PDA

Zobacz pełną wersję : NIK a hardware

Strus
31-05-2011, 14:54
Krótkie pytanie - jeśli NIK przy 6mpxowych plikach chodzi dobrze a przy 12 już się zaczyna mulić to wina

a) zbyt małej ilości RAMu
b) wolnego transferu pomiędzy dyskami
c) a + b

Greg77
31-05-2011, 16:32
krótkie pytanie - jeśli nik przy 6mpxowych plikach chodzi dobrze a przy 12 już się zaczyna mulić to wina

a) zbyt małej ilości ramu
b) wolnego transferu pomiędzy dyskami
c) a + b

ram

robin102
31-05-2011, 16:38
Plik po potraktowaniu go nikiem waży przecież kilkadziesiąt 30-50 MB więc....
i ram moim zdaniem i transfer dyskowy. Doraźnie powiększ sobie wielkość plików wymiany na początkową wielkość równą wielkości ramu, a maksymalną wartość 3-4 razy tyle co masz ramu, a najlepiej pliki wymiany skieruj je na inny fizycznie dysk. Powinno pomóc. Albo zapisuj jako kopia JPG, a nie jako tiff.

kisio
31-05-2011, 23:37
A jeśli masz dużo ramu najlepiej w ogóle wyłącz plik wymiany ;)

Greg77
31-05-2011, 23:54
A jeśli masz dużo ramu najlepiej w ogóle wyłącz plik wymiany ;)

jakis rok temu przepychalem sie na ten temat z kolega Kyle i nie doszlismy do porozumienia, rozmawialem ze specami z IT w firmie gdzie pracuje i oni zdecydowanie odradzaja........jedyne co bym zrobil to ustawil pliok wymiany na sztywno;)

Strus
01-06-2011, 03:39
To ja wykaze si? chyba ignorancja i poprosze o krotkie wyjasnienie co, jak i gdzie ?

Greg77
01-06-2011, 03:45
To ja wykaze si? chyba ignorancja i poprosze o krotkie wyjasnienie co, jak i gdzie ?

W pracy jestem a tutaj emerytura XP jeszcze przez miesiac......sprawdze w domu i podesle tobie instrukcje, chyba, ze ktos pierwszy to zrobi;)

robin102
01-06-2011, 11:31
klik :
wlasciwości systemu > zaawansowane > ustawienia (efekty wizualne, użycie procesora, wykorzystanie pamięci, pamięć wirtualna) > zaawansowane > w części PAMIęĆ WIRTUALNA na dole okna naduś buton ZMIEŃ . zaznaczasz kropkiem rozmiar niestandardowy, wpisujesz w okienku wielkość początkowa pamięci wirtualnej i wielkość końcowa. Najlepiej według zaleceń z tego co wyżej pisałem ( z praktyki). Jeśli masz dodatkowy zewnętrzny dysk inny niż ten na którym system stoi to tam skieruj plik wymiany wyłączając jednocześnie na dysku "C" przez odpowiednie zaznaczenie kropkiem w tym okienku dla dysku C (brzmi BEZ PLIKU STRONICOWANIA). Dobrze jest jak ten plik wymiany na oddzielnym dysku jest na jakiejś malej partycji specjalnie tylko do tego celu używanej u mnie jest to partycja 10 GB bo ramu ma tylko 4 GB :(

Przy ramie rzędu 8 GB to rzeczywiście może można wyłączyć plik stronicowania w ogóle, ale przy XP gdzie system używa maksymalnie 3,25 GB bym tego nie robił choć racji mogę nie mieć bo ja tylko elektronikiem jestem starej daty, a nie informatykiem
ps.
dysk zewnętrzny na który chcesz skierować plik wymiany nie powinien być jakimś powolnym starociem bo wtedy cała robota psu na buty pójdzie.

Strus
01-06-2011, 13:11
U mnie najszybszym dyskiem jest właśnie systemowy C - to Momentus XT. Pozostałe to zwykłe 7200

Czyli rozumiem ze przy dysku C zaznaczam Bez Pliku Stronicowania a przy dysku na który ten plik kieruję wpisuję wartość początkową równą ilości RAMu a jako wartość końcową trzy krotność tego RAMu, tak? Przy usunięciu tego pliku z C winda się drze że błąd systemu nastąpi

robin102
01-06-2011, 14:24
.. Przy usunięciu tego pliku z C winda się drze że błąd systemu nastąpi
No nie możliwe, ja zmieniam- przestawiam ile chcę, ale wcześniej zaznaczam dla którego innego dysku tworze na nim plik wymiany. U mnie jest to zupełnie inny szybki dysk "F" i ten wyznaczam jako nośnik dla pliku wymiany. Winada za to krzyczy, że ustawienia będą aktywne po ponownym uruchomieniu komputerosa. Uruchamiam ponownie i ustawienia są zapisane
Jeśli Twój najszybszy dysk to ten na którym stoi system operacyjny, a pozostałe dyski-dysk to powolne starocie to nie przenoś tam pliku wymiany tylko po prostu zaznacz kropkiem wielkość niestandardową i powiększ plik ulokowany domyślnie na dysku C. Zrób początkowa równa wielkości ramu a maksymalna 2,5-3 x wielkość ramu .
jaki masz system operacyjny ?

