Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na imprezach?
Zostałam poproszona o fotografowanie imprezy w klubie (osiemnastka), jak wiadomo będzie ciemno i będą różne oświetlenia, lampki, etc. Posiadam nikona d5000 18-55 i nie wiem na jakich ustawieniach fotografować? Na auto będzie wszystko jasne, a chciałabym nie stracić tego efektu kolorów. Na manualnym? Jak ustawiać w ciemnościach? Jestem zielona, proszę o dokładną pomoc.
Pozdrawiam!
michup91
28-05-2011, 14:44
Bez wątpienia przydałaby Ci się lampa zewnętrzna. Jeśli nie masz, to będzie ciężej, ale próbuj;)
Co do ustawień to zależy od klubu, ale wysoka czułość 800-1600, czas rzędu 1/15s do 1/2s, no i lampa na drugą kurtynę ustawiona:)
Złapiesz kolorowe oświetlenie z zewnątrz, a lampą doświetlisz ludzi, przy czym zamrozisz ich ruch.
Marcin Borkowski
28-05-2011, 14:53
przysłona 5.6 iso 400-800, czas ok 1/15, lampa na drugą kurtune i powinno byc dobrze :)
Zostałam poproszona o fotografowanie imprezy w klubie (osiemnastka), jak wiadomo będzie ciemno i będą różne oświetlenia, lampki, etc. Posiadam nikona d5000 18-55 i nie wiem na jakich ustawieniach fotografować? Na auto będzie wszystko jasne, a chciałabym nie stracić tego efektu kolorów. Na manualnym? Jak ustawiać w ciemnościach? Jestem zielona, proszę o dokładną pomoc.
Pozdrawiam!
Przepraszam, że będę złośliwy, może chamski wręcz.. Ty nie zostałaś poproszona o fotografowanie imprezy.. tobie raczej powiedzieli "O, ty masz fajny aparat, weź to nam porobisz parę fotek". Sorry, ale naprawdę.. czasem to już nawet nie ręce opadają.. Ja ci powiem, że weź ty sobie lepiej zostaw na tym auto i już.. będziesz bardziej zadowolona z efektów ( a myślę, że i ci co o to cię poprosili też będą piszczeć z zachwytu..) niż gdybyś jak to piszesz będąc zupełnie zielona "ustawiać w ciemnościach".. mówię poważnie..
p.s. tak, pewnie zasłużyłem na bana itd.. ale już nie mogłem..
Przepraszam.. koniec OT z mojej strony i nie będę już dalej prowadził polemiki.
Organizatorzy mnie poprosili, koleżanka z kolegą, a nie właściciele klubu. Przepraszam bardzo, że tego nie ujęłam. :) Poprosili mnie, nie dlatego, że mam aparat, bo wiele osób ma, a dlatego, że wiedzą, że bawię się fotografią i wciąż się uczę. Nigdy nie miałam styczności z fotografią w ciemnościach, dlatego czy to coś złego, że proszę o pomoc, radę, wskazówkę? Nie chcę zostawiać na auto - jeśli bym chciała zostawić, to bym się tutaj nie pojawiła z pytaniem.
Ponoć kto pyta, nie błądzi..
Nie przejmuj się komentarzem kolegi P.R.P., traktuj to jak zwykły spam. :)
RzeckiDG
28-05-2011, 15:58
Wykorzystaj te dobre rady, które już dostałaś i zrób rekonesans albo w tym samym miejscu, w którym odbywać się będzie impreza docelowa, albo w miejscu o podobnych warunkach oświetleniowych. Taka zabawa będzie bardzo kształcąca :)
Dodatkowo możesz jeszcze przejść się na jakąś wcześniejszą imprezę i poćwiczyć ;)
Tylko nie daj się zwariować przy ustawieniach. Gdybym był Tobą to przestawiłbym na A lub S. Gdyż grzebanie przy M może Ci zabrać cennego czasu, którego nie będziesz miała.
