PDA

Zobacz pełną wersję : p100 vs p7000

manart
31-05-2011, 14:08
witam,
mam dylemat. Niedługo kupię jakiś kompakt nikona, joko drugi aparat. w tej chwili fotografuję d200. Ale jest mi potrzebny kompakt, bo nie zawsze chcę zabierać ze sobą ciężkie lustro. Poradźcie mi proszę, p100 czy p7000, bo sam już nie wiem. Ta matryca ccd w p7000? Pomóżcie, bo głowa mnie już boli...

stachmuszel
31-05-2011, 14:20
Ja bym brał P7000, który bardziej zaawansowany niż P100. To, że w P100 jest CMOS nic znaczy, bo tak naprawdę i tak w kompaktach dużej różnicy nie będzie. Chyba że priorytetem jest wilekość aparatu, wtedy P100.
Pozdr.

GWS
31-05-2011, 14:54
... Chyba że priorytetem jest wilekość aparatu, wtedy P100.
Pozdr.
P100 raczej nie jest mniejszy od P7000, ten obiektyw jednak "wystaje". W P100 podoba mi się jedynie bardzo szeroki zakres ogniskowych, podejrzewam, że pod każdym innym względem P7000 jest bezkonkurencyjnie lepszy od P100.

Kundzior
31-05-2011, 15:32
Ja bym wziął Samsunga EX1, kompakty Nikona to niestety jedne z najsłabszych na rynku. Słabość okazuje się w jakości zdjęć, jak też w ich awaryjności.

Antonioo
31-05-2011, 15:56
z tych dwóch jako dodatek do lustra to zdecydowanie p7000....

manart
31-05-2011, 16:00
Ja bym wziął Samsunga EX1, kompakty Nikona to niestety jedne z najsłabszych na rynku. Słabość okazuje się w jakości zdjęć, jak też w ich awaryjności.

jeżeli nie nikon to może Fuji albo Canon, chociaż ja to nikoniarz z krwi i kości jestem ;-)

Kundzior
31-05-2011, 17:23
z tych dwóch jako dodatek do lustra to zdecydowanie p7000....

Jasne będzie się ciągał z serwisem, ostrość zdjęć dyskusyjna jest z P7000 jak za taką kasę, dodatkowo dostanie w gratisie, wątłą jakoś mechanizmu obiektywu.....ech....proponuję jak poprzednik, albo coś z Fufu, Canona (Gie xx), , lub Samsung EX1.

Antonioo
31-05-2011, 18:04
Jasne będzie się ciągał z serwisem, ostrość zdjęć dyskusyjna jest z P7000 jak za taką kasę, dodatkowo dostanie w gratisie, wątłą jakoś mechanizmu obiektywu.....ech....proponuję jak poprzednik, albo coś z Fufu, Canona (Gie xx), , lub Samsung EX1.

hmmm.....tylko ciekawe, że ja jakoś tego nie zauważyłem;)

Kundzior
31-05-2011, 18:15
Wystarczy że ja to sprzedaję i zauważyłem:)

Jacek K.
31-05-2011, 19:43
(...) ja jakoś tego nie zauważyłem;)

Witam,
co prawda krótko jestem użytkownikiem P7000, ale też nie zauważyłem :). Co do ostrości to mam pewną skalę porównawczą > nie ma przepaści, przy ustawieniach fabrycznych obraz jest może trochę miękki, ale w menu jest tryb zwiększenia ostrości. np. SONY V3 robi zdjęcia bardzo ostre, może nawet zbyt :), na cropie wyraźnie widać programowe działanie > postrzępione krawędzie. Zdjęcia z P7000 zbliżone są do tych z CANONA PRO1, z tym, że są ... dużo lepsze, praktycznie pozbawione aberracji. Kolory są bardzo dobre.

