PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o ostrość N 18-70mm

Paradiso Perduto
30-05-2011, 22:08
witam Koledzy,
chciałbym poznać Waszą opinię na temat obiektywu Nikkor 18-70 3.5-4.5
kilka dni temu miałem okazję używać go w studio przy białym tle, jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie...
generalnie chodzi o to, że zdjęcia są ostre w samym ich środku, czyli np. na brzuchu modelki, jednak jej twarz jest już nieostra... nie jest to duże rozmycie, ale jednak jest i nieciekawie wygląda. aparat był ustawiony na f10, więc ostre powinno być wszystko, tym bardziej że brzuch i twarz znajdowały się w jednej płaszczyźnie, jeśli mogę to tak określić.
pytanie, czy ja coś robię nie tak, czy ten obiektyw jest nieostry przy krawędziach kadru?
może polecicie mi inny fajny, ostry(!), obiektyw do studia do 1k?
nie mogę niestety opublikować żadnego zdjęcia z tej sesji - taka umowa, ale mam nadzieję, że wyraziłem się jasno...

Ggrzesiek
31-05-2011, 06:44
W przypadku mojego egzemplarza spadek ostrości następował wyraźniej po prawej stronie kadru. Dlatego np. przy kadrach pionowych bywało, iż usta były ostre, natomiast włosy już znacznie bardziej rozmyte.

Nie wiem na ile jest to reguła ale w teście na Optyczne.pl, również zaobserwowano podobne zjawisko.

Pozdrawiam

karolt
02-06-2011, 18:37
Używałem dwóch takich szkieł, nie zauważyłem takich cudów. Mi to od razu pachnie walniętym szkłem. Ale mogłem też mieć szczęście :)

look
02-06-2011, 18:44
miałem kiedyś taki obiektyw i szczerze mówiąc nie miałem nigdy problemów opisanych przez Ciebie. Zresztą jeśli chodzi o ogólną jakość tego obiektywu, to w ogóle bardzo byłem zadowolony z produkowanego przez niego obrazka. Natomiast czytając o Twojej przypadłości rzekłbym astygmatyzm

Marcin Borkowski
02-06-2011, 18:49
mozesz pokazać przyklad?

Paradiso Perduto
02-06-2011, 21:13
mozesz pokazać przyklad?

mogę, ale musiałbym przesłać Ci plik na @ - nie mam praw do publikowania tych zdjęć w sieci...

Marcin Borkowski
02-06-2011, 21:24
myślę że wstawienie tutaj jakiegos nieduzego zdjecia daloby lepszy rezultat otrzymanych rad

siwyozzman
03-06-2011, 13:02
Ten obiektyw pomimo ogólnie pozytywnej opinii ma bardzo "luźną" budowę i takie "cuda" mają prawo się zdarzyć. Jego ostrość na brzegu też pozostawia wiele do życzenia ale przy takiej przysłonie nie powinen być to problem... Z tego co pamiętam egzemplarz testowany przez optyczne też miał tego typu problem... Dla pocieszenia - ktoś tu na forum skarżył się na taki sam kłopot z N17-55 ... Pomimo jego wad i przetestowania paru innych budżetowych zoomów wróciłem do tego "kita" jako uzupełnienie stałek... Jest szybki uniwersalny i nieduży... Przetestuj Go dokładnie...jak co to szukaj innego egzemplarza....

starosta
08-06-2011, 19:53
Kiedyś używałem go w studio i po przymknięciu w całym kadrze było ok.