PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] wiatrak

Cochese
30-05-2011, 16:04
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ussnet.vot.pl/zdjecia/_DSC0057.jpg)

darko
30-05-2011, 16:41
Co to się tu stało? co te obwódki wokół wiatraka i roślin mają na celu?
No i masz brudną matrycę
Kadrowo też nie porywa, trochę więcej dołu by się przydało

mjr
30-05-2011, 21:13
Zgadzam się z Darkiem, z tym że dodam iż miejsce jest bardzo dobre by jej jeszcze raz pokazać.

Rafał_Sz
30-05-2011, 21:16
Aureola wskazywałaby na cud. :)

Matryca do szuru-buru?

darko
30-05-2011, 21:51
Aureola wskazywałaby na cud. :)

Cud że jeszcze stoi

Rafał_Sz
30-05-2011, 22:00
Cud że jeszcze stoiCoś jak bloki z wielkiej płyty. :)

Cochese
30-05-2011, 22:28
Kadrowo też nie porywa, trochę więcej dołu by się przydało

No rozbawił mnie ten komentarz, zwłaszcza, że przeglądnąłem twoje zdjęcia z kategorii architektura, którymi to się chwalisz... :)
Rozumiem, że skoro mało u dołu to trochę więcej zielska nadałoby wyrazu...

darko
30-05-2011, 22:33
No rozbawił mnie ten komentarz, zwłaszcza, że przeglądnąłem twoje zdjęcia z kategorii architektura, którymi to się chwalisz... :)
No i co lepiej ci się zrobiło ? Dowartościowałeś się czy jak?

Duder
03-06-2011, 00:50

Dobrze rozumiesz, zielsko też może być ważnym składnikiem kadru.

Greg77
03-06-2011, 00:53

Kolego troszke si eopanuj, to zdjecie jest tragiczne, obrobka na poziomie przedszkolaka, swiecacy wiatrak.....kadr bardzo slaby.......skaczesz an innych kiedy maja racje, troche samokrytyki.

Cochese
03-06-2011, 07:29
Kolego troszke si eopanuj, to zdjecie jest tragiczne, obrobka na poziomie przedszkolaka, swiecacy wiatrak.....kadr bardzo slaby.......skaczesz an innych kiedy maja racje, troche samokrytyki.

nadal nie wiem dlaczego kadr jest słaby.
Sami fachowcy ale jakoś konkretów nie widać, jakieś info na temat tego kadru, jego słabości by się przydało.
Brak sectio aurea? Czy może krzywy, a może powinieć byc w portrecie? Musicie coś jednak pokombinować.
Nie mówię, że jest świetny ale nie wiem co w nim takiego złego?

Tom_Killer
03-06-2011, 08:10
Fachowcem nie jestem ale:
- jakieś dziwne kropki (tak jak piszą pewnie brudna matryca ) - użyć przynajmniej ste..a,
- przeszkadza mi ta aureola i przy jednym ze skrzydeł zrobiłeś taką poświate jakby miało ledy od spodu,
- może by lepiej wyglądało jakbyś te krzaki po prawicy (jak się patrzy) również usunął - to byłoby bardzo trudne - chyba obiekt wymaga innej perspektywy
- dla mnie mocnym punktem tej fotki jest środek wiatraka - ale on nie jest w odpowiednim miejscu na fotce

krokus66
03-06-2011, 13:49
Na spokojnie przeczytaj uwagi kolegów. Złap dystans, on jest niezbędny i nie zaperzaj się. Oni Tobie radzą bezinteresownie. Ja podzielam ich uwagi.

Cochese
03-06-2011, 17:19
No właśnie na spokojnie podchodzę i jak na razie Tom Killer wypowiedział się jakoś precyzyjnie.
Absolutnie nie neguje uwag co do tej poświaty, to w ogóle mnie rozbawiło przy obróbce i tak ją wyciągnąłem. Może się nie podobać, w ogóle sam mam do niej lekko drwiące podejście. Krzczory usuwać to absolutnie by mi się nie chciało, ale pewnie by lepiej wyglądało.
Właściwie chodzi o umiejscowienie wiatraka w kadrze chodzi o sugestie jak kto by ewentulanie to widział, w którym np. miejscu, itd... Z reguły staram się nie przycinać jakoś specjalnie kadru w momencie PSa więc takie umiejscowienie jest jak go fotografowałem, zepchnięcie bardziej w lewo raczej średnio możliwe bo było by z prawej strony jeszcze więcej krzaczorów.
Dlatego śmieszą mnie komentarze... kadr do d.. czy w tym klimacie bez konkretnego uzasadnienia.
No i wszystko, raczej powinno się tu chyba udzielać wskazówek a nie coś bredzić bez uzsadnienia.
Amator amatora będzię osądzał? Lekka kpina.

ame
03-06-2011, 17:43
Tak jak mówili koledzy również moim zdaniem brakuje dołu, a wiatrak jest umieszczony zbyt centralnie. Być może nie ma warunków, aby dobrze go sfotografować, nie wiem nie byłam tam.
Tę uwagę, że nie chcesz, aby oceniali Ciebie amatorzy, wpisuj najlepiej na początku postu, będzie jasność. Agresywnymi wypowiedziami o "bredniach" prosisz się o interwencję moderatorów.

