Zobacz pełną wersję : Kolory na zdjęciu podczas obróbki, na stronach i po wydruku
Witam
Pisze z prośbą o pomoc bo już i w necie szukałem i na innych forach i nie dostałem żadnej sensownej odpowiedzi.
Mój sprzęt to:
Nikon D3100
Macbook White
zewnętrzny monitor Dell 2007FP (profil kolorów Dell + monitor ustawiony na Mac Mode)
Lightroom 3 (profil kolorów chyba ProPhoto RGB lub sRGB)
Zdjęcia sobie obrabiam do kolorów jakie mi odpowiadają na monitorze (plik RAW), eksportuję do jpg w oryginalnym rozmiarze, wrzucam na bloga, flickr itp i drukuję.
Na blogu czy flickr zdjęcie wygląda tak jak w lightroomie, np na maxmodels straciło wogóle nasycenie kolorów i jakby wyblakło a wydruk z kolei jest bardziej nasycony niż w lightroomie.
Macie jakiś sposób jak to wszystko ustawić, żeby jedno z drugim działało i kolory były wszędzie (mniej więcej)jednakowe łącznie z nasyceniem?
Od czego to zależy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Przy okazji zapraszam na swojego bloga www.kacperpokorski.blogspot.com - rzecz dotyczy ostatniego wpisu i zdjęć w różowej sukience. Będę wdzięczny za informacje lub np screeny z Waszych ekranów jak te zdjęcia się wyświetlają.
[email protected]
Pozdrawiam
wykalibruj monitor najpierw, potem ustaw zgodność kolorystyczna z pozostałymi sprzętami kolorystycznymi.
Wgraj profil z laba żebyś widział to samo co ci wydrukują
co do wyświetlania w internecie- sprubuj zapisać zdjęcie w trybie sRGB
to ja jeszcze inaczej.
monitor skalibrowany
raw z aparatu -> sRGB profil w camera raw -> photoshop obrobka -> save as....
wszystko wyglada spoko dopuki jest otwierane w bridge photoshop lightroom.....
ale juz w lightroomie po przelaczeniu na zakladke web (w celu stworzenai galerii) skora namiera odcieni czerwonych.
zdjecia wyswietlane w explorerze czy firefoxie to samo. czyli czerwone.
bach spowrotem do photoshopa ctrl+alt+shift+s (czyli zapisz do web) tez nie pomaga.
wiem ze w firefoxie jest colour managment ale to nie chodzi o to zebym ja widzial dobrze tylko ktokolwiek kto oglada zdjecia w sieci.
czy ktos przegryzl sie rpzez ten problem?
milczek77
20-06-2011, 17:33
Jeżeli masz monitor skalibrowany to chyba się dzieje normalnie :-) u mnie tez tak jest w PS lightroom jest ok w IE nabierają zdjęcia koloru czerwonego a w Firefox dobrze widać dopiero po przełączaniu colour managment na 1 . Z tego co wiem to tak powinno być , jak wypuścisz zdjęcie na papier w labie bez korekty to na bank wyjdzie ok bez zsafarbu czerwonego.
Mnie te zależnośći wytłumaczył kolega Mastif z forum :-)
no wszystko fajnie ja wiem ze wydruk wychodzi ok ale chce zeby klient potencjalny ogladajac zdjecia online widzial je tak jak powinien......
2pompony
20-06-2011, 20:55
To powiedz klientowi, żeby sobie skalibrował monitor - przecież to proste.
:)
w Ps podczas zapisywania zapisz sobie zdjecie w opcji save for web tam wybierzesz stopień kompresji oraz zapiszesz sobie zdjęcie w srgb. To ci gwarantuje ze inni będą na monitorze widzieć super hiper kolory. obadaj to zobaczysz ze mam racje ;-)
mirekkania
20-06-2011, 21:03
rzecz dotyczy ostatniego wpisu i zdjęć w różowej sukience.Różowa - i to też nie do końca - to ta sukienka jest tylko na 4 zdjęciu od góry.
Jeśli zależy Ci na tym, aby zdjęcie było naprawdę takie jak je widzisz, zacząłbym od zrobienia porządku z własnym monitorem.
2pompony
20-06-2011, 21:12
To ci gwarantuje ze inni będą na monitorze widzieć super hiper kolory. obadaj to zobaczysz ze mam racje ;-)
Oczywiście! Zwłaszcza jak klient ogląda te obrazki na zdezelowanym monitorze, który mu wali niebieskim po oczach, za to czerwonego już brak - bo monitor kosztował 200 złotych w promocji. Albo jak ogląda na samodzielnie skalibrowanym przez panią domu, żeby tapeta z kotkiem wyglądała ładnie... Albo na laptopie z Biedronki...
