PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Świątynia Opatrzności Bożej w Warszawie - Panoramka

Martix
28-05-2011, 16:16
Tak obecnie wygląda Świątynia od strony północnej.
Panoramka popełniona z ręki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/706/opatrznopanorama1.jpg)

Duder
28-05-2011, 17:10
To nie jest dział Architektura.

Martix
28-05-2011, 18:04
To nie jest dział Architektura.
Jak na to wpadłeś Sherlocku Holmesie? ;)

Duder
28-05-2011, 18:39
Szkoda że Ty na to nie wpadłeś Watsonie.

Martix
28-05-2011, 20:55
Kategoria wybrana jak najbardziej świadomie. Powiedzmy że jest to krajobraz miejski. Tak czy inaczej dzięki za poświęcenie chwili czasu i skomentowanie ;)

kolumb
28-05-2011, 21:13
,,popełniona,, - ech w Warszawie to ,,umiejom,, wyrażać emocje, nieto co na wsi - dookoła same świnie.

swider
28-05-2011, 21:19
Kolumb -- wzrokowe ostrzeżenie.

JaroPienza
28-05-2011, 21:49
Nie i nie i jeszcze raz nie do tego typu krajobrazów mam obrzydzenie

Duder
28-05-2011, 22:18
To nie jest żaden krajobraz, ani miejski, ani inny.

Martix
28-05-2011, 23:02
Nie i nie i jeszcze raz nie do tego typu krajobrazów mam obrzydzenie
Co jest powodem Twojego uprzedzenia?

To nie jest żaden krajobraz, ani miejski, ani inny.

Krajobraz miejski jest przykładem bardzo silnej ingerencji ludzkiej w krajobraz naturalny. O ile ukształtowanie powierzchni zachowuje jeszcze na ogół swoje główne cechy, o tyle pokrycie terenu praktycznie w całości zostało stworzone (i stale jest przekształcane) przez człowieka. Przede wszystkim odnosi się to do wszelkiego rodzaju zabudowań – mieszkalnych, usługowych, przemysłowych, a także dróg, kolei czy innych linii komunikacyjnych. Również elementy przyrody ożywionej – parki, ogrody, skwery – są tu dziełem człowieka.
Krajobraz miejski występuje na terenie miast i oczywiście nie jest wszędzie taki sam. Nawet w obrębie jednego miasta dostrzec można spore różnice w otaczającym nas krajobrazie.

Wstawiłbym do architektury, ktos inny powiedziałby że za mało jest tu architektury w architekturze.

Jak moderator uzna że wybralem złą kategorię niech przeniesie do odpowiedniej, choćby do architektury. Nie mam nic przeciwko.

Greg77
28-05-2011, 23:16
Jak na to patrze to sie ciesze, ze nie place podatkow w Polsce......
Zdjecie slabe, nie rozumiem celu fotografowania tego obiektu (brzydkiego) w takim swietle i takich warunkach, dodatkowo wygiety krzyz....jestem na nie.

JaroPienza
28-05-2011, 23:25

Przepraszam za słowa ,oczywiście nic nie mam do Ciebie i nie jestem aż takim chrześcijaninem ,ale pewne rzeczy jeżeli nie mają być prowokacyjne nie powinny być pokazywane i w dodatku w nie ciekawy sposób.

Grzegorz resztę dopowiedział i się zgodzę z nim

Duder
29-05-2011, 01:47

Krajobraz miejski jest przykładem bardzo silnej ingerencji ludzkiej w krajobraz naturalny. O ile ukształtowanie powierzchni zachowuje jeszcze na ogół swoje główne cechy, o tyle pokrycie terenu praktycznie w całości zostało stworzone (i stale jest przekształcane) przez człowieka. Przede wszystkim odnosi się to do wszelkiego rodzaju zabudowań – mieszkalnych, usługowych, przemysłowych, a także dróg, kolei czy innych linii komunikacyjnych. Również elementy przyrody ożywionej – parki, ogrody, skwery – są tu dziełem człowieka.
Krajobraz miejski występuje na terenie miast i oczywiście nie jest wszędzie taki sam. Nawet w obrębie jednego miasta dostrzec można spore różnice w otaczającym nas krajobrazie.
.