PS: nie rób ludziom zdjęć kiedy jedzą (jedynie, że o to proszą). Jak piją, to co innego ;)
Błysk na drugą kurtynę i będzie ładnie.. Przydała by się zewnętrzna lampa, do której można założyć dyfuzor, światło było by wtedy bardziej miękkie.
Kundzior
31-05-2011, 10:36
Ja pamiętam kiedyś swój pierwszy koncert, Nikon D50, szkła kitowe 18-55, 55-200, "Świeżak" totalny, zdjęcia porażka, ale doświadczenia cenne, później było już tylko lepiej.
Co mi jeszcze przychodzi do głowy to oczywiście zdjęcia w .raw (.nef) by łatwiej było wyciągać i ustawiać WB. I by się nie zrazić od razu przyjąć założenie, że z takiej sesji to Ci mogą wyjść np. 1 czy 2 wartościowe zdjęcia, jeśli w ogóle.
Wg mnie to iso jak najwyższe i 1/50 minimum bo na 1/15 wszyscy ludzie bedą poruszeni no chyba że do każdej foty będą ci pozować. Jak z wbudowaną lampą ( ale możesz stracić klimat imprezy na fotach )to kliknij na automacie pare fotek i zobacz jak aparat ustawił a potem sobie pozmieniaj np. siłę błysku lampy a lekko podnieś iso. Ale generalnie wydaje mi się, że musisz osiągnąć 1/50 migawki czy to podniesionym iso czy np lekko dopalone lampą.
RomanZWrocławia
31-05-2011, 14:38
Pracuj tylko w manualu (M): ręcznie dobierając wartość czasu i przysłony. W innych trybach przy słabym, bądź bardzo słabym oświetleniu zastanym aparat zrobi rzeczy których nie opanujesz. W automatyce czasu lub jak wolisz migawki (S) będzie uparcie otwierał przysłonę, w automatyce przysłony (A) wyciągał bardzo długi czas, lub ... skracał go do wybranego najdłuższego czasu synchronizacji z błyskiem - wszystko w instrukcji.
Lampa zewnętrzna byłaby wskazana - najlepiej systemowa nikona, żebyś nie walczyła ze sprzętem tylko pracowała. Lampa w TTL z wyłączoną opcją BL -info instrukcja lampy. Przy kadrach poziomych może być podniesiona do góry jakieś 70 stopni plus wysunięty odbłyśnik. Dyfuzor możesz sobie tymczasem darować. Jak się nie da, na wbudowanej też dasz radę zrobić.
iso nie wiem 1600? 3200? to zależy od ilości światła zastanego. Jeśli możesz idź wcześniej do sali gdzie ma się odbywać impreza ustaw np. iso 1600 i kręć kółkiem przysłon i czasów tak żeby wskaźnik światłomierza zatrzymał się na środkowej kresce - info w instrukcji aparatu. Wyniki tych pomiarów ujawnij na forum wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Najlepiej pokaż zdjęcie bez obróbki z niewykasowanym exifem. Rawy - jak znam życie to jesteś zielona w obróbce. Ustaw rawy + jpg. Jak będzie dobrze fotografowane - wszystko ok. wystarczą jpg. Jak bardzo spieprzysz to i raw dużo nie pomoże. Dowiedz się co to jest i co pokazuje histogram i czy zawswze warto przejmować się przepalonymi obszarami, które na wyświetlaczu pulsują jako czarne plamy.
A w skrócie z tym co masz? Już ta odpowiedź padła: ISO 1600, przysłona 4.5 lub 5 czas 1/15 sek lub krótszy. Włączasz lampę w TTL (jeśli dynamiczne sceny to z synchronizacją na drugą lamelkę migawki - info instrukcja) - i jedziesz. Powinno być poprawnie.
