Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] wrocławski ratusz wieczorem
radex171
02-06-2011, 16:14
Do krytyki, i opinii co do poprawki i odrazu dodam że tak widze obciąłem lampę która mi się tutaj najbardziej podoba ;(... ja nie wiem co mam z tym obcinaniem, załamać się idzie...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/DSC_0643-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-qW_4pnOGvMA/TdrVhIN43-I/AAAAAAAAAR8/2beDTF_U8tE/s720/DSC_0643.jpg)
Przyjemne wieczorne zdjęcie. Wrażenie psują w zasadzie tylko chylące się ku upadkowi kamienice po bokach kadru - zapewne efekt zadarcia obiektywu do góry w celu zmieszczenia całego ratusza na zdjęciu. Trzeba było bardziej oddalić się od obiektu (jeśli było oczywiści dokąd). Możesz też spróbować skorygować perspektywę w obróbce. Zobacz np. tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=46660). Pozdrawiam :-)
radex171
02-06-2011, 22:17
no wreszcie widze że jednak chyba coś się udało, po tylu nie udanych, jak się okazało fotkach:), tak to prawda, musiałem zadrzeć obiektyw do góry, ponieważ nie mam zbyt wysokiego statywu. Co do tej obróbki to z miłą chęcią przeczytam:)
(...) tak to prawda, musiałem zadrzeć obiektyw do góry, ponieważ nie mam zbyt wysokiego statywu. (...)
Żartowniś z Ciebie :lol: :smile:
radex171
02-06-2011, 22:39
:P... a druga sprawa że tak powiem dopiero jestem w trakcie nabywania photoshopa:P... ponieważ okazało się że dotychczasowy program obrabia zdjęcia tylko w obszarze kolorów, światła itp. mam na myśli lightrooma... bo tam niestety nie widzę tej funkcji dzięki które "wyprostuje budynki"... gdy tylko obrobie to zdjęcie aby normalnie wyglądało to napewno umieszcze...
Najpierw zadaj sobie pytanie, czy było miejsce, żeby kadrować ratusz z większej odległości ? Jeśli tak, to powtórz zdjęcie, jeśli nie - spróbuj pionu:-).
radex171
02-06-2011, 23:23
było moż z max pół metra nie więcej:/ więc myślę że i tak chybas zbyt wiele bym nie uzyskał
teh_14m3
02-06-2011, 23:37
Najpierw zadaj sobie pytanie, czy było miejsce, żeby kadrować ratusz z większej odległości ? Jeśli tak, to powtórz zdjęcie, jeśli nie - spróbuj pionu:-).
Ja bym zaczął od elementarnych podstaw kompozycji: centralnie, ucięty budynek z lewej, bezsensowne latarnie po prawej, ani nie ma podłogi ani ciekawego nieba (ba, niebo jest przejaskrawione). Wyprostować perspektywę to w gimpie też możesz, a on jest bezpłatny.
Ogólnie widzę, że strasznie się podniecasz tym zdjęciem więc proponuję podejść ci do niego na spokojnie, zdjęcie moim zdaniem nie jest wykonane nawet poprawnie.
Pokazałeś wszystkie niedoskonałości optyczne szkła, którym fotografujesz... dodatkowo WB też padło mz... Nie lepiej zrobić 2,3 klatki połączyć???
Koledzy nie byli już tak pobłażliwi jak ja, ale w dużej części mają rację. Zwłaszcza odnośnie kompozycji pamiętaj, że główny motyw niekoniecznie musimy umieszczać w centrum kadru. Z reguły lepiej będzie jeśli znajdzie się on (jego istotny element) w mocnym punkcie. W poprzednim Twoim zdjęciu ratusz również był na środku kadru ... Masz materiał do przemyśleń:-)
było moż z max pół metra nie więcej:/ więc myślę że i tak chybas zbyt wiele bym nie uzyskał
Uzyskałbyś można się spokojnie cofnąć na pl. Solny. Zwłaszcza odkąd wyrzucono stamtąd samochody.
Zrobiłem niemal takie samo zdjęcie (http://tomzych.com/07_11_01_wro/slides/_DSC0255.html), ale że było to 4 lata temu, to już nie pamiętam na ile ja prostowałem, ale chyba niewiele.
krokus66
03-06-2011, 12:53
Podstawowa zasada: zdjęcie wykonujemy max. poprawnie już na etapie focenia.
1. Dune b. ładnie Ci to wszystko wyłożył.(!) Podstawą jest niezadzieranie obiektywu. Trzeba zmienić: wysokość puszki, odległość, ogniskową, poziom na pion. Odnośnie statywu już sam wyciągnąłeś cenne wnioski.
2. Nieszczęśliwie ucięty budynek z lewej, lampa z prawej nawet jakby była prosta, to jej b. silne światło na skraju obrazu - psuje go.
3. Uwagi teh_14m3 popieram w dwóch pierwszych linijkach.
4. Popieram zdyboo. Robiłem podobne w pionie i mimo wielu samochodów miejsca było naprawdę galańcie.
Najważniejsze.
Nie jest źle, widzę że już niedługo będzie fajnie a nawet galańcie.
A w ogóle "Nie bądź Pan rura i nie pękaj."
radex171
03-06-2011, 16:38
hehe nie poddam się i w najbliższym czasie i gdy będe miał możliwość zmierze się z tym kadrem jeszcze raz;)
krokus66
04-06-2011, 21:30
hehe nie poddam się i w najbliższym czasie i gdy będe miał możliwość zmierze się z tym kadrem jeszcze raz;)
I z innymi tematami, mniej oklepanymi a Wrocław ma ich naprawdę b. dużo. Ty masz to wszystko na miejscu, na talerzu.