A co to ma być? Stary nie upieraj się głupio, bo możesz mi tu zacytować całe tomy definicji, a i tak niczego to nie udowodni. Szkoda mi czasu i klawiatury. Mówię Ci wyraźnie to co mówię, żebyś na przyszłość pomyślał zanim wstawisz zdjęcie.

<| MICHAŁ |>
29-05-2011, 07:43
piekny plot
taki..... falisty
cale szczescie, ze mam drzewa wokol siebie

Martix
29-05-2011, 21:27
Dzięki za komentarze.

Duder,
masz prawo mieć inne zdanie i nie zamierzam Cię od tego odwodzić.

nie rozumiem celu fotografowania tego obiektu (brzydkiego) w takim swietle i takich warunkach, dodatkowo

To samo ktoś inny powie o jeziorku z górkami w tle. Piękno jest kategorią subiektywną. Jednym podoba się dzika natura inni wolą beton i stal.
Ja wole to pierwsze ale z chwilowego braku możliwości wybrania się dalej na łono natury muszę zadowolić się betonem z namiastką zieleni.

wygiety krzyz....

Prawda, mogłem bardziej przyłożyć się do geometrii.

Przepraszam za słowa ,oczywiście nic nie mam do Ciebie i nie jestem aż takim chrześcijaninem ,ale pewne rzeczy jeżeli nie mają być prowokacyjne nie powinny być pokazywane i w dodatku w nie ciekawy sposób.

Nie ma za co. Nawet mi przez myśl nie przeszło że widok Świątyni może kogoś prowokować.
PS Czy jak zrobię zdjęcie synagogi uznasz mnie za ortodoksa? ;)

piekny plot
taki..... falisty
cale szczescie, ze mam drzewa wokol siebie

Niestety wiem że płot nie upiększa tego zdjęcia, tak samo jak kostka Bauma czy obiekty po prawej, ale bez płota nie ma budowy, a to wciąż jest budowa.

Greg77
29-05-2011, 23:30
To samo ktoś inny powie o jeziorku z górkami w tle. Piękno jest kategorią subiektywną. Jednym podoba się dzika natura inni wolą beton i stal.

Tylko, ze moje jeziorko z gorkami w tle nie jest za pieniadze podatnikow i przynajmniej jest w odpowiednim dziale.......szkoda, ze nie dodales łódek i klifów do kompletu:mrgreen: :lol:

swider
29-05-2011, 23:50
Panowie -- luzujemy stringasy i bierzemy głęboki oddech. ;) Martix miał prawo sklasyfikować swoją fotografię jako krajobraz miejski bo takowy istnieje, nie widzę też przeciwwskazań do zamieszczenia jej w tym dziale.
Natomiast ocenę fotografowanej budowli zostawmy w spokoju -- komentujemy zdjęcie.

Duder
30-05-2011, 01:04
No to jestem szczerze zdumiony. Zdjęcie pojedynczego obiektu budowlanego można zakwalifikować do kategorii Krajobraz? Krajobraz miejski to co najmniej kilka budowli i to sfotografowanych z pewnej dość znacznej odległości tak, by tworzyły pewien "widok ogólny". Nawet zdjęcie ulicy, o ile nie jest dostatecznie "szerokie" trudno uznać za pokazujące krajobraz miasta. Jeśli będziemy tak podchodzić do klasyfikacji, to po co nam dział architektura? Żeby pokazywać w nim detale architektoniczne?

Locter
30-05-2011, 01:21
Krajobraz czy nie krajobraz - ja tu widze zwykłego pstryczka, który nijak nie może mnie zaciekawić w żaden sposób.

Motorniczy
30-05-2011, 15:38
Naliczylem okolo 19 odpowiedzi pod tym "zdjeciem" i zamiast komentowac wartosciowe prace t skupiacie sie na skakaniu sobie na glowe . Psuje sie na tym forum a szkoda.

Duder
30-05-2011, 16:02
Nie wiem kogo masz na myśli, jeśli nie zauwazyłes to zwracam uwagę, że nawet słowem nie ustosunkowałem się do owego "zdjęcia" i na niczyją głowę nie skakałem. Staram się tylko pilnować podstawowych zasad.

