Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy w D100
Witam. Na jednym z forów internetowych przeczytałem o spospobie czyszczenia matrycy w D100 bez używania przeznaczonego do tego zasilacza. Sposób polega na ustwieniu czasu B i po zdjęciu obiektywu wyzwoleniu migawki. Pozwala to na przedmuchanie matrycy. Czy to nie spowoduje jakiś uszkodzeń? Ktoś tego próbował?
librass_art
30-01-2007, 21:29
Wiesz z tym czyszczeniem matrycy jest roznie;/..Ja gdy zauwazylem pierwsze kropeczki gdzies w kadrze foty,tak sobie przedmuchiwalem,czyscilem,az w koncu tak sobie zapieprzylem matryczke(robiac to własciwie bez zadnej wiedzy,debillo jestem;)),ze zdjec wlasciwie juz nie robi bo czasu na retusz na photoshopie czasu mi brakuje.Kilka sposoboof znajdziesz na tym forum.Pierwsza podstawowato bagnet w dol,jesli przedmu****esz to najlepiej gruszka fotograficzna i w czystym,wolnym od kurzu,czy pylu pomieszczeniu;)A jak Ci nie wyjdzie to do jakiegos speca fotografa albo service nikon polska;)(ja w koncu to uczynie na dniach,bo pleneroof nie mogie robic zadnych).Pozdrawiam
Antonina
30-01-2007, 21:35
Tangarowi nie chodzi o to czy czyścic tylko czy bez zasilacza może bo D100 i i inne jedno cyfrowe potrzebują zasilacza do podniesienia lustra
Tangar możesz tylko podczas czyszczenia nie naciśnij spustu to się nic nie stanie
bulb i trzymaj uwazaj zebys nie puscil
Mam problem z matrycą w D100 - zabrudzenie
sprocket
03-05-2008, 15:44
Poszperaj na Youtube, widzialem duzo filmikow jak czyscic matryce wlasnie na D100.
Spróbuję poszukać na Youtube. Przedmuchanie nie dało rezultatu.
a jak ustawic ten tryb ??