PDA

Zobacz pełną wersję : Lekki statyw + głowica (Benro A-0681 czy Manfrotto 732CY)

Inkognito
28-05-2011, 17:11
Witajcie!
Zacząłem się ostatnio rozglądać nad zakupem nowego statywu. Potrzebuję czegoś stabilnego i bardzo mobilnego. Mówiąc stabilnego mam na myśli bezproblemowe "udźwignięcie" zestawu D300+T12-24, ew. N70-300. Chciałbym aby sam statyw ważył w okolicach kilograma (lekko powyżej mnie nie zbawi, ale z pewnością mniej niż 1,5kg), oraz był względnie niewielki po złożeniu. Do tej pory użytkowałem gold photo - odpowiednik MF055. Tyle, że zepsuł się i nie spełnia swojej funkcjonalności - w dodatku ze względu na wagę, nie chce mi się go w plener zabierać.
Fotografuję głównie architekturę i do takich zdjęć miejskiej infrastruktury statyw byłby mi głównie potrzebny. W związku z tym nie musi mieć nie wiadomo jakiej wysokości maksymalnej. Bo użyteczne 1,2m (bez kolumny, bo przecież zależy mi na stabilności ;) ) w zupełności starczy.
Zacząłem się interesować lekkimi wynalazkami "znanych" firm, gdyż chciałbym aby to były pieniądze wydane raz a dobrze. Jednak mój budżet to około 800 zł (statyw+głowica). 1000 jest nieprzekraczalne.

Poszukałem trochę i znalazłem dwa modele, które mnie zainteresowały. Nie mogę jednak znaleźć konstruktywnych opinii użytkowników tych sprzętów - może jednak używacie czegoś podobnego, co ja przeoczyłem.
Moje typy to:

Benro A-0681: (Różni się czymś od C-0681?)
Wysokość maksymalna [cm] 160
Długość po złożeniu [cm] 44
Maksymalne obciążenie [kg] 6
Liczba sekcji 4
Rodzaj blokady nóg pokrętło
Typ głowicy kulowa
Materiał aluminium-magnez
Waga [g] 1010
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,13253s

Manfrotto 732CY:
Wysokość maksymalna [cm]: 134.5
Długość po złożeniu [cm]: 42.5
Wysokość minimalna [cm]: 28.5
Maksymalne obciążenie [kg]: 3.5
Materiał wykonania: włókna węglowe
Liczba sekcji: 4
Głowica: brak
Waga [kg]: 0.95
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-732cy-carbon-statyw.html

Zastanawiam się czy te konstrukcje są warte tej ceny. Benro oferuje w cenie niewiele wyższej także głowicę, ale powiem szczerze, że nie mam kompletnie pojęcia czy ona się sprawdzi. Do tej pory użytkowałem głowicy 3D, ale może do architektury przyjaźniejszy będzie jakiś inny patent? Czy te głowice kulowe (ogólnie) są godne zaufania? Bo na zdjęciach nie wygląda to zbyt trwale. Ew. jakiego innego typu głowicy szukać aby nie była zbyt ciężka i zapewniła pożądaną precyzję i względnie szybką obsługę (to mankament głowic 3D, gdzie trzeba nakręcić się sporo aby pożądany kadr ustawić ;) )?

Jeżeli używacie czegoś innego, spełniającego w dużym stopniu moje oczekiwania, to zachęcam do podpowiedzi :)

Inkognito
29-05-2011, 10:06
Czytając inne wątki, doszedłem do wniosku, że jednak te statywy nie zapewnią pożądanej stabilności.
No i niestety jestem w kropce, bo będę musiał chyba trochę dozbierać do satysfakcjonującego mnie rozwiązania.

Mam w związku z tym kilka następnych pytań:
1. Czy głowica Benro B-0 wystarczy do moich zastosowań (D300+T12-24 lub N70-300 - innych szkieł raczej nie planuję, po ewentualnych roszadach i tak wagowo i gabarytowo będą to szkła podobne). Czy może lepiej dołożyć parę groszy i kupić B-1?
2. Czy starczy statyw C-168M8 (4 sekcje)? Czy z takim zestawem zapewni odpowiednią sztywność i stabilność? Nie zamierzam fotografować w ekstremalnych warunkach. Potrzebne mi to do typowo turystyczno/architektonicznych zastosowań z ww. obiektywami. Jeżeli nie ten wariant to ewentualnie skłaniałbym się do C-269 M8 (5 sekcji) - choć wolałbym ten lżejszy - niby tylko ~250g różnicy, ale skoro ten ostatni przeznaczony jest do zestawów pokroju D3+70-200 to chyba ten lżejszy powinien świetnie współgrać z moim, przecież znacząco lżejszym, zestawem.

