PDA

Zobacz pełną wersję : Pamięci Ram, timingi i inne czary mary...

puchbeary
30-05-2011, 13:06
Potrzebuję porady. Całkiem nieźle radze sobie z softwarem dużo gorzej z hardwarem. Mam w tej chwili dwie pamięci DDR2 Goodrama po 1gb każda taktowane na 800hmz z timingami 5-5-5-18 - pracują w trybie dual channel. Jako, że świat goni do przodu i 2gb dziś to obciach to muszę coś dokupić. A jako, że się na tym nie znam to nie wiem co. Chciałbym ilość pamięci podwoić - więcej chwilowo nie potrzebuję. Czy na chłopski rozum kostki z timingami mniejszymi czyli np. 5-5-5-12 albo 4-4-4-15 są szybsze? Jak to będzie grało z tym co już mam? Czy jak dokupię kostki/ę na zegarze 1066MHz to nie pogryzie się to z tym co mam? I co też ważne - jeśli dwie kostki które mam działają w dualu to jak dokupię pojedynczą 2gb i wepnę do wolnego banku to komputer zwolni czy przyspieszy? Czy lepiej może kupić 2xpo 1gb i wypełnić oba wolne banki? System to Win 7 64bity Home coś tam, płyta GigaByte P31.
Z góry dzięki wielkie.

stig
30-05-2011, 13:39
Jako, że świat goni do przodu i 2gb dziś to obciach to muszę coś dokupić.Jesli to jedyny argument (a Twoja praca odbywa sie w miare sprawnie) -- nie widze najmniejszego sensu ze zmiana/dokladaniem pamieci. :)

puchbeary
30-05-2011, 14:01
Właśnie w tym problem, że zaczynam dostrzegać pewne niepokojące objawy. Powolutku wszystko zaczyna działać coraz bardziej ślamazarnie mimo, że o czystość systemu dbam regularnie( format partycji systemowej i przywracanie za pomocą ghosta nowej czystej wersji systemu). Osobiście mam wrażenie, że wąskim gardłem jest tu dysk twardy mimo, że to sata - dla przykładu operacja kopiowania pomiędzy partycjami kładzie pracę całego systemu i powoduje problem z tak durną kwestią jak uruchomienia jakiejkolwiek aplikacji. Niestety mam świadomość, że w przypadku wymiany dysku trzeba by kupić już ssd a, że na to mnie chwilowo nie stać to zaczynam od dokupienia pamięci które i tak mi nie zginą a są tańsze :D .

A z tym goniącym do przodu światem to miałem bardziej na myśli to, że otwarty Firefox z czterema, pięcioma kartami potrafi wpierdzielać do 400Mb Ramu w drzewku procesów.

stig
30-05-2011, 14:28
To o czym piszesz w kwestii kopiowania plikow, IMHO kompletnie nie ma nic wspolnego z iloscia pamieci. Na moje, to moze byc jakis babol w konfiguracji systemu, kontrolera, etc. Zamiast pamieci, lepiej byloby kupic po prostu drugi fizyczny dysk, zeby oddzielic dane od systemu i programow. No i przede wszystkim przyjrzec sie konfiguracji sprzetu w systemie.

SzMuD
30-05-2011, 15:57
stig wyjasnil juz Tobie kwestie kopiowania, a ja postaram sie delikatnie rozjasnic kwestie pamieci.

Majac kosci 800MHz 5-5-5-18 i kupijac kosci 800 MHz 4-4-4-15, mozesz miec sytuacje, ze te stare prz timingach 4-4-4-18 beda wywalaly bledy i bedziesz musial zjechac do 5-5-5-18.
jesli masz teraz 800MHz a do tego dokupisz 1066MHz to zeby wszystkie dzialaly w 1066MHz bedziesz musial przetaktowac 800 na 1066, a toraczej niewykonalne(albo inaczej nie kazde kosci temu podolaja) i wtedy kosic 1066 beda pracowaly przy 800MHz.

Ogolnie jest taka zasada, ze szybsze zawsze(no moze poza jakimis przypadkami) wolnie zadziałaja np. 1066>800MHz, ale w druga strone juz niebardzo wolniejsze 800>1066. badz

puchbeary
30-05-2011, 18:13
Ok. Ja rozumiem to co napisał Marcin - ale wy też zrozumcie że tym problemem zajmę się później. Niepotrzebnie może o tym wspomniałem - żeby sytuację usystematyzować - wiem, że mój problem z komputerem jest wielotorowy i zaczynam po kolei od najtańszej sprawy do rozwiązania. Problemy z kopiowaniem to być może kwestia dysku lub konfiguracji ale dłuższe uruchamianie programów już raczej nie. Opóźnienia w pracy PS-a też raczej nie. Zwiechy "out of memory" w grach też raczej nie. Stąd chęć zakupu Ramu - a, że jest od raczej tani to czemu nie.
Co do timingów i całej reszty - mam rozumieć, że najlepszym rozwiązaniem byłoby dokupienie takich samych jak mam jeśli chodzi o taktowanie i timingi ? To może być trudne bo kostki oryginału mają już trzy lata. Jeśli nie chcę podkręcać istniejących modułów - bo nie chcę - to jeśli zakupię takie o szybszym dostępie czyli niech będzie powiedzmy 4-4-4-12 to będą one pracować w trybie tych wolniejszych które już mam ? Jeśli tak to nie wiedzę problemu byleby tylko się nie krzaczyły ze sobą.

Greg77
01-06-2011, 00:02
Sprzedaj dwie kostki po 1Gb ktore masz i kup dwie po 2Gb....to bedzie niajlepszym rozwiazaniem, 800MHz w zupelnosci wystarczy i nie zauwazysz zadnej roznicy pomiedzy 800 a 1066;)

puchbeary
01-06-2011, 09:33
kupiłem trzy razy 1gb Gskill - pakiet dwa plus jedna gratis :D. Niestety dopiero później doczytałem, że moja płyta mimo oczywistych zalet ma też wadę - obsługuje max 4gb Ramu a co gorsza w konfiguracji 4x1gb jednostronne lub 2x2gb dwustronne. teraz mam zagwozdkę czy te gskille które kupiłem są jedno czy dwustronne bo znaleźć taka informację graniczy z cudem. Jak jedno to zagadają z moim Goodramem jak dwustronne to zrobiłem interes życia zamieniając 2gb na 2gb :D . Taktowanie mają wszystkie na 800MHz a timingi Gskilli to 5-5-515 gdzie moje Goodramy mają 5-5-5-18 więc właściwie jedna cholera.