Zobacz pełną wersję : D90 nie ostrzy na jednym punkcie pomiaru
Witam,
ostatnio pojawił się u mnie problem. Nie działa mi poprawnie centralny górny punkt pomiaru ostrości. Wydaje się, że jest na nim backfocus. Co ciekawe, na innych punktach aparat działa bez zarzutu. Czy ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie problemu? Czy pozostaje mi rozstanie z aparatem i przekazanie w "dobre" ręce serwisu?
Z góry dzięki za pomoc.
Władca Pixeli
30-05-2011, 23:34
Zacznij od delikatnego przedmuchania komory aparatu. Być może jakiś paproch siedzi w okolicy centralnego punktu.
A jesteś absolutnie pewien, że problem pojawił się "ostatnio"? Może już wcześniej tak miał, ale nie używałeś jasnych szkieł? Pytam, bo miałem identycznie, kłopot z tym konkretnie punktem i bf właśnie. Zaczęło wychodzić na 35/1.8G i przy ostrzeniu bez przekadrowywania. Stówa w serwisie i jest ok.
No już 2 lata używam i korzystam regularnie z 1.8 i 2.8 i problemu wcześniej nie zauważyłem.
Co do przedmuchiwania, to próbowałem już czyścić. Spróbuję jeszcze raz.
Dzięki.
hipcio_stg
03-06-2011, 12:05
A jak szkło radzi sobie z ostrością na brzegach kadru?
Cos z tymi D90 jest nie tak , ja rowniez mam problem z ostroscia na sigmie 17-70 HSM macro.
Test bateryjkowy wychodzi ok , przy portrecie ostrze na twarz , i co , ostrosc jst z tylu glowy :/
Najlepsze jest to ze szklo bylo kalibrowane do body w serwisie sigmy.
Ale to jeszcze nie koniec , przedwczoraj wyslalem szklo do kolegi z forum Rossi PL , ma D90 po kalibracji na "0" ze wzorca i co ..... u niego w punkt, pisze ze u niego nie ma problemow z AF , takze chyba mam cos z korpusem - poprostu jest nie pewny i loteryjny AF , tez mysle nad wyslaniem body do serwisu na Postepu , zeby zrobili kalibrace na tzw "0" dziwna sprawa z tymi D90 naprawde.
Kundzior
03-06-2011, 12:44
Wysyłaj na kalibrację, przekonasz się że AF w D90 potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Wysyłaj na kalibrację, przekonasz się że AF w D90 potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Ale co mam im powiedziec ze chce kalibracje poczatkowa? ile mnie to moze wyniesc? gwarancja skonczyla mi sie w styczniu tego roku :/ dziwne jest to ze szklo bylo kalibrowane pod moja puszke a u kolegi Rossi PL dziala idealnie :/
wychodzi na to ze mam rozjechany AF w puszce
Kundzior
03-06-2011, 14:35
Kalibracja D90 do wzorca. I tyle kosztów nie znam.
Kalibracja D90 do wzorca. I tyle kosztów nie znam.
Jak na gwarancji to się za to płaci? Wysyłać puszkę ze szkłami, z którymi ją się używa czy samą?
Pytam bo w przyszłym tygodniu kupuje D90 i gdzieś w jakimś temacie widziałem, żeby w sumie "profilaktycznie" wysłać D90 na kalibracje bo są miłe rezultaty.
Kundzior
03-06-2011, 14:46
Samą puchę jak do wzorca, na gwarancji nic nie płaci się, dużo d90 miało rozchlapany AF, po kalibracji jest fajnie. Większość moich znajomych co mieli D90 słało na regulację AFu, ja też.
