Zobacz pełną wersję : Pojawił się GRIP do D7000 i D3100
poziomek1978
03-06-2011, 12:43
Witam, to mój 1szy post na forum.
Dla zainteresowanych , pojawiły się gripy firmy 3ciej do D7000 i D3100. Szczegóły: LINK (http://optyczne.pl/4015-nowo%C5%9B%C4%87-Meike_MK-D3100_i_MK-D7000.html)
Pozdrawiam
slowik-k-g
03-06-2011, 12:44
Baterie niech zrobią:(
poziomek1978
03-06-2011, 12:47
Baterie niech zrobią:(
Też czekam ;) ale zauważ,że dla zdesperowanych grip ma tę zaletę,że można zapchać go paluszkami (tak przynajmniej twierdzą w tym opisie). Ja jednak wolę chyba bez gripa i czekam na zamiennik baterii.
Ja już zamówiłem do d7000. Nie ukrywam, że po przejściu z 50D brakowało mi przestrzeni a oryginalny ma cene deczko przesadzoną. Zobaczymy jak Meike będzie się sprawował.
joker333
03-06-2011, 14:13
chyba zdjęcia na odwrót zamieścili
jaki jest sens tworzyć wątek, gdzie w temacie o d7000 już jest o tym oraz w dziale Systemy zasilania aparatów znajduje się temat o zamiennikach? Zresztą zupełnie nie ten dział...
Witam, to mój 1szy post na forum.
Dla zainteresowanych , pojawiły się gripy firmy 3ciej do D7000 i D3100. Szczegóły: LINK (http://optyczne.pl/4015-nowo%C5%9B%C4%87-Meike_MK-D3100_i_MK-D7000.html)
Pozdrawiam
Gratuluje pierwszego postu - pierwszy raz jest najlepszy :-)) ale trochę dział nie trafiony, jak zauważył forumowicz @sabur - jest dział: Systemy zasilania aparatów
poziomek1978
03-06-2011, 22:35
Gratuluje pierwszego postu - pierwszy raz jest najlepszy :-)) ale trochę dział nie trafiony, jak zauważył forumowicz @sabur - jest dział: Systemy zasilania aparatów
:oops: Hmm faktycznie mea culpa. Wątek do usunięcia.
panoramix
03-06-2011, 23:01
Raczej do przeniesienia do działu "zasilanie". A co do gripa, to zmienisz zdanie jak go założysz - gwarantuję :D Ja swoje Meike odebrałem dzisiaj i od razu poszedł w bój. Generalnie zagrypiam wszystkie body jakie kupuję, więc i na d7k przyszła kolej skoro pojawiła się tania alternatywa.
BTW, na czorta Ci zamiennik, skoro będziesz go nosił w torbie/kieszeni? W pełni naładowany aku, wg producenta powinno wystarczyć na zrobienie 3000 klatek. Uwzględniając 2 aku w gripie, mamy do dyspozycji c.a. 6k-7k zdjęć - to więcej niż bardzo dużo.
Bartekolo
04-06-2011, 00:34
Raczej do przeniesienia do działu "zasilanie". A co do gripa, to zmienisz zdanie jak go założysz - gwarantuję :D Ja swoje Meike odebrałem dzisiaj i od razu poszedł w bój. Generalnie zagrypiam wszystkie body jakie kupuję, więc i na d7k przyszła kolej skoro pojawiła się tania alternatywa.
BTW, na czorta Ci zamiennik, skoro będziesz go nosił w torbie/kieszeni? W pełni naładowany aku, wg producenta powinno wystarczyć na zrobienie 3000 klatek. Uwzględniając 2 aku w gripie, mamy do dyspozycji c.a. 6k-7k zdjęć - to więcej niż bardzo dużo.
Mnie starcza góra na 1000 i raczej trzeba tyle liczyć....
PS. Co do gripa to który jest lepszej jakości Meike czy Photix?
Meike to fajne gripy, mam to pod D90 i D300s, zero problemów.
Hmmm, dziś sprawdzałem, po zrobieniu 757 zdjęć (w tym kilka sekwencji filmowych) mam aku naładowane w 76%.
panoramix
04-06-2011, 09:06
Enel3e wystarczy mi na zrobienie ok 3000 klatek na d90/d300. Liczę że d7k wykręci 3500 klatek na jednym ładowaniu
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
marekwwwww
04-06-2011, 11:14
komputronik ma aku za 199 zł to juz nie jest zle
sprawdzone galeria malta poznan ale mysłe ze we wszystkich punktach bedzie ta sama cena
Spokojnie starcza na 3tys. Aktualnie mam na liczniku 2698 i 22% baterii. Poprzednio doszedł pod 4 tys. Ustawiony podgląd po zdjęciu, obiektyw z VR (czasami włączony).
