem i mam problem. Sam obiektyw działa rewelacyjnie, jednak z podpiętym PK-13 kompletnie nie mogę ustawić ostrości, kręcenie pierścieniem nic nie daje. Proszę o pomoc jeśli czegoś nie wiem...
może nie jesteś wystarczająco blisko?
Poza tym w macro z pierścieniami/mieszkiem ostrzy się przysuwając/oddalając a nie kręcąc pierścieniem.
marcin_G
03-06-2011, 22:29
W tym zestawie skalę 1:2 można uzyskać na dwa sposoby:
- sam obiektyw "wyjechany" maksymalnie do przodu
- obiektyw ustawiony na nieskończoność + pierścień pośredni
Teraz mając założony pierścień pośredni wystarczy obracać pierścień ostrości, by skracać odległość zdjęciową.
O ja durny !! Faktycznie! Myślałem że obiektyw będzie dalej działać tak jak bez pierścieni. Dzięki za szybką podpowiedź! Jutro pójdę w teren przetestować szkiełko :)