PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] nowi ministranci

somrozen
31-05-2011, 00:31
witam, chciałbym poddać krytyce moją pracę
konstruktywne uwagi mile widziane
Irek

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img39.imageshack.us/i/nikmoddsc2404058.jpg/)

jacoslavgth
31-05-2011, 00:36
bosze - obróbkowo zmasakrowane :shock:
kadr jak kadr, zwykły, obróbka odciąga uwagę od wszystkiego

marcogk
31-05-2011, 00:38
Jestem na -------------------minus.

somrozen
31-05-2011, 00:43
na to mam dylemat, bo domownikom się podobała taka obróbka, wiem, jest inna, ale o to właśnie mi chodziło, by była inna, ktoś jeszcze?

jacoslavgth
31-05-2011, 00:46
domownikom bym nie ufał:) można zastosować "inną obróbkę" ale słowo obróbka oznacza w założeniu coś świadomego i ze smakiem, tutaj poszedłeś o krok za daleko, zauważ chociaż rozdwojenie krawędzi na kołnierzach, dodatkowo wzmocnione przez różnego rodzaju efekty

somrozen
31-05-2011, 00:50
rozdwojenie krawędzi na kołnierzach, dodatkowo wzmocnione przez różnego rodzaju efekty

cenna uwaga jaco, dziękuję, nie zwróciłem uwagi na to

Agut
31-05-2011, 08:20
obróbka fatalna! co do reszty sie wypowiadam bo sie nie znam, zreszta i tak obróbka zabija wszystko

a jesli chodzi o opinie domowników, mojemu M. podobaja sie nawet poruszone i na maxa skopane foty, mówi zostaw, zostaw bo taką świetną mam minę :)

Jerles
31-05-2011, 19:32
Obróbka wygląda, jakby kręcenie suwakami sprawiało Ci tak wielką rozkosz, że nie mogłeś się powstrzymać :-( Sorry ;-)

Semati
31-05-2011, 20:37
Ao obróbkowo to nie wiadomo czy to skończone ,czy dopiero w połowie zaczęte..

somrozen
31-05-2011, 22:20
witam, chciałbym poddać krytyce moją pracę
konstruktywne uwagi mile widziane

widzę, że język się wyostrza co niektórym, z zasady to forum miało pomagać młodym pstrykaczom a widzę, że niektórzy potrzebują słownika by zrozumieć elementarne słowa języka polskiego ( sami się prosiliście ;)

proponuje spróbować sił samemu: http://www.topazlabs.com/adjust/, EOT z mojej strony

Lucas Z
01-06-2011, 08:29
Tragiczna obróbka

Plessis
01-06-2011, 08:38
Co to zdjęcie ma mi przekazać??? Nie rozumiem. Kadr jest ni ciasny ni szeroki, zamiast małej GO obróbka chowająca tło, konstruktywnie (od siebie) radzę długo przemyśliwać nad kadrem a później realizować zamierzenie. Ja wiem, że sytuacja nie będzie czekała, ale primo wiele spraw można przewidzieć i się przygotować, a poza tym na początku radzę zacząć od motywów statycznych.

fafniak
01-06-2011, 08:53
Odłóż to zdjęcie do szuflady na 2-3 dni - potem je wyjmij. Jeżeli się nie przestraszysz tzn. ze nie ma dla Ciebie ratunku ;)
Przykro mi ale to jest koszmarek

Erie
01-06-2011, 09:12
dobrze nie jest, baaa... nie jest nawet źle, jest niestety tragicznie :( - obróbka zdjęcia nie polega na zastosowaniu wszelkich możliwych efektów i sprawdzaniu co wyszło

6868
01-06-2011, 16:20
widzę, że język się wyostrza co niektórym, z zasady to forum miało pomagać młodym pstrykaczom ;)
pierwsze slysze :)

Odłóż to zdjęcie do szuflady na 2-3 dni -

proponuje na najblizsze 333 lata swietlne :)

proponuje spróbować sił samemu: http://www.topazlabs.com/adjust/, EOT z mojej strony

Aleocochoci ? :)
pozdrawiam

Erie
01-06-2011, 16:54
proponuje na najblizsze 333 lata swietlne :)

lata świetlne to miara odległości nie czasu

6868
01-06-2011, 17:36
lata świetlne to miara odległości nie czasu
... a czy ktos tu twierdzi inaczej ?? :)

Erie
01-06-2011, 19:16
... a czy ktos tu twierdzi inaczej ?? :)

no tak wynika z kontekstu :)

swider
01-06-2011, 23:45
Somrozen, Ty się chłopie nie obrażaj tylko zrozum, że skoro wszyscy -- jak jeden -- napisali, że zdjęcie zostało zniszczone, to w takim razie coś faktycznie jest nie tak -- i powinieneś wyciągnąć wnioski.
Moja rada jest taka, że dopóki nie będziesz czuł się na siłach w starciach z programem do miętolenia zdjęć, staraj się uzyskiwać na możliwie najbardziej naturalne efekty. Skup się na poprawnej ekspozycji, WB, kontraście, nasyceniu, ostrości -- opanuj dobrze podstawy. Czas na różnego rodzaju przeróbki i zabawy, przyjdzie później.

ekonet
01-06-2011, 23:56
W zdjęciu nie ma nic, co by korespondowało z tytułem.
W dodatku o wiele bardziej interesująco wygląda spojrzenie chłopca (nieostrego) na drugim planie, niż tego pierwszoplanowego.
Ale niektóre krawędzie wyglądają jak poprawiane grubym ołówkiem.
Nie kupuję tego zdjęcia.

somrozen
02-06-2011, 08:15
chłopaki, ale ja się nie obrażam, tylko komentarze (nie mam zamiaru tu nikogo urazić) w stylu:

Tragiczna obróbka

obróbka fatalna! co do reszty się nie wypowiadam bo się nie znam, zresztą i tak obróbka zabija wszystko...
nic nie wnoszą, może to moja wina, w szkole gdzie pracuję, wymagam od dzieci rozwinięcia zdania, uzasadnienia osądu
a tu takim poziomem , sorry za porównanie, zbliżamy się do FOTO-RECENZJI.PL
Sam osobiście nie uważam się za osobę kompetentną do oceny innych zdjęć, i nie znajdziecie moich opinii na jakimkolwiek poście, sam dopiero się uczę, oczywiście uwagi jacoslavgth, Plessis czy ekonet oraz swider biore sobie do serca i postaram wcielić w życie, ale inne uwagi po prostu zniechęcają do dalszej pracy z aparatem
jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś uraziłem, wyraziłem tylko swoją opinię
Irek