PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - wolniejsza (i wadliwa) praca AF

szymku
31-05-2011, 23:31
Witajcie,
Pół roku temu kupiłem nowe body D90, po miesiącu dokupiłem N 18-200VR (przedtem miałem Sigmę 17-70). Od ok. 2 tyg. zauważyłem, że obiektyw (aparat?) ma problem z ustawieniem ostrości na wydawać by się mogło łatwych obiektach (na których np. wcześniej ostrzył bezproblemowo). Zarówno AF-S, AF-C i AF-A tak (nie)działa. O dziwo, dotyczy to ok. 25% zdjęć. I teraz nie wiem co z tym fantem zrobić...
Na poprzednim obiektywie było ok. w ogóle na tym samym obiektywie przez pól roku fajnie całość ostrzyła. Dopiero teraz taki bądź co bądź, mankament wyszedł. A dziwi jeszcze to, że jednak w większości scen AF działa dobrze. A tam gdzie problemy występują, to bynajmniej nie są jakieś mało kontrastowe obiekty. Po prostu "pojeździ" po zakresie AF, zrobi mydło w wizjerze i tyle. Jak potem zmienię obiekt fotografowany, przemieli AF, wyostrzy, a gdy chcę ponownie na wcześniejszy kadr wyostrzyć - znów problem. Czasem pomaga punktowy AF - jakoś daję radę. Nie mniej powinien wg mnie cały czas prawidłowo działać AF.
Mieliście podobny problem? Jakieś sugestie? Proszę o pomoc :).

Szymon

kazwita
31-05-2011, 23:47
Witam.

Czy przypadkiem sprzęt nie złapał jakiegoś paprocha na lustrze, który zakłóca pracę czujników AF?
Może wystarczy przedmuchać komorę lustra.

Pozdrawiam.

robertw33
01-06-2011, 15:08
najlepiej skontaktuj się z serwisem

dzej
01-06-2011, 16:01
Sprawdz, czy problem wystepuje na każdym polu AF. Jeśli tylko na jednym(np centralnym) to pewnie jakiś paproch wpadł do czujnika.

pioter m
01-06-2011, 16:42
A tak dzieje sie tylko z obiektywem 18-200? Wypada sprawdzic czystosc komory lustra i stykow w obiektywie. Jesli nie pomoze, a z innymi obiektywami jest OK, to pozostaje serwis.

szymku
01-06-2011, 18:21
Podpiąłem drugi obiektyw (N 50 1,8 ) i też było podobnie. Przedmuchałem środek aparatu, styki przetarłem iii... coś lepiej, przynajmniej w warunkach domowych. Nie zapeszam, ale już "nie gubi" ostrości i nie mydli:)
Dzięki za pomoc!

Szymon