Do Kolegi Kundziora:
"Jasne będzie się ciągał z serwisem, ostrość zdjęć dyskusyjna jest z P7000 jak za taką kasę, dodatkowo dostanie w gratisie, wątłą jakoś mechanizmu obiektywu"

Mógłbyś opisać problemy z serwisem ? P7000 można kupić za poniżej 1500 zł. ... , o co chodzi z tą wątłą jakością mechanizmu obiektywu ? Fakt, na razie dotrzegłem małą precyzję przy zoom'ie > zatrzymuję zoom, a obiektyw wykonuje jeszcze mały skok. Czy zdarzy się coś jeszcze ?
Pzdr.

Kundzior
31-05-2011, 19:56
Częste zacięcia się obiektywu, bywa też że się nie włącza aparat, stosunkowo długi czas oczekiwania na naprawę w przypadku tego modelu, a resztę o serwisie w dziale serwis można poczytać. Gdzie jako osoba handlująca tym niektóre historie mogę potwierdzić.

Jacek K.
31-05-2011, 20:19
Dzięki, mam nadzieję, że mnie się to nie przytrafi :). Sądzę, że nie ma aparatów doskonałych i innym też coś się może przydarzyć. Dziwi mnie duża ilość sprzedanych egzemplarzy, bo pierwotnie aparat kosztował ponad 2000 zł. i jego wybór/zakup wymagał głębszej analizy. Nie znalazłem dla niego alternatywy, chciałem kupić aparat z większym zoom'em, kręceniem filmów z dżwiękiem stereo i przy działającym autofocus'ie w czasie filmowania i zoom'owania, matrycę ciut większą i nie przeładowaną, a do tego to wszystko w kompaktowej obudowie. Jedynie zabrakło ruchomego ekranu. Zauważyłem, że aparat jest dość powszechnie krytykowany, ciekawe czy to sprawa zmasowanego "ataku" ze strony konkurencji :) - nie wierzę, że w firmie NIKON pracują ignoranci, którzy nie potrafią zaprojektować dobrego aparatu.
Pzdr.

Jacek K.
31-05-2011, 20:43
Poradźcie mi proszę, p100 czy p7000

Witam,
obejrzyj te przykładowe zdjęcia z P7000, może to okaże się pomocne:

http://i5.photobucket.com/albums/y174/JEAKAR/Warszawa.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y174/JEAKAR/Orchidea.jpg

Pzdr.

Kundzior
31-05-2011, 20:49
hehe no ja konkurencją nie jestem. Z racji ciągłego kontaktu ze sprzętem opisuję to co widzę.

robertw33
31-05-2011, 21:43
nikon p7000 posiadam od 4-miesięcy jako dodatek do d90, podsumuję krótko rewelacja, teraz praktycznie 70% zdjęć robię tym aparatem

Antonioo
01-06-2011, 00:22
Wystarczy że ja to sprzedaję i zauważyłem:)

Wiem, że sprzedajesz, bo często to podkreślasz...ale tak się składa, że nie dość,że jestem użytkownikiem tego aparatu ( łyknąłem go niewiele po premierze), to i też je sprzedaję. . . i ponownie stwierdzam, iż nie miałem problemu z żadnym p7000.

Ludzie kupują i chwalą, ja też kupiłem i chwalę. . .

manart
01-06-2011, 15:02
Dzięki za Wasze podpowiedzi/wypowiedzi. Tak sobie myślę, że jak mam wypierniczyć 1500zł na podejrzany kompakt to chyba wypierniczę ok 1800 i kupię jako drugi aparat lustro d3100. Pomału do tego dojrzewam...
pozdrawiam Was

Antonioo
01-06-2011, 15:15
czyli wygody jak nie było tak nie będzie dalej....kompakt choćby jakikolwiek jest niezastąpiony. . .

