PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecie z autorem w tagu

fazikpl665
02-06-2011, 22:10
witam
nie wiem do jakiego działu wrzucić ten wątek więc piszę tutaj... potrzebuję zdjęcie w którym będzie zakodowane przez aparat "komentarz" i "autor"... czytałem na innych forach że w Nikonach da się wpisać w aparacie autora by później dopisywał go do każdego zdjęcia w tagu... potrzebuję takiego zdjęcia do projektu ( projekt to exif czyli wyciąg meta danych z pliku jpg)... Nikoniarze pomoooooocyyyy bo termin oddania projektu nadchodzi!!!!! :(

kazwita
02-06-2011, 22:34
Witam.

Na przykładzie D300:
Menu > Ustawienia > Inf. o prawach autorskich > ON.
Pojawia się wtedy okienko, gdzie można wpisać tekst w pola Fotograf i Prawa autorskie. Pozostaje tylko zaznaczyć „ptaszek” na opcji Dołącz inf. o prawach autor.

W D60 jest to troszkę uboższe:
Menu > Ustawienia > Komentarz do zdjęcia > ON.
Pojawia się wtedy okienko, gdzie można wpisać tekst. Tak jak poprzednio trzeba zaznaczyć „ptaszek” na opcji Dołącz komentarz

Pozdrawiam.

Semati
02-06-2011, 22:36
W programach, które czytają EXIFY , można wszystko dopisać i edytować jak kojarzę.. :)

Greg77
02-06-2011, 22:46
Eeeee ale lepiej w puszce.......leeeee no to sobie tak zrobie:D dzieki:D

sote
03-06-2011, 08:30
chlopaki... z tego co rozumiem, kolega prosil o zdjecie a nie porade jak dodac informacje o autorze... :mrgreen:

fazikpl665
03-06-2011, 09:55
chlopaki... z tego co rozumiem, kolega prosil o zdjecie a nie porade jak dodac informacje o autorze... :mrgreen:

dokładnie.... koledzy proszę poratujcie mnie... nie ważne jakie tylko żeby było i miało zapisane to w tagu... jeśli byłby ktoś uprzejmy to proszę odezwać się na priv....

W programach, które czytają EXIFY , można wszystko dopisać i edytować jak kojarzę.. :)

wiem że można ale to jest dopisywanie i kolejna męczarnia w pisaniu programu... mój program ma po prostu wyczytać z pliku jpg informacje bez ich zmian...

sote
03-06-2011, 10:39
o ile nikt Cie nie poratuje to postaram sie wieczorkiem cos Ci podeslac

fazikpl665
03-06-2011, 11:30
o ile nikt Cie nie poratuje to postaram sie wieczorkiem cos Ci podeslac

byłbym kolego bardzo wdzięczny :]

maki
03-06-2011, 15:49
Przysłałbym tylko nie wiem jak przez forum załączyć załącznik, daj mi na PM adres.