PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat z HD czy Kamera HD

jabkos
29-05-2011, 23:35
Witam...

Posiadam sprzęt w postaci D80 i D700, i zaczynam zastanawiać się nad kamerą która kręci filmy w jakości HD..

Ale że technika poszła na przód, aparaty kompaktowe posiadają już możliwości kręcenia filmów HD...

I teraz dylemat, co wybrać, aparat z możliwością kręcenia filmów w jakości HD (oczywiście byłby wykorzystywany też jako aparat w miejscach, gdzie prywatnie nie byłbym zmuszony targać całej torby sprzętu), czy jednak poszukać kamery HD?

Co byście wybrali?

Kasa dostępna to okolice 1000-1200zł....

morzon
30-05-2011, 00:11
Używany Canon 550D i przejściowka Nikon->EOS ;)

jabkos
30-05-2011, 00:13
Nie nie nie :)

Pawel92
30-05-2011, 00:29

+1
Miałem podobny pomysł i skończyło się na nabyciu C5Mk.2. Robi zdjęcia i filmy FullHD ;).

jabkos
30-05-2011, 00:35
+1
Miałem podobny pomysł i skończyło się na nabyciu C5Mk.2. Robi zdjęcia i filmy FullHD ;).
Nie... Zostaję po żółtej stronie mocy :)

Pawel92
30-05-2011, 00:47
Mam dalej i nadal używam sprzęt Nikona, ale trochę urozmaicenia nie szkodzi :smile: Niestety kręcenie wideo za pomocą Nikona jest średnią przyjemnością. Natomiast Nikkory podpięte do Canona sprawują się doskonale.

jabkos
30-05-2011, 09:19
Do filmów szukam czegoś mniejszego....
Filmy będą tylko i wyłącznie na własny użytek...

Jak napisałem wcześniej, nie chce mi znowu nosić całej torby sprzętu.

morzon
30-05-2011, 09:53
No to iPhone4 - mały i kompaktowy (no i ogólnie zajebiaszczy) ;) filmiki i zdjęcia robią wrażenie.

Tu np foto z 1x z ip4:

http://1x.com/photo/39110/portfolio/32120

koniecpolska
30-05-2011, 10:03
Najlepiej filmującym zaawansowanym kompaktem, który jest mały i robi przyzwoite fotki (nie odbiegają zbytnio od APS-C lustrzanki z kitowym obiektywem) jest Panasonic LX5.

Mam i używam LX5 prawie wyłącznie na szerokim końcu jego obiektywu czyli 24, 28, 35 mm nie więcej. 24mm w tym Panasoniku są rewelacyjnie ostre na całym kadrze od pełnej dziurki czyli f=2.0

Ze względu, że używam LX'a na szeroko, dokupiłem również sobie NEX-3 z 16mm czyli też 24mm w ekwiwalencie. I co mogę powiedzieć po porównaniu. W praktyce (HD TV, odbitka A40 jak nie wiadomo czym była robiona fotka, to nie widać żadnej różnicy. Przy porównywaniu cropów 1:1 oczywiście niuansy wychodzą.
NEX z 16mm można jeszcze traktować jako mały i przenośny.
Filmy z NEX'a są lepsze od tych z LX5, tym bardziej że matryca CCD w LX5 generuje typowe pionowe linie w przypadku silnych punktowych źródeł światła będących w kadrze lub bezpośredniej bliskości.
Niestety ani NEX ani 16mm nie ma stabilizacji, co da się odczuć, ale posiada odchylany LCD, co da się kreatywnie wykorzystać.
Pod względem zasilania na jednym ładowaniu NEX robi tak około mniej niż połowę tego co można zrobić na jednym ładowaniu LX5.

Z mojego doświadczenia wynika, że jak dla mnie można tych aparatów (NEX-3 z 16mm i LX5) używać zamiennie.

PS
Jeszcze jedna zaleta NEX, za około 100zł można kupić przelotkę M42->bagnet E wraz z Heliosem. Pozwala to na robienie bardzo ładnych portrecików. Obecnie NEX'a 3 z 16mm można kupić z około 1000zł.

jabkos
30-05-2011, 16:18
koniecpolska, dzięki za wyczerpującą wypowiedź..