Funky_Koval
04-06-2011, 23:20
Ja nie wiem jak Wy to robicie...bo mnie starcza jeden aku nikona ledwie na 1000 fotek :(
panoramix
06-06-2011, 09:37
Od piątku użytkuję gripa Meike do d7k. Plastik i trochę gumy, jak zwykle. Komfort użytkowania, nie do przecenienia.
Minusy:
1. Z zauważalnych jak do tej pory niedociągnięć / baboli, wymienić można pokrętło nastaw przysłona/czas. Zmiana nastaw wymaga kręcenia kółkiem w odwrotną stronę niż w body. Nie przeszkadza to jednak w użytkowaniu, bo każdy chyba i tak patrzy na drabinkę w wizjerze? Raczej trudno mi wyobrazić sobie fotografa liczącego przeskoki kółka nastaw :) Tak więc babol nie wpływający ani na właściwości, ani na komfort użytkowania.
2. Kolejną rzeczą, która już mniej mi się podoba jest kwestia mocowania gripa do body.
Mocowanie jest realizowane przez gwint statywowy, umiejscowiony mniej więcej w 1/3 spodu aparatu. Dodatkowo są 2 bolce centrujące grip.
Nierównomierność mocowania skutkuje nierównym przyleganiem krawędzi gripa do aparatu i o ile z jednej strony, układa się on idealnie, tak po stronie uchwytu i spustu migawki, lekko niedolega. Tworzywo z którego wykonany jest grip, jest elastyczne, w związku z tym, w zależności od uchwycenia i ciężaru zestawu, powstaje w tym miejscu szczelina, wynosząca od 0,5mm bez obciążenia, do ok 1,5mm przy chwycie za grip z zamocowanym do aparatu ciężkim obiektywem N80-200/2,8D ED + sb-900.
MB-D80 posiadał "nóżkę" wchodzącą w komorę akumulatora w body, więc otrzymywaliśmy "gratis" 2 punkty mocowania. Trudno mi porównać ten system z MB-D10, bo w d300 używałem oryginalnego gripa, który był bardzo sztywny (metalowy szkielet).
Plusy:
1. Grip, mimo że plastikowy, wizualnie prezentuje się dobrze i solidnie. W zestawie otrzymujemy 2 koszyczki: na standardowy aku d7k oraz na 6 batek/aku typu AA. Oba koszyczki są również plastikowe. Koszyczek na aku, posiada dodatkowo osłonięte wejście na przewód zasilający ze źródła bezpośredniego - fajne w studio.
2. Guma, którą oklejony jest grip, wygląda znacznie lepiej niż ta, którą oklejali podróbki MB-D80 (do d80/d90) i MB-D10 (do d300/d700) - jest bliższa oryginałowi.
3. Poza bugiem dotyczącym kierunków pokręteł, wszystkie elementy sterujące, działają tak jak należy. Spust na gripie, posiada taki sam skok jak w body. Krzyżak jest idealny.
4. Grip działa bezproblemowo z jednym aku (obojętne czy w body, czy w gripie) lub z koszyczkiem na AA.
5. Nie trzeba wypinać klapki akumulatora z body, w celu korzystania z gripa. Dodatkowo, na gumę zdjętą ze złącza body do gripa, czeka specjalne, wyprofilowane miejsce w samym gripie - już nie zgubisz swojej gumy :)
6. Cena - wszyscy zainteresowani znamy cenę oryginału... Za 1/4 tej kwoty, otrzymujemy zamiennik z niewielkimi niedociągnięciami, które można wyeliminować bez problemu (pokrętła) oraz podrażając koszt wykonania, a tym samym cenę gripa (metalowy szkielet w celu usztywnienia). 2 lata gwarancji.
Podsumowanie:
O ile, być może u innych producentów (B2H, Phottix), nie występuje wydumany problem pokręteł, tak nie spodziewam się, by kwestia sztywności zamocowanego gripa odbiegała znacznie od Meike. Mocowanie jednopunktowe, wymaga dużej sztywności, by spełniać oczekiwanie ścisłego przylegania gripa do body, na całej jego krawędzi.
Ja nie wiem jak Wy to robicie...bo mnie starcza jeden aku nikona ledwie na 1000 fotek :(
Ja tez mam z tym problem. Max jaki osiągnąłem to 900 i to bez lampy, LV, filmów. Same fotki w RAW, standardowy podgląd po zdjęciu. Bateria nie przeładowana, nie niedoładowania (oryginalny zasilacz), ładowana po normalnym rozładowaniu podczas użytkowania, wskazania w body - nowy akumulator. Zero włączonych odszumiań, itp. Jedynie co może częściej robię, to przy AF-C dłuzsze ( z 5-10s ) łapanie ostrości przy poruszających się obiektach.