Dzięki za informację! Na pewno wyślę zaraz po zakupi, chyba że kompletnie nie będę widział jakiś problemów ;-)
Dzięki za informację! Na pewno wyślę zaraz po zakupi, chyba że kompletnie nie będę widział jakiś problemów ;-)
No ja bede sie bral za wyslanie tego body , musze tylko obczaic cala ta procedure
Fotowentura
04-06-2011, 20:10
delikatny biznes z tym AF. sam miałem nie raz wątpliwości, najpierw z D70s, teraz z D90 i dajmy na ten przykład 35 1.8. Fotografuję syna. Ostrzę na oko - no i mam mydło albo ostre mam ucho tudzież drugie oko. I tak ileś klatek niemal jedna po drugiej, ale nie każda. Okazuje się, że bestia jest tak ruchliwa, że nawet przy czasach 1/125, 1/160 i moim nieziemskim wysiłku i tak ucieka mi z zakresu GO albo fotka jest lekko - ale jednak - poruszona. Oczywiście mówię tu o przysłonie 1.8, gdzie takie rzeczy się "sprawdza" (choć od "sprawdzania" wolę ot po prostu zdjęcia robić). na 2.8 już jakby problemu nie ma. W tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach na oczach żony każde zdjęcie ostre tak jak chcę. No ale małżonka wie, że jak zdjęcia robię, to ruszać się nie wolno:)
A może po prostu na dłuższych rzęsach amatorskim AFom łatwiej ostrość poprawnie złapać;)
PS. dla jasności - ani trochę nie twierdzę, że czyjś problem z AF to de facto kwestia małej GO / długiego czasu / poruszenia. Chodzi mi tylko o to, że to się cholernie ciężko diagnozuje. Przez co potem serwis twierdzi, ze wszystko cacy (bo na planszach wszystko jest jak ta lala), a u użytkownika mydło...
Rossi_PL
05-06-2011, 12:15
Już sporo czasu operuję D90, było w serwisie sprowadzone na ziemię po kalibracji przez poprzedniego właściciela:)
Potem mój tandem D90 + N35 był ponownie w serwisie, przy czym D90 sprawdzili czy na pewno jest ok a N35 to jakieś jaja normalnie były, wszystkiego po trochu, ff bf mydło, fatalna współpraca z błyskiem - myslałem już, że to AFS jest uszkodzony, ale ZROBILI:) Normalnie zrobili i D90+N35 jest użyteczne od 1.8:)
Przyjąłem taką zasadę, że jak fotografuję dzieciaczki to używam przeważnie od 2.8 i w górę. Daje to zdecydowanie większy odsetek trafionych zdjęć. Toż to tak jak pisze kolega danmus - Kwestia GO ma tu bardzo dużo do gadania, jeżeli dzieciaczek jest już troszkę starszy i rozumie co się do niego mówi:) i jest ciekawe tło to spinam się, żeby koniecznie użyć magicznego 1.8, trzeba wtedy zrobić parę pstryków, zawsze wyjdzie:)Nie raz miałem tak, że zrobiłem 3 i wyszły 3, także popierając przedmówców - wysoce polecane jest wysłać body na kalibrację i dopiero wtedy przyszykować sobie ewentualnie kalibrację szkiełek. Zaoszczędzicie czasu i stresu, o pieniądzach przy hobby się nie pisze;)
Dodać też muszę, że przed kalibracją N35 do D90, nie popsuli nic a nic z D90. Mam N85, które jest użyteczne od 1.8 zarówno na moim D80 jak i D90, nic się nie rozjechało po wizycie w serwisie.
Pawełfoto
06-06-2011, 18:15
Mój D90 też dziś wylądował na Postępu w serwisie, do regulacji AF (widoczny BF) i mapowanie matrycy, kilka hotów przy iso 1600 się pojawia, oczywiście wszystko w ramach gwarancji, regulacja AF to 100zł jeśli jest po gwarancji, mapowanie matrycy gratis. Był też przede mną klient z D300, kupił używany i przyszedł wymienić gumy i ogólnie sprawdzić aparat, serwisant na biegu podłączył aparat jakimś złączem diagnostycznym i w ciągu kilku sekund miał diagnozę, mówił że migawka pokazuje 5 błędów i jest rekomendacja do wymiany, aparat miał przebieg 23tyś fotek, dodał że aparat dość zasyfiony w środku i konieczne jest czyszczenie, koszt tych zabiegów wycenili na około 1.300zł.
Ogólnie jestem zadowolony z obsługi, szybko i dobrej atmosferze. Czas mojej naprawy to 5 dni.
