Zobacz pełną wersję : Obiektyw AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED
Co sądzicie o obiektywie AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED
Czy ktoś już miał ten model ?
Miałem go na 15 minut w sklepie i szczerze nie potrafie dużo o nim powiedziec i napisac po za tym ze to jasne szkło z niepotrzebnym VR i okropną ceną .
Może sprzedawca nie potrafił mnie do niego przekonać lub po zobaczeniu ceny juz przestał mi sie podobać .
Dlaczego sadzisz, ze VR jest niepotrzebne w tym szkle?
ranbir kapoor
31-01-2007, 09:22
o ile nie masz zestawu lamp do macrofotografii to VR jest jak najbardziej przydatny
podobno zdarzaja sie egzemplarze ktore sie lubia zawieszac,moj tak nie ma
znakomite szkielko - ostrosc,kontrast,bokeh - wszystko naj
No to prosta sprawa - jesteś 3 kafle do przodu :D Widać po prostu nie jest to szkło, którego potrzebujesz ;)
Mi udało się kupić za niecałe 800$ w USA - na gwarancji. Na 99% gwarancja na szkło działa w Polsce (serwis mówi, że jedynie cyfrowe aparaty mają odrębne gwarancje na Europę, na gwarancji obiektyw jest info, że jest "światowa").
Akurat znajomy jechał. Wydałem na to szkło część kasy na kita, więc potem kupiłem samo body i teraz używam tylko tego.
VR się przydaje przy robieniu zdjęć w słabszym oświetleniu bez lampy (ostatnio używam głównie przy zdjęciach syna -ma 7 tygodni i lampa go denerwuje- nawet gdy jest wyzwalana zdalnie).
Szkło ładnie ostrzy. Minus - trochę waży (na co skarży się moja żona) i jako jedyny obiektyw w zestawie jest zbyt tele ;-).
Teraz zastanawiam sie czy najpierw kupić jako drugie szkło 50/1.8 czy kitowy 18-70 (jak ktoś może coś doradzić....).
W.
50/1.8 też jest zbyt tele. Kup kita.
..."światowa" O tym, czy Polska należy do świata, poinformuje Cię serwis NP jak nie daj Boże coś się w szkiełku uwali :-(
A co do samego tego szkła, to już niedługo może i ja się pochwalę rezultatami. Jeszcze tylko tysiączek ciułania :-)
Szkoda tylko, ze w obiektywie brakuje pierscienia przeslony. Teraz juz raczej nie podepnie sie manualnych pierscieni lub mieszka :(
pozdrawiam
O tym, czy Polska należy do świata, poinformuje Cię serwis NP jak nie daj Boże coś się w szkiełku uwali :-(
A co do samego tego szkła, to już niedługo może i ja się pochwalę rezultatami. Jeszcze tylko tysiączek ciułania :-)
Mam nadzieję, że się nie uwali.
A jak się uwali to, że się nie przyczepi,
A jak się przyczepi to będę jak lew walczył :-)
Szkoda tylko, ze w obiektywie brakuje pierscienia przeslony. Teraz juz raczej nie podepnie sie manualnych pierscieni lub mieszka :(
pozdrawiam
Masz rację - to minus. Trzeba zbierać na osprzet macro przenoszący automatykę (co też czynię). Na szczęście jest takowy do zdobycia.
W.
50/1.8 też jest zbyt tele. Kup kita.
Dziękuję za radę - pewnie tak zrobię. Chociaż w kitowym przeraża mnie trochę jego "jasność".
W.
Dziękuję za radę - pewnie tak zrobię. Chociaż w kitowym przeraża mnie trochę jego "jasność".
W.
To kup Tamiego 17-50/2.8. Jeśli nie przeraża cię jego AF :lol:
To kup Tamiego 17-50/2.8. Jeśli nie przeraża cię jego AF :lol:
A co mu dolego z AF? Wolny, czy mało dokładny?
Szczerze mówić nie myślałem o tym obiektywie - chyba jutro pogooglam za jakimiś testami :-)
W.
Obiektyw bardzo udany, aczkolwiek ma ogromne problemy z BF/FF.
Nie dałem za wygraną poszedłem jeszcze raz w dłonie chwyciłem obiektyw podpiołem do D200 i VR on .
Wynik podobnie jak ostatnio duża cena sprzedawca niechętny do testów chwilka skupienia i efekt przedziwny .
Jak by wszystko sie w środku zawieszało i po chwili puszczało tak jak by dziecięcą huśtawkę zatrzymał na chwilę i puścił z gwałtownie czy ktoś miał z takim efektem przy tym szkle doczynienia czy tak działa to słynne VRII ?
Kusi mnie ten obiektyw obym tylko kasy i nie wydł na szajs ...
Jak by wszystko sie w środku zawieszało i po chwili puszczało tak jak by dziecięcą huśtawkę zatrzymał na chwilę i puścił z gwałtownie czy ktoś miał z takim efektem przy tym szkle doczynienia czy tak działa to słynne VRII ?
:D Dokladnie -- to jest wlasnie efekt dzialania VR.
Do: Stig Czyli ja biedronka szybciej zacznie chodzić niż 0,001km/h uchwycić sie jej nie da ?
lub VR off i bedzie ok
Szko bardzo mi sie podoba waga tez mi nie przeszkadza ale wole defektów teraz szukać zanim znajdzie sie u mnie w plecaku .