Tom_Killer
03-06-2011, 22:39

ooo i bądź tu szczery, dzięki

teh_14m3
03-06-2011, 22:45
precyzując od początku, zdjęcie mi się nie podoba na tyle że nie widzę sensu komentowania go ale muszę odnieść się do dwóch wypowiedzi:

Dobrze rozumiesz, zielsko też może być ważnym składnikiem kadru.

zielsko czasem jest bardzo ważnym składnikiem kadrowania ;) w kadrze być nie musi :twisted:

.skaczesz an innych kiedy maja racje, troche samokrytyki.

i nie zapomnij o hipokryzji!! ;)

jacoslavgth
03-06-2011, 22:46
rzeczywiście halo jest pojechane, dlaczego więcej dołu? wiatrak potrzebuje kontekstu miejsca, sam w sobie oczywiście może byc ciekawy ale jego kompozycja w kadrze az prosi się o troche oddechu, tutaj najlepiej sprawdzi sie pionowy kadr, pokazanie dramatycznego nieba i dobrze osadzonej podłogi, prz nastepnej próbie obróbki - unikaj poświaty dookoła obiektu, staraj sie także unikac przepałów, pamietaj w każdej kompozycji musi byc jakaś dominanta oraz kontekst aby tę dominantę wyeksponować.
...i szanuj innych...

Rafał_Sz
04-06-2011, 08:25
Tak się jeszcze zastanawiam, Skoro wiatrak zlewa się z krzaczorami, to po co kadr jest czarno-biały? Krzaczory zielone, drewniany wiatrak brązowy, wszystko by się ładnie odcinało.

YarekM
04-06-2011, 15:08
Cochese
daj link do nefa - może ktoś się skusi i pokaże swoją wersję. Ja bym spróbował

krokus66
04-06-2011, 20:46
No właśnie na spokojnie podchodzę i ...

...

Dlatego śmieszą mnie komentarze... kadr do d.. czy w tym klimacie bez konkretnego uzasadnienia.
No i wszystko, raczej powinno się tu chyba udzielać wskazówek a nie coś bredzić bez uzsadnienia. Amator amatora będzię osądzał? Lekka kpina.

Mityguj się Waść, mityguj ...

Po kolei.
1. Uważam, że na tym forum nikt nie ma obowiązku przeglądania, oceniania a tym bardziej konkretnego tłumaczenia i uzasadniania swojego stanowiska. To nie jest szkółka gdzie wszystko powiedzą a Pani za rączkę poprowadzi i wszystko pokaże. Ci bardziej zorientowani przyznają mi rację, że i w szkółce nie wszystko powiedzą. Dlatego też jeśli tutaj co niektórzy bezinteresownie dzielą się swym doświadczeniem i wiedzą, to przynajmniej to doceń, gdyż żadna skrzynka dobrego piwa nie jest w stanie tego wynagrodzić. Uwierz mi.
2. Nikt tutaj nie napisał, cyt.: "...kadr do d.. ...". Bądźmy precyzyjni i uczciwi.

Teraz najważniejsze.

Widzę po dacie rejestracji, że już ponad rok jesteś uczestnikiem tego forum a gościem zapewne znacznie dłużej. Powinieneś więc wiedzieć, że przy ocenie Twojego zdjęcia zabrały głos osoby, które w dziedzinie fotografii godne są szacunku i najwyższego uznania! Profesjonaliści w obróbce i Artyści w tworzeniu i kreacji obrazu. Oni Ci tego przez wrodzoną skromność nie powiedzą ale ja nienależący do tej zacnej grupy mogę a nawet wręcz powinienem.

Nie obrażaj nikogo, tym bardziej ludzi Ci życzliwych.

Zapamietaj:

"Pycha poprzedza upadek." jezuickie

darko
04-06-2011, 20:54
No i wszystko, raczej powinno się tu chyba udzielać wskazówek a nie coś bredzić bez uzsadnienia.
Przy takim podejściu to kto by chciał Ci pomagać?

Cochese
05-06-2011, 08:47
Ok :) Dzięki za wszelkie uwagi. Pomyślałem i wymyśliłem, że pojadę tam jakoś wieczorną porą i zrobię coś przy fajnym świetle. Potem tu wrzucę, może będzie jakiś progress w temacie wiatraka.