Ale popatrzyłem na ceny tych sprzętów, i są ciut poza moim zasięgiem...

A używki nie chcę.

Ktoś ma jeszcze jakąś propozycję?

Jasand
30-05-2011, 18:27
Mam od niedawna Sony HDR CX115E i mi w zupełnosci wystarczy

killertowa
31-05-2011, 09:30
Polecam kupić kamerkę. Nie dość, że łatwa w obsłudze to jeszcze możesz sam fotografować, a komuś z rodziny dać kamerę by w tym samym czasie filmował.
Weź także pod uwagę, czy masz czas/umięjętności by wykorzystać w swoich filmach możliwości jakie daje wymiana obiektów w lustrzankach z funkcją filmowania. W przypadku zwykłych, pamiątkowych filmów wymiana obiektywów, sterowanie głębią ostrości itp. nie ma sensu. Musiałbyś bowiem mieć z góry założony scenariusz co i jak chcesz pokazać oraz sporo czasu na późniejszy montaż.

qbic
31-05-2011, 10:23
W przypadku zwykłych, pamiątkowych filmów wymiana obiektywów, sterowanie głębią ostrości itp. nie ma sensu. Musiałbyś bowiem mieć z góry założony scenariusz co i jak chcesz pokazać oraz sporo czasu na późniejszy montaż.

* BS *

Pamiątkowe filmy rodzinne kręcę 5dmk2, nie wymieniam obiektywów co 3 sekundy i nie mam scenariusza. Obraz jest bez porównania lepszy niż z jakiegoś kieszonkowego g*wna z paznokciową matrycą. To nie teledysk żeby długo montować nagrany materiał.

Jedyna wada dla "amatora bez pojęcia" który chce pełnej automatyki to brak AF.

Mam od niedawna Sony HDR CX115E i mi w zupełnosci wystarczy

:|

Ale popatrzyłem na ceny tych sprzętów, i są ciut poza moim zasięgiem...
A używki nie chcę.
Ktoś ma jeszcze jakąś propozycję?

Skoro Nex-3 jest poza zasięgiem to jakimi dysponujesz funduszami?

killertowa
31-05-2011, 12:04
Pamiątkowe filmy rodzinne kręcę 5dmk2, nie wymieniam obiektywów co 3 sekundy i nie mam scenariusza. Obraz jest bez porównania lepszy niż z jakiegoś kieszonkowego g*wna z paznokciową matrycą. To nie teledysk żeby długo montować nagrany materiał.

Bardzo fajnie, że masz świetny obraz i nie montujesz pamiątkowych filmów bo to nie teledyski.
Moim zdaniem jednak to jest takie podejście jakbyś ze swojej 5dmk2 robił tylko i wyłącznie jpeg-i bez wykorzystania jej pełnej możliwości ukrytej w RAW-ach.
Co do zaś jakości obrazu z twojej lustrzanki to porównywanie go do „kieszonkowego g*wna z paznokciową matrycą” jest bez sensu. Skoro twoje body kosztuje od 7,5 tys. zł + obiektywy to powinieneś je porównywać z kamerą o wartości od 10 tys. zł.
Ponadto autor wątku zaznaczył, że jego fundusze przeznaczone na ten cel (1000 – 1200 zł) są znacznie niższe niż cena twojego korpusu. Zapewne zatem oczekuje porady dopasowanej do jego potrzeb i ma świadomość, że wydając 2-3 razy więcej kupiłby bardziej nowoczesny sprzęt. Ma zresztą porównanie – posiada D80 oraz D700.

lupus771
31-05-2011, 21:39
Witam...

Posiadam sprzęt w postaci D80 i D700, i zaczynam zastanawiać się nad kamerą która kręci filmy w jakości HD..

Ale że technika poszła na przód, aparaty kompaktowe posiadają już możliwości kręcenia filmów HD...