Do: Stig Czyli ja biedronka szybciej zacznie chodzić niż 0,001km/h uchwycić sie jej nie da ? Kryste! Czy Ty w ogole rozumiesz do czego sluzy stabilizacja? Ona nie amortyzuje ruchu fotografowanych obiektow, tylko drgania Twojej reki trzymajacej aparat. Czy fotografujac biedronke, wodzisz za nia obiektywem w momencie naciskania spustu, ze zadajesz takie absurdalne pytanie?
Kryste! Czy Ty w ogole rozumiesz do czego sluzy stabilizacja? Ona nie amortyzuje ruchu fotografowanych obiektow, tylko drgania Twojej reki trzymajacej aparat. Czy fotografujac biedronke, wodzisz za nia obiektywem w momencie naciskania spustu, ze zadajesz takie absurdalne pytanie?
Kolego nie .
Fotografuje głównie motyle i uwież mi ze taki efekt działania VRII może mi zepsuć 15 czekania na naciśniecie spustu .
Dodam ze statyw mam ale nie wszędzie tym bardziej przy motylach jestem wstanie go rozstawiać .
Fotografuje głównie motyle i uwież mi ze taki efekt działania VRII może mi zepsuć 15 czekania na naciśniecie spustu.
Skoro jestes o tym przekonany, to wytlumacz mi -- w jaki sposob VR moze Ci zepsuc 15 (czego?) czekania na nacisniecie spustu? Moze inzynierowie ktorzy wymyslili i opracowali VR wlasnie do takich zastosowan, dowiedza sie teraz, ze zrobili cos co przeszkadza, zamiast pomagac. ;)
Chodzi mi o to ze przez chwilkę lecz wyraźną nie z winy syndromu dnia poprzedniego miałem wrażenie że obiektyw sie zatrzymuje gdy zmieniałem kąt z jakiego fotografowałem . Wrażenie przywieszania sie .
Mama ten obiektyw od miesiąca i jestem nim zachwycony. Miałem wcześniej Tamrona 180mm macro i uważam że 105 jest dużo lepsza. Nie mam żadnych kłopotów z ostrością i wieszaniem na którego tamat dużo krytyki czytałem.
Jedyne do czego mogę się przyczepić to że przy VR dość szybko leci aku.:)
Chodzi mi o to ze przez chwilkę lecz wyraźną nie z winy syndromu dnia poprzedniego miałem wrażenie że obiektyw sie zatrzymuje gdy zmieniałem kąt z jakiego fotografowałem . Wrażenie przywieszania sie . No przeciez Ci juz tlumaczylem, ze tak wlasnie dziala VR. Kiedy ruszasz reka -- system stabilizuje te ruchy, zeby zdjecie ktore zrobisz nie bylo poruszone... Kapewu?
Widzę ze ze nie ma o czym mowic i pisac .
Skoro mowisz że tak ma być i do jest prawidłowe VRII w Nikkorze to ja bardzo ci dziekuje że tak sumiennie mi go odradziłeś nawet nie sprawdzę innego egzemplarza by sie upewnić iż ten testowany był może z wadą fabryczną .
Sprawdzę teraz Sigmę 105mm (o 1500 mniej do wydania)
Pozdrawiam Gadas
Widzę ze ze nie ma o czym mowic i pisac . Masz racje, bo kompletnie nic nie rozumiesz... :|
Skoro mowisz że tak ma być i do jest prawidłowe VRII w Nikkorze to ja bardzo ci dziekuje że tak sumiennie mi go odradziłeś Miales kiedykolwiek w reku aparat z obiektywem ze stabilizacja? Albo chociaz aparat z wbudowana stabilizacja matrycy?
Odpowiedz mi: jak sobie wyobrazasz efekt dzialania stabilizacji? Ze co sie bedzie dzialo? Ze on bedzie stabilizowal, a Ty nie bedziesz tego zauwazal? :)
No przeciez Ci juz tlumaczylem, ze tak wlasnie dziala VR. Kiedy ruszasz reka -- system stabilizuje te ruchy, zeby zdjecie ktore zrobisz nie bylo poruszone... Kapewu?
Mam Nikkora z VR nie zachowyje sie jak ten VRII tu opisany Kapewu ?
Dlatego pytam czy w momencie powolnego ruchu ręką przy zmienianiu kadru jest to normalne że sie na chwilkę (dłuższą chwilkę ) podwiesza by potem z efektem przeskoku w obiektywie ustawić sie pod innym kontem.
Nie neguje innych zalet tego obiektywy szkło jest pierwszej klasy fotografie rewelacyjne jak dla pasjonaty*
(*) czytaj mojej skromnej osoby
Mam Nikkora z VR nie zachowyje sie jak ten VRII tu opisany Kapewu ? A znasz roznice miedzy VR a VRII? Zapewne nie, bo wiedzialbys, dlaczego ta 105tka sie tak zachowuje. Wiec moze zanim bedziesz chcial cos kupic -- chociaz przeczytaj o tym, zebys pozniej podczas testowania nie nazywal udogodnienia -- uszkodzeniem. :D
Fotografuje głównie motyle (..)
To jednak ten obiektyw może Ci pomóc, zajrzyj na przykład działania VR, pod opisem : http://nikonimaging.com/global/products/lens/af/micro/af-s_vr_micro-nikkor_105mmf_28_if/index.htm :D
PS. Pisz staranniej.
Zamykam, bo zdaje mi się, żę wątek ten jakby się merytorycznie wyczerpał. Wycieczki osobiste posprzątałem.