Strus
01-06-2011, 14:33
7

robin102
01-06-2011, 14:39
tu jak miałem XP to robiłem kiedyś screen pulpitu dla kolegi, na W7 ustawia się tak samo okienko jest bardzo podobne. W poniższym screenie wielkości pliku wymiany trochę małe były ale na XP ładnie chodziło. Znacznie lepiej niż gdy plik wymiany był domyślnie tworzony przez system i jakiś mały był.Tylko ustawa wartość początkową i maksymalną na równe no oczywiscie pod warunkiem jeśli kierujesz plik wymiany na inny fizycznie dysk jak u mnie . Jeśli na tym samym systemowy dysku to początkowa równa wielkości ramu, a maksymalna 3 x ram wiem wiem powtarzam sie :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/pliki-wymiany.jpg)

maly5
02-06-2011, 12:37
boszzzzzzz ... Robin.... plik wymiany na xp ponad 5gb ? ? ? are U lost your...
co Wy w ogole za wielkosci ustawiacie.. jeszcze dla systemu 32 bitowego..

robin102
02-06-2011, 21:41
Plik wymiany z tego co czytałem dobrze jak jest 2-3 razy większy od RAMu który mamy na komputerze.
Jak miałem 2GB ramu zrobiłem 5 GB, teraz ma 4 GB to plik wymiany ustawiłem prawie na 10 GB :)

jackrabbit
02-06-2011, 22:04
Plik wymiany z tego co czytałem dobrze jak jest 2-3 razy większy od RAMu który mamy na komputerze.
Jak miałem 2GB ramu zrobiłem 5 GB, teraz ma 4 GB to plik wymiany ustawiłem prawie na 10 GB :)

chyba czytales w jakiejs ksiazce z 1993 roku :)

robin102
03-06-2011, 09:18
W roku 1993 ubiegłego stulecia to przecież jeszcze komputerów nie było :mrgreen:
Już w tym stuleciu w sieci sporo czytałem, że plik wymiany na HD właśnie takiej wielkości być powinien, ale jak jest uzasadnienie, że powinien być mniejszy to się chętnie dowiem.

maly5
03-06-2011, 13:39
nie nie nie nie ... ;p
po kolei
plik wymiany to jakby dodatkowy ram dla komputera. jak masz go malo - ramu - to taki plik wymiany daje Ci mozliwosc posiadania wiecej pamieci. generalnie fizyczny ram+plik wymiany = pamiec dla systemu (bez zaglebiania sie).
wiec jesli miales 2gb ramu i utworzyles do tego swapa 5.5gb to Twoj XP uzyskal teoretyczna pamiec 7.5, ktorej i tak nie widzi w calosci, i i tak nie jest w stanie zaadresowac, bo xp w wersji 32 bitowej adresuje cirka 3.25 pamieci systemowej.
jak teraz masz system 64bitowy to mozesz sobie owszem walnac wiekszy swap (plik wymiany) ale pytanie czy jest sens. jesli masz fizycznej pamieci 4gb i stworzysz swapa 10gb to pytanie czy Twoj system bedzie w stanie skorzystac z 14gb pamieci jaka mu przydzielisz.
warto do tego pamietac ze czesc pamieci adresowana do pliku wymiany bedzie dzialac wolniej, gdyz jest ulokowana na dysku twardym. dobrze zebys w Medzerze zadan w Wydajnosci sprawdzil po jakiejs ciezkiej tyrce swojego kompa jaki byl szczyt uzycia pamieci zadeklarowanej a nastepnie dodal do tej wartosci 15-20%, nastepnie z uzyskanego wyniku odjal wielkosc Twojego ramu. to co wyjdzie na koniec to sugerowana wielkosc swapa.

robin102
06-06-2011, 22:39
Kruca bomba jakoś nie widzę związku z adresowaniem fizycznego RAMU, a szkodliwością powiedzmy zbyt dużego pliku wymiany nie 50 GB, a raptem tylko 5 GB. RAM to RAm a plik wymiany to sobie system przydziela jak mu RAMU braknie. Zazwyczaj domyślnie SO ustawia sobie na wielkość równą wielkości ramu. Znawcy tematu twierdza, że lepiej jak jest większy plik wymiany na szybkim nośniku. Z moich praktycznych eksperymentów też tak wynika. Komputer znacznie żwawiej pracował gdy miał większy plik niż równy ramowi a jeszcze żywszy był ;) jak skierowałem go na inny dysk. No, ale to tylko moje praktyczne doświadczenia nie mające nic wspólnego z teorią ;)

maly5
07-06-2011, 00:06
jak go przeniosles na inny dysk to na pewno zwawiej. duzy plik wymiany to cos co system tez adresuje (pod warunkiem ze jest w stanie!!!!!). a ze swap jest na nosniku wolniejszym niz ram to jesli z niego korzysta = jest wolniej.
i nie wiem skad wziales porady takich specjalistow, ze wiekszy swap znaczy szybciej. choc wiadomo .. idac na wycieczke piesza parogodzinna tez mozna wziac namiot, osprzet na wypad tygodniowy w himalaje i prowiant na 2 tyg.. czy bedziesz szedl dzieki temu szybciej. watpie.
zatem jak nie widzisz zwiazku to proponuje poczytac wiecej albo zastosowac sie chocby do tego co napisalem wczesniej bo zmienic mozna wszystko tylko trzeba rozumiec sens wykonywanych operacji.
mozliwe ze jak kiedys miales 1gb ramu i utworzyles staly swap 1gb to Ci system sie przycinal albo nawet wyp... jesli go obciazales, bo gdy zblizales sie do wielkosci krytycznej 2gb podczas pracy to zajmowal sie niepotrzebnie oczyszczaniem dostepnej pamieci (a wiec i ramu, i swapa) zamiast zadanymi operacjami .. ale jak sie ma 8 gb ramu to tworzenie swapa 15gb jest absurdem w 99.9% przypadkow.
zreszta tworzenie swapow.. nie tworzenie. stala wielkosc swapa szybsza .. tych wszystkich teorii jest tyle ze mozna czytac godzinami.. tylko gosciom z MS w tym przypadku zajelo to troche czasu zeby mialo rece i nogi. a 99% zmieniajacych nie wie o co chodzi ale na czuja ze jest szybciej.