O takie odpowiedzi lubię. Moderatorzy powinni dodać opcje "pomógł"
Kundzior
31-05-2011, 19:57
Tu praktyka jest potrzebna a nie pisanina.
Osobie ktora sama napisala ze jest zielona podpowiadacie żeby robiła zdjęcia w ciemni z manualem?
opcja auto jest tutaj jedyna.pocwicz nawet w domu, pogas światła postaw jakiegoś miska i sprawdzaj jak wychodzą foty.
Nie no lepiej tak nie pisz bo jak ja to napisałem w pierwszych postach to uznano mnie za spam.. ;) No bo w końcu prawdziwi "wieloletni znafcy" (czyt.przeciwieństwo, dla tych co nie zakumali) mają idealne ustawienia na każdą ciemnicę i dla każdego, nawet totalnie zielonego amatora.. ech.. Jedno tylko doradzę: NEF, nie jpg.. i EV.. reszty nie ogarniesz za pierwszym razem, a skupiając się na ustawieniach i frustrując, że nie idzie jak trzeba będziesz dodatkowa przybita, że kadry ci uciekają.. lepiej skup się na tym, a potem módl, żeby wyciągać z rawów..No chyba, że z tym, że jesteś totalnie zielona to było tak trochę na wyrost, że niby ze skromności. ;) Powodzenia! (bez żadnej złośliwości)
Nie no lepiej tak nie pisz bo jak ja to napisałem w pierwszych postach to uznano mnie za spam.. ;) No bo w końcu prawdziwi "wieloletni znafcy" (czyt.przeciwieństwo, dla tych co nie zakumali) mają idealne ustawienia na każdą ciemnicę i dla każdego, nawet totalnie zielonego amatora.. ech.. Jedno tylko doradzę: NEF, nie jpg.. i EV.. reszty nie ogarniesz za pierwszym razem, a skupiając się na ustawieniach i frustrując, że nie idzie jak trzeba będziesz dodatkowa przybita, że kadry ci uciekają.. lepiej skup się na tym, a potem módl, żeby wyciągać z rawów..No chyba, że z tym, że jesteś totalnie zielona to było tak trochę na wyrost, że niby ze skromności. ;) Powodzenia! (bez żadnej złośliwości)
Teraz to ja będę nie miły..
Zapomnij hasło do forum, wyrzuć klawiaturę i nie wracaj, koleżanka na pewno poradzi sobie bez twoich rad :evil:
cheyenne
31-05-2011, 22:41
Zapomnij hasło do forum, wyrzuć klawiaturę i nie wracaj, koleżanka na pewno poradzi sobie bez twoich rad :evil:
Obrońco
Dziewczyna nie poradzi sobie w manualu.
Tu nie ma co pisać bajek.
Fotografowanie w klubie nie jest na pewno łatwe.
Na pewno nie wystarczy też ani iso 800 ani 1600.
Podzielam opinie uznane wyżej za spam.
Buhahaha.. i vice versa.. wyluzuj czlowieczku bo ci zylka peknie..
Zyczylem kolezance powodzenia (nawet napisalem,ze bez zadnych zlosliwosci!). Nie nastawiaj dziewczyny w taki sposob, ze manual u git, bo skoro jest zielona to pozniej bedzie podlamana, ze kazaliscie jej ustawic tak i tak (nie bedac nawet w miejscu, w ktorym ona bedzie robic te zdjecia! >:( ) a nie wychodzi! Masz uniwersalne porady i ustawienia na kazda sutuacje? Taki tryb "ciemnica", tak?? No to spoko.. Dobranoc. Radze dobrze, ale to nie ja bede pozniej sie martwil..
Motorniczy
31-05-2011, 22:59
Ogorek, kieliszek, ogorek, kieliszek ... i bedzie dobrze :)
Michaelius
01-06-2011, 10:32
A nie lepiej by bylo ustawic tryb A i modyfikowac jasnosc zdjec poprzez korekte ekspozycji do osiagniecia porzadanego efektu?