Kolego , napisz cos wiecej o twojej kalibracji , kalibrowali to do wzornika na 0? i jak sie teraz sprawuje puszka? Ja tez bede wysylal jutro body na Postepu , az sie boje ile to bedzie trwac :/ mam nadzieje ze nie dluzej jak 2 tygodnie :(
oczywiście wszystko w ramach gwarancji, regulacja AF to 100zł jeśli jest po gwarancji, mapowanie matrycy gratis.
A wiesz może ile kalibracja obiektywu aktualnie?
Pawełfoto
06-06-2011, 21:03
Kolego , napisz cos wiecej o twojej kalibracji , kalibrowali to do wzornika na 0? i jak sie teraz sprawuje puszka? Ja tez bede wysylal jutro body na Postepu , az sie boje ile to bedzie trwac :/ mam nadzieje ze nie dluzej jak 2 tygodnie :(
Tak, kalibracja będzie do wzornika, żadnych obiektywów im nie zostawiłem. Puszki jeszcze nie mam, tak jak napisałem dziś dopiero zawiozłem, kurier ma mi odesłać w piątek. Jakie będą efekty na 100% dam znać. BF miałem na trzech obiektywach, co prawda same kity ale na każdym prawie dokładnie to samo.
Pawełfoto
06-06-2011, 21:04
A wiesz może ile kalibracja obiektywu aktualnie?
Nie mam pojęcia, napisz im emaila z pytaniem, może odpiszą:)
Ok body jest w serwisie - dzis mialem telefon z serwisu , pytali o dane do wysylki gdy body bedzie gotowe , pani mnie zalamala bo czas oczekiwania to 2-3 tygodznie :(
Oby tylko dobrze zrobili.
Pawełfoto
09-06-2011, 22:40
A ja na stronie statusu naprawy mam informację że aparat naprawiony, w poniedziałek zawiozłem a dziś już gotowy do odbioru:), jutro mają wysłać kurierem, pojechałbym osobiście ale w piątek w Warszawie jest katastrofa z korkami.
kolego to napisz co i jak z puszka , czy naprawili i jak dziala , pewnie temu tak szybko ci zrobili bo masz gwarancje , ja juz niestety po :( no i doreczyles osobiscie body - to tez pewnie powod ze szybciej zrobili :)
Koledzy mam pytanie - mozecie mi powiedziec jaka spedycja wysyla nikon z serwisu paczki?
Kundzior
14-06-2011, 07:59
Obojętnie, odeślą DHLem.
Ok , dzieki za info :) dzis maja mi wyslac body to pewnie jutro bedzie - ciekawe czy teraz bedzie ok z tym AFem
Pawełfoto
14-06-2011, 18:49
D90 już jest w domu, przed godz był kurier, wnioski po kalibracji AF..... w sumie jestem rozczarowany, wygląda tak jakby nic nie regulowali, robiłem właśnie różne testy i dalej jest BF, sprawdzę jeszcze inne obiektywy:(, BF występuje najbardziej na szerokim N18-70, im dłużej tym BF mniejszy, na ogniskowej 18 jest to około 2-3 cm, około 24 już prawie BF nie występuje. Sprawdzę inne szkła.
Pawełfoto
14-06-2011, 20:04
Przetestowałem kita 18-55 VR i jest super, podpiąłem jeszcze stałkę 85 1,8 i tez jest Ok ostrzy w punkt, natomiast z kitem 18-70 jest jak było wcześniej czyli BF, czyli szkło jest rozjechane.
Dobrze ze chociaz z dwoma szklami masz ok :) a ja czekam dalej na informacje czy wyslali body dzisiaj czynie :/
Przetestowałem kita 18-55 VR i jest super, podpiąłem jeszcze stałkę 85 1,8 i tez jest Ok ostrzy w punkt, natomiast z kitem 18-70 jest jak było wcześniej czyli BF, czyli szkło jest rozjechane.
Ja bym na Twoim miejscu jeszcze raz zajechal z body i N 18-70 i niech wykalibruja szklo - body masz teraz ok , poprostu szklo teraz trzeba dopasowac do body.