Zobacz pełną wersję : chciałabym uzyskać taki efekt.Jak?
rajna666
01-06-2011, 22:32
Przede wszystkim jestem tu nowa więc witam wszystkich.A teraz mam pytanie.Jak oni uzyskują taki efekt.podejrzewam,że jest to hdr.A może się mylę?Chodzi o to,że te zdjęcia są takie inne od pozostałych hdr-ów które oglądałam.Próbowałam na różnych programach uzyskać taki efekt ale nawet w najmniejszym stopniu ie zbliżyłam się do niego.Może ktoś pomoże. http://www.flickr.com/photos/andregovia/sets/72157617681778317/
darkmajin
01-06-2011, 22:50
tu na forum było podobne zdjęcie pokoju - to był hdr z chyba 7 czy 13 ujęć + obróbka i tekstura
bawić się dalej oglądać tutoriale, pstrykać fotki
ps.: mam nadzieje że próba była z różnymi ekspozycjami, a nie z jednego zdjęcia + photoshop
rajna666
01-06-2011, 23:01
próbowałam z 3 i 6 ekspozycjami ale to może ja mam za mało cierpliwości
Sapphiron
01-06-2011, 23:18
próbowałam z 3 i 6 ekspozycjami ale to może ja mam za mało cierpliwości
raczej nie inaczej... Żeby usyskać takie efekty trzeba ostro przysiąść do programu i paćkać...
Sapphiron, a mógłbyś trochę jaśniej dla takich noobów jak ja? ;-P Jakie środki zostały tu użyte - tak z grubsza chociaż, pls?
rajna666
02-06-2011, 12:06
n właśnie bo ja tak się zastanawiała,że oni wszystkie zdjęcia mają w takim klimacie,i na niektórych z nich są ludzie,więc chyba nie bardzo mogą kazde zdjęcie pstrykać 7 czy 14 razy z różną ekspozycją.No chyba,że już z rawa robią zdjęcia z różną ekspozycją.A jeśli nie to co na Bogą oni z tymi zdjęciami robią,że uzyskują taki efekt.Próbawałam photoshopa,photomatixa,machinery.i nawet się nie zbliżyłam do takiego efektu.
2pompony
02-06-2011, 14:28
Przecież to klasyczny (i dla mnie obciachowy, by nie rzec bardziej warzywniczo) wynik działania Photomatixa - widać to po dwóch charakterystycznych rzeczach: jasnym halo, jakiego ten program mimo starań nie potrafi uniknąć i dodatkowo po efekcie 'świecenia' drobnych, ostrych detali pozostających w cieniach. Taką sieczkę może zrobić tylko Photomatix.
Ściągaj dziewczyno triala i próbuj, to sama zobaczysz.
no1damian
02-06-2011, 14:34
Polecam EasyHDR moim zdaniem lepszy od Photomatixa.
oczywiście w wersji PRO :)
rajna666
02-06-2011, 15:16
Ale moim zdaniem z prgramu do hdr takie zdjęcia nie wyjdą,coś jeszcze chyba z nimi robią.Tylko zastanawia mnie co.A tego easy hdr wypróbuję.
2pompony
02-06-2011, 15:36
Ja nei mówiłem, że to wyszło z programu do HDR, ja twierdzilem (i dalej twierdzę), że to wyszło z photomatixa - bo widać po prostu jego uboczne działania... A to, że produkująca go firma robi ludziom wodę z mózgu wmawiając, że photomatix jest do hdrów, to już nei moja sprawa.
no1damian
02-06-2011, 15:48
Ja nei mówiłem, że to wyszło z programu do HDR, ja twierdzilem (i dalej twierdzę), że to wyszło z photomatixa - bo widać po prostu jego uboczne działania... A to, że produkująca go firma robi ludziom wodę z mózgu wmawiając, że photomatix jest do hdrów, to już nei moja sprawa.
Nie wiem skąd takie przemyślenia u Ciebie że Photomatix się nie nadaje... wszystko kwestia ilości i odpowiedniej obróbki zdjęć wyjściowych moim zdaniem...
Właśnie wyjdą! Tylko dochodzi obróbka już wygenerowanego HDRa w programie np Photoshopie
2pompony
02-06-2011, 16:16
Nie wiem skąd takie przemyślenia u Ciebie że Photomatix się nie nadaje... wszystko kwestia ilości i odpowiedniej obróbki zdjęć wyjściowych moim zdaniem...
Istotnie. Problem jest tylko taki, że nigdzie (poza naprawdę nielicznymi wyjątkami) nie widziałem dobrego HDRa który został wypluty z Photomatixa. Czyli zrobić niby się da, ale znaleźć dobrych efektów się nie da. :)
Zostają jeszcze potwornie sztuczne efekty uboczne, które usunąć się jednak nie dają, pomimo obróbki...
jacek dr
02-06-2011, 18:08
Również wydaje mi się, że to photomatix. W PS dorzucony blur, pewnie jakieś rozjaśnianie i ściemnianie miejscowe, pędzlem.
rajna666
07-06-2011, 22:41
A czy to nie może być jakaś odmiana repoglamour?Ostatnio przeglądajac google znalazłam ten styl.Troszkę mi się kojarzy z tym co zalinkowałam.