Co najwięcej w lustrzankach pobiera prądu?
Jeśli Rafał robi 3000 i to z filmami to normalnie zaczyna mnie ten aparat już totalnie ............. .
Jak dostanę grip, załaduję go zwykłymi akumulatorka Mi-MH. Ciekawe ile na takich np. Sony 2500 może pociągnąc?
panoramix mam Photixa i pokrętła chodzi jak trzeba - w dobra stronę - tak IMO kolorystyka i guma niemal idealna w porównaniu do body i po skręceniu przylega idealnie. Mam Meikeya z D80 i też byłem z niego zadowolony, co do sztywności Photixa - to albo ja jestem za słaby, albo naprawdę nie jest źle - tutaj zamiennik do D80 jest jakby bardziej "delikatny".
Ustaw ją delikatnie pod kątem 45 stopni i wyciągnij
Marcin1981
25-06-2011, 14:07
witam. Chcialem spytac czy grip z d3000 bedzie pasowal do d3100? pisze dlatego ze na ebay znalazlem grip do d3000 z 2 bateriami w przystepnej cenie
Biorąc pod uwagę, że D3000 obsługuje EN-EL9a, a D3100 EN-EL14 to jak sądzisz?
Marcin1981
25-06-2011, 18:34
Biorąc pod uwagę, że D3000 obsługuje EN-EL9a, a D3100 EN-EL14 to jak sądzisz?
czyli znaczy ze nie pasuje. Po prostu zaczynam z fotografia i na razie jestem "zielony"dlatego zadaje poczatkujace pytania. Ale szybko to sie zmieni.... mam nadzieje
Po prostu zaczynam z fotografia i na razie jestem "zielony"dlatego zadaje poczatkujace pytania. Ale szybko to sie zmieni.... mam nadzieje
Czego i ja Ci życzę. To wspaniała pasja
Witam
Mam pytanie dotyczace gripa do D3100 firmy Zeikos. Ma ktoś grip tej firmy razem z D3100? Jeżeli tak to jak się spisuje grip i jaka jest jakość wykonania? A może ktoś używa gripa tej firmy z innym body? Proszę o opinie na temat gripów tej firmy i czy warto wydać na niego około 210 zł?
Witam
Planuję kupić gripa i używać go z bateriami AA. Nie moge nigdzie znaleźć pojemnosci oryginalnego aku. Na ile czasu mniej wiecej powinno starczyc 6 AA 2500? Cos porównywalnego do dwóch oryginalnych aku?
cichy-cichy
04-07-2011, 14:49
Jeśli chodzi o D3100 to w zestawie jest akumulator o pojemności 1030mAh.
Zapomnialem dodać, że chodzi mi o grip do 7k. Znalazlem, że w d7k jest 1900. Czyli mam rozumieć, że nawet jeden aku AA trzymałby więcej niż oryginalny? Używa ktoś takiego zestawu?
Zestaw AA 2500 teoretycznie powinien trzymac tyle co oryginal gdyby mial pojemnosc 3200? Dobrze to licze?
1900mAh - oznacza że ogniwo dostarcza prąd 1,9A przez godzinę
Moc oryginalnego akumulatora:
1900mA*7V=13,3W
Moc zestawu Ni-MH, np Eneloop (ten tańszy ma chyba pojemność 2000)
4*1900mA*1,2V=9,6W
Źle pomnożyłem przez napięcie bo myślałem, że jest 1,5V. Do gripa wchodzi 6AA, tak?
abraham2ooo
08-07-2011, 05:45
Pytania do posiadających D3100 z gripem: jak jest z dwoma oryginalnymi bateriami, są wykorzystywane jednocześnie, czy po kolei? Jeśli po kolei, to skąd wiadomo, która bateria jest najpierw wykorzystywana, którą wyjąć po rozładowaniu? Jak wygląda sprawa z przełączaniem się między bateriami?
Co do ilości fotek to w D3100 można zrobić na jednym ładowaniu tylko ok 450 :(, chyba, że mam coś źle ustawione.
abraham2ooo
14-07-2011, 19:58
Jako, że nie mogę edytować to odpowiem trochę sam sobie: z dwoma oryginalnymi bateriami stwierdzam jak na razie równoczesne ich wykorzystywanie albo grip samoczynnie przełącza się na tą mocniejszą, co byłoby troszkę bez sensu. Test: miałem jedną prawie rozładowaną i jedną pełną baterię, pojedynczo aparat pokazywał odpowiednio jedną lub trzy kreski naładowania, ale po włożeniu obu wyświetlany był pełen akumulator. Naładowałem teraz obie baterie i za ok 1000 zdjęć dam znać jak wygląda sprawa z dwoma bateriami.