I teraz dylemat, co wybrać, aparat z możliwością kręcenia filmów w jakości HD (oczywiście byłby wykorzystywany też jako aparat w miejscach, gdzie prywatnie nie byłbym zmuszony targać całej torby sprzętu), czy jednak poszukać kamery HD?

Co byście wybrali?

Kasa dostępna to okolice 1000-1200zł....

To trochę mało. Najbardziej sensownym zastępstwem kamery na dzisiaj to chyba Panasonic GH1/GH2 ale trzeba by wyciagnąc koło 3tysiaków na aparat i obiektyw.
Ja ostatnio też czegoś szukałem jako mały dodatek do lustrzanki i pewnie kupie jednego z tych "Panasów"
Filmowanie aparatem nie jest proste ale jak chcesz robić filmiki dla siebie, niekomercyjne to taki GH1 w zupełności wystarcza.
Tu moja zabawa z lustrzanką, podkreślam: zabawa http://www.youtube.com/watch?v=haDWTNDrJ8I

Tu możesz poczytać więcej o filmowaniu lustrzankami oraz bezlusterkowcem GH1 http://filmcyfrowy.blogspot.com/p/poradnik-modego-filmowca-dslr.html
Przy okazji do obejrzenia dużo fajnych filmów.

yerzu
29-01-2012, 01:28
Nie wiem czy było wcześniej ale jak np bawisz się w sport to GoPro HD hero 2 w odpowiednim dla Ciebie zestawie :) Ta kamera + aparat po prosty wymiata w sporcie.

Jak szukasz czegoś do filmików dzieci to nie siądzie :)

Kadziu55
18-06-2013, 19:20
Podepne się pod temat bo nie znalazłem lepszego. Poszukuję jakiejś dobrej kamery do nagrywania filmów do 400 zł, jeśli będzie jakiś ciekawy model to jestem w stanie wydać 500zł, oczywiście mowa o używanych kamerach :)

Mekano
18-06-2013, 22:41
Nie wiem czy bedzie cos tanszego a z przyzwoitym obrazem od Toshiba Camileo X200? Moze ta?

Yoshizaki
18-06-2013, 22:44
Polecam kodak zx5 mam i zabieram go wszędzie

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

Kadziu55
19-06-2013, 10:17
Macie może konta na youtube żeby zobaczyć filmy nagrywane tym sprzętem? Bardzo podoba mi się obraz z kamery JVC GZ-HM335 ale nigdzie nie można znaleźć ani nowej ani używanej :/

Kadziu55
19-06-2013, 10:21
Ta toshiba całkiem nieźle wygląda, na allegro nowa kosztuje 450zł, jeszcze gdybym widział sample :)

Mekano
19-06-2013, 16:00
Kadziu55 podam Ci linka na priw, gdzie mozesz obejrzec sobie filmy z tej kamery, ogolnie to nie wiem czy za tak niska cene znajdzie sie cos o wiele lepszego, watpie..
...
O, ta JVC, tez widze na youtube, ze jest niezla.. to moze cos z JVC, nowszy model, moze niewiele drozszy?

ropusz
19-06-2013, 23:11
Ja mam Sony HDR-CX130. Ogólnie zła nie jest, są filmiki na YT to można obejrzeć. Bateria tylko słaba, można kupić większą ale kosztuje tyle co pół kamery.

Kadziu55
20-06-2013, 20:28
O, ta JVC, tez widze na youtube, ze jest niezla.. to moze cos z JVC, nowszy model, moze niewiele drozszy?

Tylko jaka ta JVC, ja totalnie się nie znam na kamerach.
mógłby mi ktoś coś polecić z tej strony do 500zł?
http://allegro.pl/listing/listing.php?buyUsed=1&counters=1&id=76284&order=d&string=jvc

Tu jest sample z kamery JVC GZ-HM335 lecz nie ma jej na allegro.
http://www.youtube.com/watch?v=qi-9klLH9kg&lc=LNwGQgl5dvMNRbdXD_34ntcPGBoC2rkZbCjKPLqXJ-s