Proszę Kolega Kundzior napisał jaki to be aparat i ludzie słuchają....ehhhh

Ja dalej obstawiam swoje....chciałeś wygody ,w momencie jak Ci się nie chce targać lustra....Więc po kiego czorta kupować kolejne? tylko nieznacznie mniejsze? ;)
jeśli nie chcesz kupować p7000, to masz jeszcze inny całkiem spory asortyment wśród konkurencji....

manart
01-06-2011, 15:39
ech, bo wszystko jest jakimś cholernym kompromisem. Szczerze mówiąc biorę też pod uwagę fotograficzne zacięcie mojego dorastającego syna, który ostatnio zaczyna zbyt często zerkać w stronę mojego d200. Ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem. Jednak negatywnych opinii w stosunku do p7000 jest bardzo, bardzo dużo (i to nie tylko tutaj). Stąd moje rozterki egzystencjalne ;-)

Antonioo
01-06-2011, 15:53
no niestety takie życie ;)

to wynika , że jestem w mniejszości jeśli chodzi o opinie na temat p7000 ;) ok, wątek o p7000 możemy porzucić, ile użytkowników, tyle opinii, więc można by się kłócić i kłócić. . .

hm, no to najlepsze wyjście ciężko będzie znaleźć w tej sytuacji;) bo rzeczywiście, skoro syn łakomie zerka na d200, to w sumie zostajesz bez aparatu;) a kompakt raczej nie wystarczy. . . wszystko w tym momencie rozchodzi się o kasę. . . Niemniej jednak d200 na korzyść d3100 nie pozbywał bym się na pewno. . . dołóż np synowi do d80 jakiejś używki, a sam niezależnie od tego kup sobie jakieś małe pstrykadełko ;), z ciekawych malców jest nikon p300, canon s90, olek zx1, jakieś panasy,

manart
01-06-2011, 20:33
ależ ja nie chcę pozbywać się d200 (mimo jego niektórych wad bardzo go lubię, bo ogólnoświatowe szaleństwo na punkcie matrycy CMOS jakoś nie bardzo mnie wciąga) . To raczej d3100 udostępnię synowi...

heh, chociaż jak znam życie i tu zdania będą podzielone...

Jacek K.
01-06-2011, 21:35
ech, bo wszystko jest jakimś cholernym kompromisem.

Witam,
tak jest niestety :). Najważniejsze to określić zadania jakie postawimy przed aparatem, bo np. posiadanie w szafie ciężkiej i dużej lustrzanki z zestawem obiektywów na pewno powoduje dobre samopoczucie :), ale użyteczność takiego sprzętu w czasie np. zorganizowanej wycieczki objazdowej, raczej nie będzie wygodne. Wtedy właśnie najlepiej sprawdzi się mały, lekki kompakt z funkcjami foto i video. To oczywiście moje spostrzeżenia, ale "wypracowane" po kilku takich wyjazdach. Przywołując wspomnienia po latach w czasie oglądania zdjęć i filmów bardziej liczy się to co utrwaliliśmy, niż czym.
Pzdr.

Robinson73
03-06-2011, 15:07
Też sprzedaję aparaty i trochę juz P7000 poszło , sam też do niedawna byłem jego posiadaczem (zamienilem tylko dlatego ze byla okazja) , i jeszcze żaden klient nie przyszedł reklamować P7000. Ja również byłem z niego bardzo zadowolony. I jesli mialbym znowu kupic tej klasy aparat to zastanawiał bym się nad G12 , P7000 lub olkiem XZ-1

manart
05-06-2011, 12:22
Witam. No i po problemie :)
W domu jest nowy członek rodziny - d3100. Jednak i mimo wszystko. Jestem bardzo zaskoczony jego miniaturowym rozmiarem, ale to może tak w porównaniu do ciężkiego olbrzyma d200. W zasadzie wydaje mi się że takie małe nic to w ogóle nie powinno robić zdjęć. Ale robi i to jakie! A mój syn skacze z radości...
Dziękuję Wam za wszystkie sugestie i wsparcie, pozdrawiam