Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] nowi ministranci
somrozen
31-05-2011, 00:31
witam, chciałbym poddać krytyce moją pracę
konstruktywne uwagi mile widziane
Irek
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img39.imageshack.us/i/nikmoddsc2404058.jpg/)
jacoslavgth
31-05-2011, 00:36
bosze - obróbkowo zmasakrowane :shock:
kadr jak kadr, zwykły, obróbka odciąga uwagę od wszystkiego
Jestem na -------------------minus.
somrozen
31-05-2011, 00:43
na to mam dylemat, bo domownikom się podobała taka obróbka, wiem, jest inna, ale o to właśnie mi chodziło, by była inna, ktoś jeszcze?
jacoslavgth
31-05-2011, 00:46
domownikom bym nie ufał:) można zastosować "inną obróbkę" ale słowo obróbka oznacza w założeniu coś świadomego i ze smakiem, tutaj poszedłeś o krok za daleko, zauważ chociaż rozdwojenie krawędzi na kołnierzach, dodatkowo wzmocnione przez różnego rodzaju efekty
somrozen
31-05-2011, 00:50
rozdwojenie krawędzi na kołnierzach, dodatkowo wzmocnione przez różnego rodzaju efekty
cenna uwaga jaco, dziękuję, nie zwróciłem uwagi na to
obróbka fatalna! co do reszty sie wypowiadam bo sie nie znam, zreszta i tak obróbka zabija wszystko
a jesli chodzi o opinie domowników, mojemu M. podobaja sie nawet poruszone i na maxa skopane foty, mówi zostaw, zostaw bo taką świetną mam minę :)
Obróbka wygląda, jakby kręcenie suwakami sprawiało Ci tak wielką rozkosz, że nie mogłeś się powstrzymać :-( Sorry ;-)
Ao obróbkowo to nie wiadomo czy to skończone ,czy dopiero w połowie zaczęte..
somrozen
31-05-2011, 22:20
witam, chciałbym poddać krytyce moją pracę
konstruktywne uwagi mile widziane
widzę, że język się wyostrza co niektórym, z zasady to forum miało pomagać młodym pstrykaczom a widzę, że niektórzy potrzebują słownika by zrozumieć elementarne słowa języka polskiego ( sami się prosiliście ;)
proponuje spróbować sił samemu: http://www.topazlabs.com/adjust/, EOT z mojej strony
Co to zdjęcie ma mi przekazać??? Nie rozumiem. Kadr jest ni ciasny ni szeroki, zamiast małej GO obróbka chowająca tło, konstruktywnie (od siebie) radzę długo przemyśliwać nad kadrem a później realizować zamierzenie. Ja wiem, że sytuacja nie będzie czekała, ale primo wiele spraw można przewidzieć i się przygotować, a poza tym na początku radzę zacząć od motywów statycznych.
Odłóż to zdjęcie do szuflady na 2-3 dni - potem je wyjmij. Jeżeli się nie przestraszysz tzn. ze nie ma dla Ciebie ratunku ;)
Przykro mi ale to jest koszmarek
dobrze nie jest, baaa... nie jest nawet źle, jest niestety tragicznie :( - obróbka zdjęcia nie polega na zastosowaniu wszelkich możliwych efektów i sprawdzaniu co wyszło
widzę, że język się wyostrza co niektórym, z zasady to forum miało pomagać młodym pstrykaczom ;)
pierwsze slysze :)
Odłóż to zdjęcie do szuflady na 2-3 dni -
proponuje na najblizsze 333 lata swietlne :)
proponuje spróbować sił samemu: http://www.topazlabs.com/adjust/, EOT z mojej strony
Aleocochoci ? :)
pozdrawiam
proponuje na najblizsze 333 lata swietlne :)
lata świetlne to miara odległości nie czasu
lata świetlne to miara odległości nie czasu
... a czy ktos tu twierdzi inaczej ?? :)
... a czy ktos tu twierdzi inaczej ?? :)
no tak wynika z kontekstu :)
Somrozen, Ty się chłopie nie obrażaj tylko zrozum, że skoro wszyscy -- jak jeden -- napisali, że zdjęcie zostało zniszczone, to w takim razie coś faktycznie jest nie tak -- i powinieneś wyciągnąć wnioski.
Moja rada jest taka, że dopóki nie będziesz czuł się na siłach w starciach z programem do miętolenia zdjęć, staraj się uzyskiwać na możliwie najbardziej naturalne efekty. Skup się na poprawnej ekspozycji, WB, kontraście, nasyceniu, ostrości -- opanuj dobrze podstawy. Czas na różnego rodzaju przeróbki i zabawy, przyjdzie później.
W zdjęciu nie ma nic, co by korespondowało z tytułem.
W dodatku o wiele bardziej interesująco wygląda spojrzenie chłopca (nieostrego) na drugim planie, niż tego pierwszoplanowego.
Ale niektóre krawędzie wyglądają jak poprawiane grubym ołówkiem.
Nie kupuję tego zdjęcia.
somrozen
02-06-2011, 08:15
chłopaki, ale ja się nie obrażam, tylko komentarze (nie mam zamiaru tu nikogo urazić) w stylu:
Tragiczna obróbka
obróbka fatalna! co do reszty się nie wypowiadam bo się nie znam, zresztą i tak obróbka zabija wszystko...
nic nie wnoszą, może to moja wina, w szkole gdzie pracuję, wymagam od dzieci rozwinięcia zdania, uzasadnienia osądu
a tu takim poziomem , sorry za porównanie, zbliżamy się do FOTO-RECENZJI.PL
Sam osobiście nie uważam się za osobę kompetentną do oceny innych zdjęć, i nie znajdziecie moich opinii na jakimkolwiek poście, sam dopiero się uczę, oczywiście uwagi jacoslavgth, Plessis czy ekonet oraz swider biore sobie do serca i postaram wcielić w życie, ale inne uwagi po prostu zniechęcają do dalszej pracy z aparatem
jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś uraziłem, wyraziłem tylko swoją opinię
Irek