PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ostatnie światło

MarianS
28-05-2011, 12:22
Ostatnie światło przed deszczem, co o tym sądzicie.
Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/4420/98133.jpg)

Sapphiron
28-05-2011, 13:11
Mętne światło, kadr nie porywa... Coś nie tak jest też z kontrastem wg mnie...

mosq
28-05-2011, 13:20
Za Sapphironem. Kompozycyjnie jestem na nie, chociaż miejsce wydaje się ciekawe.

Duder
28-05-2011, 15:59
Światło jest wieczorowe, rozproszone, nie wiem co to znaczy mętne? Nic mętnego nie widzę, jest raczej klarowne, przejrzyste powietrze. Kontrastu można by troszkę dodać, choć to trudno wyczuć. Kadr przyjemny, niebo fajne.

Sapphiron
28-05-2011, 16:10
nie wiem co to znaczy mętne? Nic mętnego nie widzę, jest raczej klarowne, przejrzyste powietrze

Drogi kolego, ja mówiłem o świetle nie o powietrzu... Jest mętne, mdłe, nieciekawe, przewidywalne, za mocno rozproszone... Dużo może być określeń... Niestety wg mnie nie jest to światło typowo dobre do landszaftów...

touran
28-05-2011, 16:15
Światło jest wieczorowe, rozproszone, nie wiem co to znaczy mętne? Nic mętnego nie widzę, jest raczej klarowne, przejrzyste powietrze. Kontrastu można by troszkę dodać, choć to trudno wyczuć. Kadr przyjemny, niebo fajne.

...uważam podobnie.Dodam tylko jeszcze że w/g mnie dużo lepiej w odbiorze prezentowałoby się zdjęcie gdybyś Marianie mimo dość atrakcyjnego nieba skrócił je o 2-3cm.

Duder
28-05-2011, 17:24
Drogi kolego, ja mówiłem o świetle nie o powietrzu... Jest mętne, mdłe, nieciekawe, przewidywalne, za mocno rozproszone... Dużo może być określeń... Niestety wg mnie nie jest to światło typowo dobre do landszaftów...

Kolego, ja też mówię o świetle i powtarzam, że nie potrafię przyjąć takiego określenia w odniesieniu do światła. Kolejne Twoje określenie "przewidywalne" wydaje się co najmniej dziwne. To co, światło zachodzącego słońca jest nieprzewidywalne? A może ostre południowe słońce jest nieprzewidywalne? Poza tym co to ma wszystko do rzeczy? Światło jakie jest, takie jest, nie mogę się nadziwić jak wszyscy wokół wymądrzają się na temat światła jakie koniecznie musi być. Oczywiście możemy się starać szukać najciekawszych warunków, ale to nie znaczy, że przy mniej korzystnych zdjęć nie można robić. I trzeba umieć docenić, że mimo nienajlepszych okoliczności fotograf nieźle sobie poradził, a uważam, że w tym przypadku tak jest.
A tak na marginesie stara szkoła fotografii wymagała wyłącznie światła rozproszonego, jak najmniej kontrastowego, w landszafcie oczywiście.

Martix
28-05-2011, 18:00
Ja sądzę że to jest efekt rozjasniania. Fota jest robiona pod słońce więc biorąc pod uwagę te okoliczności mozna powiedziec że nie jest źle, jest po prostu naturalnie bez zbędnego upiększania na siłę.

Sapphiron
28-05-2011, 19:11
Kolego, ja też mówię o świetle i powtarzam, że nie potrafię przyjąć takiego określenia w odniesieniu do światła. Kolejne Twoje określenie "przewidywalne" wydaje się co najmniej dziwne. To co, światło zachodzącego słońca jest nieprzewidywalne? A może ostre południowe słońce jest nieprzewidywalne? Poza tym co to ma wszystko do rzeczy? Światło jakie jest, takie jest, nie mogę się nadziwić jak wszyscy wokół wymądrzają się na temat światła jakie koniecznie musi być. Oczywiście możemy się starać szukać najciekawszych warunków, ale to nie znaczy, że przy mniej korzystnych zdjęć nie można robić. I trzeba umieć docenić, że mimo nienajlepszych okoliczności fotograf nieźle sobie poradził, a uważam, że w tym przypadku tak jest.
A tak na marginesie stara szkoła fotografii wymagała wyłącznie światła rozproszonego, jak najmniej kontrastowego, w landszafcie oczywiście.

W fotografii portretowej można przecież też błyskać jedną lampą wsuniętą w sanki i walić prosto w oczy... Po co szukać lepszych ustawień, trzeba docenić że fotograf sobie poradził...

Duder
28-05-2011, 20:51
Jesli efekt będzie dobry, to może błyskać nawet wbudowaną, albo odpalac race nad aparatem.

krokus66
28-05-2011, 20:52
Ładnie dopracowałeś niebo i też bym ciął trochę górę.
Przyjemny obrazek ale do piękna potrzeba coś więcej. Ciekawszy temat oraz przede wszystkim niebo i światło, które potrafią z niczego bajkę zrobić. Trzeba bardzo, bardzo dużo chodzić i mieć jeszcze więcej szczęścia. Ja wiem, że u nas w centralnej Polsce nie jest łatwo coś ciekawego znależć. A czy ktoś w ogóle powiedział, że fotografia artystyczne jest łatwa?

Przed laty mój serdeczny kolega mawiał do mnie: Krzysztof ja Ciebie podziwiam, ile ty czasu tracisz, ale się nachodzisz i natrudzisz. Zobacz ile fajnych dziewczyn chodzi, dużo mniej chodzenia a znacznie więcej przyjemności. I co mu miałem powiedzieć ... , żeby jeszcze o mnie coś złego pomyślał. Do dzisiaj zastanawiam się nad tym co mówił ... :mrgreen:

JaroPienza
28-05-2011, 23:33
Marianie jak dlamnie Twoje zdjęcia zaczynają być monotematyczne. Rozumie, że brak tematow do robienia zdjęć. Ale trzeba się od czasu do czasu wysilić i ciągle szukać. "Dobre" światło to nie wszystkio

Duder
29-05-2011, 01:38
Jaro.... przyganiał kocioł garnkowi, nie sądzisz?

Bartekkw
29-05-2011, 12:17
Światło fakrtycznie miałeś takie sobie, aczkolwiek to nie jest największą bolączką tego kadru. Tutaj Marianie niestety ale kompozycja jest dość słaba - zdjęcie mocno ciąży na prawą stronę przy okazji prezentując mało ciekawe krzaczory. Tym razem nie kupuje :)

JaroPienza
29-05-2011, 12:32
Musze sie nie zgodzić z Tobą Duder.Tematyka moich zdjęć jest zdecydowanie różnorodniejsza. Zdjecia Mariana wyglądają jakby były robione ciagle w jasnym miejscu

Seeker
29-05-2011, 13:01
Też się nie mogę do kompozycji przekonać.