Zobacz pełną wersję : D7000- porady; profile; ustawienia
holek331
29-05-2011, 00:19
Witam,
proponuję aby w tym wątku wymieniać się poradami dotyczącymi najlepszych ustawień aparatu.
Mam na myśli profile oraz szczegółowe ustawienia Picture Control.
w chwili obecnej zdecydowałem się na zwiększenie wartości wyostrzania na 6. Niestety nie miałem czasu, aby testować zmianę innych wartości: kontrastu, nasycenia itd.
Jestem ciekawy do jakich wniosków doszliście.
Pozdrawiam
Wszystko zalezy od okolicznosci, a tych nie da sie w kilku slowach opisac.
Zrób sobie kilka NEFów róznych obiektów/ sytuacji i potem baw sie suwakami w View/captureNX -bedziesz mial porównanie tego samego ujęcia prz róznych ustawieniach profili.
Ja uzywam lekkiego wyostrzania +1/+2 w stosunku do wartości domyślnych i przeważnie auto kontrast,
Dodam jeszcze, ze dla kazdego szkla beda to inne ustawienia.
owidiuszek
29-05-2011, 09:48
Ale w sumie dobrze by bylo aby ciągnąć temat odnosnie porad, spostrzezen, ustawien tego aparatu. W temacie opinie mamy 200 stron tego czy ktos ma zepsuty AF czy nie i tak w sumie poza tym wątkiem nie ma nic konkretnego. Jeżeli zaś się cokolwiek pojawi to znika w natłoku tysięcy postów.
Jeżeli robisz w RAWach to nie ma znaczenia jaki picture control wybierzesz. Lightroom i tak otworzy z ustawieniami domyślnymi. Sens ma to tylko przy jpeg i filmach. Do filmów polecam profil zrobiony przeze mnie i do tego tablice LUT: http://www.youtube.com/watch?v=lix6dl19uUo
holek331
29-05-2011, 22:25
również jestem za kontynuacją tego tematu w tej "pozytywnej" postaci :)
Dodam, że podobny temat na naszym forum dedykowany dla Nikona D90 cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem.
Jeżeli robisz w RAWach to nie ma znaczenia jaki picture control wybierzesz. Lightroom i tak otworzy z ustawieniami domyślnymi. Sens ma to tylko przy jpeg i filmach. [/url]
Ma sens jeśli używasz NX2