Oczywiście nadal jestem otwarty na jakieś sugestie, bo zapewne pomijam jakieś ciekawe statywy. Jednak chciałbym coś w miarę pewnego (nie chcę mówić markowego) aby starczyło toto na kilka lat spokojnego użytkowania. Wolę wydać większy pieniądz teraz niż za rok zakładać kolejny wątek ;)

marcin_G
29-05-2011, 10:16
Głowica zawsze i bez wyjątku musi być nastabilniejsza/najmocniesza, na jaką cię stać. Bierz B1
Odradzam statywy 5-cio sekcyjne. Ich rozkładanie i składanie staje się wówczas kwintesencją używania sprzętu foto, samo forografowania to już mało istotny detal. Jeśli nie przeszkadza Ci długość złożonego statywu - bierz 3-częściowy. Ewentualnie 4-ro częściowy, jeśli priorytet ma wygoda (samolot / podróże / wędrówki w górach) a nie stabilność

Inkognito
29-05-2011, 10:21
Jednym z priorytetów jest właśnie wymiar/waga. Chciałbym jednak zachować przyzwoite relacje stabilność/mobilność. Z tego co widzę nie ma Benro z tej serii 3 częściowego. Na zagranicznych forach ludziska piszą, że nawet 5cio sekcyjne są stabilne - ale z perspektywy użytkowania do tej pory wyłącznie 3 sekcyjnego podchodzę do tego ostrożnie i rozważam głównie statyw 4 sekcyjny. Wymieniony 5 sekcyjny C-269 M8 ma też swój odpowiednik z czterema sekcjami.
Jednak zasadnicze pytanie odnosi się do tego, czy ktoś miał może do czynienia z statywem C-168 M8, lub jakimś bliźniaczym i może podpowiedzieć, co taki statyw jest w stanie utrzymać realnie. Bo podawane przez producenta 8KG udźwigu jest zapewne mocno na wyrost.

Niemniej dzięki Marcin za podpowiedź co do głowicy :)

Długi
30-05-2011, 08:17
Benro A-1681
- Maksymalna wysokość: 163,5 cm
- Minimalna wysokość: 44,5 cm
- Wysokość po złożeniu: 45 cm
- Waga: 1,55 kg
- Maksymalny udźwig: 8 kg
- Hak na kolumnie centralnej

Benro A-168 M8
- Maksymalna wysokość: 144,1 cm
- Minimalna wysokość: 40 cm
- Wysokość po złożeniu: 40 cm
- Waga: 1,48 kg
- Maksymalny udźwig: 8 kg
- Hak na kolumnie centralnej

Tutaj masz coś dla podróżników: http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-068-m8-b-00-pu-40-dla-podroznikow-pokrowiec,9915s
Generalnie mają tam duży wybór i dobre ceny. Ja kupiłem Benro A-198 n6 ze względu na łamaną kolumnę i muszę powiedzieć, że statyw (4 sekcyjny) jest stabilny, bardzo wygodny w użytkowaniu i solidnie zrobiony. Głowicę kupiłem Sirui K10-X do d300s i nie ma problemu z udźwigiem. Benro B-1 to będzie pewnie podobny standart.

Inkognito
30-05-2011, 09:38
Dzięki Długi za podpowiedź!
Czytając archiwalne wątki jestem praktycznie zdecydowany na C-268. Przekracza niestety razem z głowicą B-1 budżet o 400 zł, ale łudzę się, że to będą dobrze wydane pieniądze.
Zastanawiam się jednak nad alternatywami do B-1 - może jest jeszcze coś godnego uwagi w tej cenie? Niestety większe koszty to z mojej strony raczej nadmierna inwestycja.