Na pewno będziesz wtedy miał pewność, że inni zobaczą te hiper kolory! :)
W dodatku wszyscy takie same... Ha ha ha ha ha ha ha ha ha haaaaa...
bach spowrotem do photoshopa ctrl+alt+shift+s (czyli zapisz do web) tez nie pomaga.
powtorze. monitor jest skalibrowany wyslwietla wszystko ok w bridge photoshopi ligtroom.
galeria stworzona do WEB w sRGB wyswietlona w firefox czy tez explorerze nie jest taka sama tzn kolory sa zaczerwienione.
padl tu cemat colour managment w firefoxie - ale przeciez nie mozna teraz kazdemu wylaczac tego.... tymbardziej ze na strone moga trafiac ludzie przypadkowi.......
to moze popracujmy na zywym zdjeciu zrobionym przeze mnie? udostepnic cos?
bo albo cos tu ze mna jest nie tak albo wszyscy maja w nosie jak to jest wyswietlane w necie.....
tymancjo
22-06-2011, 13:59
Z tym niestety trzeba się pogodzić.
Bo to nie tylko to, żeby w samym sRGB i przeglądace internetowej u Ciebie wyglądało OK. Coż z tego, gdy własnie ten potencjalny oglądający poustawiał sobie monitor "suwaczkami" tak jak mu sie najbardziej wspomniany tutaj kotek na tapecie podobał. I wtedy nawet gdyby wywoływać zdjecie tak, aby w przegladarce u Ciebie bez CMS bylo cacy, to u kogoś innego może być zupełnie, zupełnie inaczej.
Takie niestety nasze zycie fotografów ;)
Pozdrawiam,
Tomek
novell, zacznij dla wspólnego dobra czytelniej pisac... ;)
Wszystkim będzie łatwiej.
novell, zacznij dla wspólnego dobra czytelniej pisac... ;)
Wszystkim będzie łatwiej.
a czy to forum onanistow polszczyzny? :)
przepraszam ze zle ubieram problem w slowa...
Nie przepraszaj, bo nie masz za co. Calkiem normalne pytanie.
Jest tylko jedno "ale"...
Czytelny tekst latwiej zrozumiec, a co za tym idzie, cos podpowiedziec.
Podzielilem sie spostrzezeniem ze wzgledow czysto praktycznych.
Tutaj (na tym forum) nic na tym nie stracisz. Mozesz jedynie zyskac.
Pozdro ;)
wykalibruj monitor […]
Monitor można, co najwyżej -- skalibrować.
w Ps podczas zapisywania zapisz sobie zdjecie w opcji save for web tam wybierzesz stopień kompresji oraz zapiszesz sobie zdjęcie w srgb. To ci gwarantuje ze inni będą na monitorze widzieć super hiper kolory.
I co to ma do rzeczy? Jak sobie zapisze zdjęcie z podkręconymi kolorami, normalnie, za pomocą Ctrl+S, to już kolorki nie będą hiper-duper?
Piramidalne bzdury.
powtorze. monitor jest skalibrowany wyslwietla wszystko ok w bridge photoshopi ligtroom.
galeria stworzona do WEB w sRGB wyswietlona w firefox czy tez explorerze nie jest taka sama tzn kolory sa zaczerwienione.
padl tu cemat colour managment w firefoxie - ale przeciez nie mozna teraz kazdemu wylaczac tego.... tymbardziej ze na strone moga trafiac ludzie przypadkowi.......
to moze popracujmy na zywym zdjeciu zrobionym przeze mnie? udostepnic cos?
bo albo cos tu ze mna jest nie tak albo wszyscy maja w nosie jak to jest wyswietlane w necie.....
Uwaga o colour managment była słuszna. Ważne, żebyś Ty miał ustawioną poprawnie przeglądarkę (FF), czyli:
– w oknie adresów FF wpisujesz about:config,
– odszukujesz gfx.color_management.mode,
– nadajesz mu wartość 1 (czyli CMM będzie działał zarówno dla otagowanych jak i nieotagowanych plików).
Niestety IE, Opera, Chrome, Safari (częściowo) nie mają żadnego CMS i zdjęcia będą wyświetlane kisiaście, tzn. rozciągnie Ci kolory do przestrzeni monitora.
Jeśli chodzi o zleceniodawcę i klientów to niestety -- nic zrobić nie możesz. Jak już bombel czy tymancjo zauważył, ludzie mają poustawiane monitorki w cztery dupy i u każdego będzie się wyświetlało co innego.
Na szczęście inny problem, mianowicie ludzi posiadający panele z poszerzonym gamutem i przeglądających strony przy pomocy aplikacji nie obsługujących CMS, jest na tyle mały, że kwestię przesaturowanych obrazków można olać.
PS.
Novell, posłuchaj rady Seekera i staraj się pisać poprawna polszczyzną, bo strasznie się to czyta.