PDA

Zobacz pełną wersję : problem z kartą Sandisk CF Extreme III 8GB (Nikon D300)

cienistogrzywy
30-05-2011, 21:51
Witam wszystkich serdecznie,

Potrzebuję porady, co poczynić z kartą wymienioną w tytule tematu. Po włożeniu do Nikona d300 zamiast literki -E- oznaczającej puste miejsce pojawia się... puste miejsce. Wykluczam możliwość skrzywienia styków w aparacie, bo druga moja karta, Kingston CF 4GB, działa jak należy.

San Diska kupiłem na Allegro. Sprzedający zapewniał, że jest na "1000% sprawna". Używał jej z Sony Alfą.

Podpiąłem kartę przez czytnik do komputera. Efekt był taki, że przez pewien czas miałem dostęp do plików na niej zawartych, a potem komputer "gubił" ją i trzeba było na nowo ją podłączać. Możliwe, że to przez mój czytnik, który nie jest super znanej firmy (4World), ale problem główny - brak widoczności w aparacie - i tak pozostaje.

Podpiąłem też tę kartę na Macu. Mogłem usunąć znajdujące się na niej zdjęcia i ukryte pliki Sony Alfa, wydawała się działać poprawnie. Sformatowałem ją potem w Olympusie (tylko jego miałem wtedy pod ręką). Okazało się, że nic to nie pomogło. Kończą mi się pomysły, może ktoś z Forumowiczów będzie wiedział, co dalej robić?

elarco
30-05-2011, 22:13
Allegro i Sandisk? hmmm...
Wykluczyłeś, że trafiłeś na podróbę?

cienistogrzywy
30-05-2011, 22:16
to raczej nie jest podróbka... jest znaczek CE, literki się zgadzają. Czytałem wcześniej artykuł o podróbkach.

Karta jest tak jak na zdjęciach: http://allegro.pl/sandisk-extreme-iii-8gb-poelcam-30mb-s-polecam-bcm-i1624865904.html

marszull
31-05-2011, 10:49
A probowales ja formatowac na tym macu?

cienistogrzywy
31-05-2011, 11:51
Niestety póki co mac to dla mnie obcy system i nie wiedziałem jak. Dlatego sformatowałem ją w Olympusie. W moim Nikonie nie ma takiej możliwości, bo po włożeniu tej karty opcja formatowania jest nieaktywna.

Teraz po podłączeniu do komputera w ogóle już jej nie wykrywa...

darkmajin
31-05-2011, 11:57
mode + kosz trzymaj przez 2sek jak zacznie migać for to puść i naciśnij jeszcze raz oba

cienistogrzywy
31-05-2011, 14:33
@darkmajin - właśnie spróbowałem, ale nie pojawiło się for. Jedyny efekt jest taki, że teraz przynajmniej po włożeniu tej karty wyświetla się literka -E- :)
Drugą kartę sformatowałem Twoim sposobem bez problemów.

Tutaj zdjęcie tej feralnej - zastanawiam się, czy te dziurki po bokach mogą mieć wpływ na jej odczyt? Ale przecież mac ją wykrywał?
http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=b6e9tjz8arhnwuv&thumb=4

marszull
31-05-2011, 21:07
Na macu przy podlaczonej karcie przez czytnik odpalasz narzedzie dyskowe, po lewej wybierasz dysk ktory cie interesuje, po prawej Wymaz, format woluminu msdos (fat) i nazwe jak tam sobie chcesz ;) i wciskasz wymaz
Jak wybierzesz ta karte to na dole bedziesz mial wszystkie informacje o niej

darkmajin
31-05-2011, 21:20
lol chyba nieźle wpychałeś tą kartę, wyglada na powyginane piny czytnika ( skoro druga działa to nie w aparacie raczej ? )

cienistogrzywy
31-05-2011, 21:34
lol chyba nieźle wpychałeś tą kartę, wyglada na powyginane piny czytnika ( skoro druga działa to nie w aparacie raczej ? )

To nie ja wpychałem, ale ten, od którego ją kupiłem.

jak się wkłada kartę na odwrót, to tak bywa...

sprawdzę jeszcze jutro u znajomego, czy działa na jego czytniku - i aparacie. moim nie dowierzam.

dannyx1
01-06-2011, 16:02
Wywal kartę do kosza na śmieci kup lexara x300 professional 8gb i zapomnij o temacie.

cienistogrzywy
07-06-2011, 21:00
Okazało się, że na innych czytnikach i w aparatach innych firm karta działa normalnie.

Mój znajomy sprawdzał ją na swoim Nikonie D300, miał ten sam problem co teraz ja - przez chwilkę na wyświetlaczu nie widać nic, a potem pokazuję się literka E.

Sprawdzę jeszcze, czy kartę czytają inne Nikony. Ale to wszystko wydaje mi się wybitnie dziwne.