Dzięki :)

PS
Nie chcę demonizować, ale potrzebuję czegoś naprawdę lekkiego. Np wersja węglanowa polecanego przez Ciebie A-168 (czyli C-168) razem z głowicą B-1 waży tyle co wersja aluminiowa. Wolę dopłacić i mieć komfortową możliwość zabierania go wszędzie podczas turystycznych wypadów bez zbędnego rozmyślania, czy będzie mi rzeczywiście potrzebny czy nie :)

Długi
30-05-2011, 10:07
Zastanawiam się jednak nad alternatywami do B-1 - może jest jeszcze coś godnego uwagi w tej cenie? Niestety większe koszty to z mojej strony raczej nadmierna inwestycja.

W takim razie zobacz Sirui K10-X http://fotozakupy.pl/glowica/sirui-glowica-kulowa-k-10x,14535s jest ponad stówkę tańsza. Taka samo komfortowa obsługa, a dają 6 lat gwarancji i taki może bajer ale przy architekturze może się przydać - poziomica. Ja ją właśnie kupiłem zamiast B-1
Pisałeś, że nie zależy Ci tak na wysokości, to może ten: http://fotozakupy.pl/statyw/benro-c-057-m8,9883s i do tego wspomniana głowica i w kosztach się wyrobisz :)

Inkognito
30-05-2011, 10:16
Ile już Ci służy?
W zestawie wychodzi taka sama cena +/- 10 zł :(

Długi
30-05-2011, 10:23
Służy mi niedługo, bo kupiłem z miesiąc temu ale robi bardzo dobre wrażenie. Zresztą myślę, że cena jest teraz taka, bo firma wchodzi na rynek. Jak się przyjmą, to pójdzie do góry. 6 lat gwarancji jednak wrażenie robi i chyba na wyrost nie dają. Przeczytaj jeszcze mój poprzedni post, bo edytowałem w trakcie jak odpisałeś.

Inkognito
30-05-2011, 11:08
Nie zależy mi na wysokości, ale na stabilności i owszem :) Z resztą ten metr (bez kolumny) to jednak troszkę za mało :)
Ideałem jest właśnie C-268 (ma też świetne opinie). Użyteczny 1,2m - ewentualnie aż do 1,5 m - w zupełności mi wystarcza. Niestety cena znacznie wyższa :(.

A o głowicy poszukam informacji w wolnym czasie i rozważę, bo rzeczywiście taka długa gwarancja zachęca :)
Bardzo wielkie dzięki za pomoc - gdybyś miał jeszcze jakieś spostrzeżenia to śmiało :)

E:
Rozumiem, że ta głowica ma takie same funkcje jak B-1? Tzn, można niezależnie obracać osią od panoram (to dla mnie ważne dość) oraz ma dwa pokrętła (siła nacisku+zacisk)?
Bo z tych zdjęć raz widać drugie pokrętło raz nie :)

Co możesz powiedzieć o użytkowaniu? I jaki z jakim zestawem używasz? Może już znalazłeś w niej jakąś wadę? Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

Długi
30-05-2011, 11:49
Rozumiem, że ta głowica ma takie same funkcje jak B-1? Tzn, można niezależnie obracać osią od panoram (to dla mnie ważne dość) oraz ma dwa pokrętła (siła nacisku+zacisk)?
Bo z tych zdjęć raz widać drugie pokrętło raz nie :)

Co możesz powiedzieć o użytkowaniu? I jaki z jakim zestawem używasz? Może już znalazłeś w niej jakąś wadę? Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