Motorniczy
30-05-2011, 17:18
Nie wiem kogo masz na myśli, jeśli nie zauwazyłes to zwracam uwagę, że nawet słowem nie ustosunkowałem się do owego "zdjęcia" i na niczyją głowę nie skakałem. Staram się tylko pilnować podstawowych zasad.

Nie no ogolnie napisalem nikogo osobiscie nie mialem na mysli , uogulniam nie martw sie. Pozdro

Martix
31-05-2011, 00:12
Tylko, ze moje jeziorko z gorkami w tle nie jest za pieniadze podatnikow i przynajmniej jest w odpowiednim dziale.......szkoda, ze nie dodales łódek i klifów do kompletu:mrgreen: :lol:
Mylisz się. Jeśli Twoje jeziorko i górka znajduje się na obszarze chronionym to jest chronione za pieniądze podatników również Twoje. Pieniądze na budowę Świątyni są zbierane podczas Dnia Dziękczynienia w kościołach w całym kraju wśród wiernych, którzy dają składki dobrowolnie. Dodatkowo ci wierni płaca również podatki na takie górki czy jeziorka w Polsce byś mógł tutaj przyjechać ze swoimi słoikami i trochę popstrykać :mrgreen: :lol:

No to jestem szczerze zdumiony. Zdjęcie pojedynczego obiektu budowlanego można zakwalifikować do kategorii Krajobraz? Krajobraz miejski to co najmniej kilka budowli i to sfotografowanych z pewnej dość znacznej odległości tak, by tworzyły pewien "widok ogólny". Nawet zdjęcie ulicy, o ile nie jest dostatecznie "szerokie" trudno uznać za pokazujące krajobraz miasta. Jeśli będziemy tak podchodzić do klasyfikacji, to po co nam dział architektura? Żeby pokazywać w nim detale architektoniczne?

Duder to jest tylko twoja subiektywna interpretacja. Dobór kategorii jest w dużej mierze subiektywny. To nie jest matematyka gdzie zawsze 2+2 = 4. Krajobraz miejski nie musi być szerokim ujęciem ze znacznej odległości wielu obiektów, wystarczy wąski kadr z jednym obiektem, stworzonym ręką ludzką, tak samo jak krajobraz naturalny nie musi być szerokim ujęciem składającym się np z wielu drzew, wielu planów itp wystarczy małe drzewko czy kawałek wydmy nawet bez źdźbła trawy lub kamień w wodzie.

Krajobraz czy nie krajobraz - ja tu widze zwykłego pstryczka, który nijak nie może mnie zaciekawić w żaden sposób.

To źle widzisz. To jest sklejka z 12 kadrów nie jeden pstryczek.

Zamiast ciągnąć ten off topic wolałbym poznać np praktyczne wskazówki, jak poprawić geometrię tej foty. Jak w ogóle uniknąć nadmiernych zniekształceń przy tworzeniu panoram tak dużych obiektów fotografowanych z bliska.

Locter
31-05-2011, 00:29
Martix - po co się napinasz, ta fota jest po prostu słaba, i nie ważne za czyje pieniądze ów obiekt na zdjeciu zostal wybudowany, bo nawet jeśli zbudowales go sam to foty nie uratujesz.
Zapomnij o tym i idz rób kolejne zdjecia, moze będą lepsze.

Duder
31-05-2011, 02:25
krajobraz naturalny nie musi być szerokim ujęciem składającym się np z wielu drzew, wielu planów itp wystarczy małe drzewko czy kawałek wydmy nawet bez źdźbła trawy lub kamień w wodzie.

A jednak wiesz doskonale co to jest krajobraz.
I zapewne wiesz również, że "krajobraz miejski" to jest coś już mocno naciąganego i jedynie dopuszczonego do pojęcia Krajobraz. Tylko rżniesz głupa.

wolałbym poznać np praktyczne wskazówki, jak poprawić geometrię tej foty. Jak w ogóle uniknąć nadmiernych zniekształceń przy tworzeniu panoram tak dużych obiektów fotografowanych z bliska.

Zapraszamy do działu Architektura, tam zajmujemy się właśnie takimi problemami.