PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna współpraca Nikona D90 z Nissin Di622 MK II

rixmix
30-05-2011, 21:41
Witam,

Kupiłem właśnie lampę Nissin Di622 MK II. Jestem nawet zadowolony z jej doświetlania i wszytko byłoby fajnie, gdyby nie jeden dziwny drobiazg. Otóż gdy mam podpiętą i włączoną lampę do mojego Nikona D90 to przez cały czas świeci mi się podświetlenie małego ekranu lcd (tego na górze korpusu, z ustawieniami aparatu). W ustawieniach mam wyłączone podświetlenie lcd (uruchamiane jest tylko za pomocą pokrętła on/off/św.), a pomiar światła ustawiony na 8 sekund (okres przez jaki działa czujnik światła). Wygląda to tak jakby lampa cały wymuszała działanie pomiaru światła (w tej chwili jest to co 8 sekund) i przy tej okazji włączała podświetlenie lcd. Zaznaczam, że z wbudowana lampą nie ma tego problemu. Niestety nie mam innej lampy żeby podpiąć ją pod mój aparat, ale jakiś czas temu miałem pożyczonego starego metza, który działał w trybie TTL z automatyką lampy i też nie było tego poroblemu.
Takie podświetlenie to niby dobnostka, ale jednak zżera baterię i na razie mnie bardzo denerwuje.

Czy ktoś zaobserwował coś takiego u siebie? Jeśli jest to normalne zachowanie dla tej lampy to bedę musiał się zastanowić czy jej nie zmienić na coś innego. Najgorsze jest to że za dwa dni wyjeżdzam na urlop i wezmę tą lampę (wziąłem ostatnią sztukę ze sklepu) albo pojadę bez lampy.

ppablo12345
06-06-2011, 15:44
Witaj, mam identyczny zestaw (D90 +N622II) i nie mam tego problemu.

rixmix
20-06-2011, 13:04
Dzięki za odpowiedź. Potwierdziłeś moje obawy co do wadliwości lampy, oddałem ją do naprawy.

marcinez
06-07-2011, 01:05
Daj znać czy w serwisie usunęli tę usterkę.

chomik1410
07-07-2011, 22:06
Właśnie jestem świeżym posiadaczem nissina di 622mark II i też mam ten problem. Zapala mi się boczny wyświetlacz.

rixmix
08-07-2011, 08:17
Wczoraj byłem odebrać lampę. Okazało się, że wymienili na nową, ale nowa tak samo się zachowywała. Na sklepie mieli jeszcze jeden nowy egzemplarz i też uaktywniał pomiar światła w body. Wtedy zwątpiłem w swój aparat i pomyślałem, że to jego wina, ale po podłaczeniu Metza 44 AF-1 wszystko działało poprawnie. Wygląda na to, że nissin coś skopał w lampie i niezbyt dobrze współpracuje z niektórymi aparatami.

drzalek
08-07-2011, 08:25
Witam,
Ja właśnie zamówiłem tego nissina, też mam D90, zobaczymy jak zachowa się u mnie. Z moich internetowych obserwacji wynika, że jest to powszechny problem.

rixmix
08-07-2011, 08:49
Przed zakupem lampy czytałem dość sporo o niej, ale nie znalazłem informacji o tym problemie. Gdybym wiedział to bym się nie zdecydował, bo muszę przyznać że jest to wkurzające, gdy robisz zdjecia w ciemnym pomieszczeniu i z boku non stop świeci Ci jakaś "latarka" (nie wspominając o krótszym czasie działania akumulatora).

drzalek
09-07-2011, 13:56
Przed zakupem lampy czytałem dość sporo o niej, ale nie znalazłem informacji o tym problemie. Gdybym wiedział to bym się nie zdecydował, bo muszę przyznać że jest to wkurzające, gdy robisz zdjecia w ciemnym pomieszczeniu i z boku non stop świeci Ci jakaś "latarka" (nie wspominając o krótszym czasie działania akumulatora).

No ja właśnie odebrałem tę lampę. Niestety również pojawia się u mnie ten problem. Najgorsze jest to, że przy pierwszym uruchomieniu podpiętej lampy nic się nie działo, tzn. panel się nie podświetlał. Dopiero za drugim razem, jak już ją uruchomiłem w domu podświetlił się na zielono - złośliwość rzeczy martwych :/

Zauważyłem jednak, że gdy panel jest podświetlony można go włączyć przekręcając on/off na żaróweczkę. Nie wiem czy potem się nie będzie świecić bo jeszcze nie miałem kiedy sprawdzić :)

rixmix
09-07-2011, 16:37
niestety ponownie sie zaswieci przy ponownej aktywacji pomiaru światła (czyli po paru sekundach, w zależności od ustawień w aparacie)

drzalek
09-07-2011, 19:19
Teraz się zastanawiam na ile jest sens wymieniać tę lampę, skoro problem dotyczy tak wielu egzemplarzy? Może istnieje sposób, żeby samemu naprawić problem?

rixmix
10-07-2011, 19:26
Ja wole nie grzebac w lampie bo traci sie gwarancje. Wolę po prostu kupić inną.

drzalek
11-07-2011, 15:53
Ja wole nie grzebac w lampie bo traci sie gwarancje. Wolę po prostu kupić inną.

A z tą co zamierzasz zrobić?

Pawlo85
14-07-2011, 11:04
U mnie również wygląda to tak samo, boczny wyświetlacz świeci jak tylko wykrywa lampe na sankach. Obawiam się, że wymiana lampy nic nie da, albo trzeba zaakceptować sytuację jako normalną, lub wymienić lampę na coś innego.

adolfik9501
14-07-2011, 11:35
Wielce zastanawiające to jest. Z ciekawości jak mnie skleroza nie dopadnie to w jakimś sklepie zobaczę jak się ma sprawa w D80... Może ktoś ma Di622 II z innym korpusem z gónym wyświetlaczem i napisze czy też ma podświetlanie w cenie.

Jatin
15-07-2011, 10:53
Dlatego ja wolę systemowe lampy :) chociaż i tu trafiają się felerne egzemplarze.

rixmix
15-07-2011, 10:54
A z tą co zamierzasz zrobić?

Nissina już oddałem. Szukam czegoś innego.

drzalek
16-07-2011, 00:12
Ja chyba jednak zostanę przy tej lampie. Popieram Twoją decyzję o zwrocie lampy i kupnie innej, ale ja nie mam czasu i ochoty się tym zajmować w tej chwili, ostatecznie jest to dla mnie wada do przyjęcia. Tak czy inaczej poleciałbym każdemu zwrot lampy. Myślę, że dużo zwrotów zmusiłaby producenta do naprawienia swojego produktu. Podobnie było kiedyś z obiektywem samyang 14mm, spora liczba niezadowolonych klientów zmusiła firmę do wypuszczenia ulepszonej wersji - nie pamiętam czego dotyczyła wada.

Mam tylko nadzieję, że wada tej lampy nie odbije się jakoś bardziej negatywnie...

Rabpop
18-07-2011, 14:38
widać trzeba mieć farta co do egzemplarza. u mnie także jest wszystko ok. Swoja droga to jest bardzo dobra lampa - ostatnio mi spadła na beton, rozsypała się, po czym złożyłem ją do kupy, odpaliłem i działa jak działała :)