Tak ma dwa pokrętła, jest skala do panoramowania. Ja kupiłem przede wszystkim do zdjęć makro. Na razie wiele nie robiłem, bo i niedawno kupiłem i czasu jakoś mało. Jednak trochę się pobawiłem. Opór kuli można naprawdę bardzo płynnie sobie ustawić, sama kula chodzi bardzo przyjemnie, bez jakiś skoków, czy haczeń. Na razie zestaw to d300s + N85 makro ale planuję zakup N70-300vr i jestem pewien, że głowica sobie z takim zestawem spokojnie poradzi. Teoretyczny jej udźwig jest imponujący (20kg) ale ja to traktuję z dużym przymrużeniem oka. Niemniej uważam, że na spokojnie sobie poradzi z d300s + N70-300, lub 70-200 + SB900. Dobrze też rozwiązano szybkozłączkę. Na głowicy jest przycisk i dopiero po jego wciśnięciu można zdjąć puszkę. To dobre zabezpieczenie przed jakimś przypadkowym wypadnięciem aparatu. Dochodzi poziomica. Niby można się bez tego obejść ale przyjemnie, że jest. Przy architekturze myślę, że pomocne, szczególnie na głowicy, bo przecież wypoziomowany statyw nie jest równoznaczny z wypoziomowaną puszką. Jeszcze jeden drobiazg na plus, to mocowanie szybkozłączki do aparatu na motylek. Poprawia to komfort pracy, nie trzeba ze sobą kluczyka nosić, bo ręką spokojnie można dobrze dokręcić. To na razie tyle moich spostrzeżeń. Jak coś mi się jeszcze przypomni, to napiszę.

Inkognito
30-05-2011, 11:56
NO szybkozłączka i mocowanie do aparatu to podstawowe zalety względem B-1 (z mojej perspektywy). Ale z drugiej strony, nie mam szkieł z dodatkową stopką - mam jeden aparat, który chcę na statywie umieszczać, więc jest to (mowa o motylku) rzecz drugorzędna. Szybkozłączka już prędzej, ale patent w B-1 ponoć też jest przyjazny.

Inkognito
21-06-2011, 22:34
Postanowiłem jednak przyjrzeć się bliżej innym produktom Sirui. Zwróciłem uwagę na statywy aluminiowe tego producenta. Całkiem przyzwoity wydaje się model N-1004 (http://fotozakupy.pl/statyw/sirui-n-1004-traveler-f-monopodu,14558s). Spełnia właściwie wszystkie moje wymagania i w dodatku pozwala zaoszczędzić masę pieniędzy. Do tego pomyślałem, że dobrym pomysłem będzie zakup głowicy tego samego producenta (dłuższa gwarancja, niż w przypadku benro).
Kusi mnie zakup większej niż polecana w tym wątku (niewielka różnica w cenie) Sirui K-20X. Mam pytanie do posiadaczy takich głowic - jak wykonana jest szybkozłączka? Czy mocowanie aparatu do głowicy jest wygodne i zapewnia szybkie zdjęcie aparatu ze statywu i odwrotnie?
I gdyby ktoś użytkował lub miał styczność z tymi statywami Sirui i mógł parę słów o nich powiedzieć - byłbym wdzięczny.

Kusi te 6 lat gwarancji, oj kusi.

Długi
22-06-2011, 08:10
Inkognito K-20X ma nieco większą średnicę kuli, pewnie ze względu na deklarowany udźwig. 25kg dla K-20X, 20kg dla K-10X. Wartości imponujące i nawet jeśli przesadzone i można założyć 1/3 tego co napisane, to ja i tak nie wykorzystam takiego udźwigu.
Szybkozłączki mają chyba takie same. Jeśli chodzi o wygodę użytkowania, to nic nie mogę zarzucić. Wsuwasz aparat ze złączką w sanki, dokręcasz pokrętłem i już. Przy zwolnieniu musisz dodatkowo wcisnąć przycisk zabezpieczający. Wszystko trwa szybciej niż zmiana opon w F1 :mrgreen:
Fajna jest też regulacja oporu głowicy. W pokrętle jest taka mała aluminiowa tarcza, którą możemy sobie wyregulować ilość obrotów do pełnego luzu głowicy. Poprawia, to szybkość obsługi i jest we wszystkich głowicach serii K.

Inkognito
22-06-2011, 09:57
O statywach tej firmy pewnie wiele praktycznej wiedzy nie masz, co? :P
Niemniej dzięki wielkie za odpowiedź, można liczyć na Ciebie w sprawie tych głowic.
Stwierdziłem, że różnica w cenie między K10X a "dwudziestką" jest na tyle niewielka, że warto dołożyć :)

Długi
22-06-2011, 10:42
No, ze statywem nie miałem przyjemności, kupiłem Benro ze względu na łamaną kolumnę. Z głowicy jestem bardzo zadowolony. Pewnie z Benro też bym był ale właśnie te 6 lat gwarancji mnie skusiło :)