PDA

Zobacz pełną wersję : Minolta flash meter iv

somrozen
28-05-2011, 10:29
witam
od niedawna jestem posiadaczem ww. światłomierza
pomimo instrukcji w języku Szekspira, rozszyfrowałem prawie wszystko
no właśnie, prawie
czy ktoś z forumowiczów pamięta może jak zmienia się:
"Przyrost czasu otwarcia migawki" ?
w tej chwili ma skoki co 1 EV, a wnioskując z instrukcji MINOLTY AUTO METER VF jest to możliwe co 1/2 czy 1/3, proszę o pomoc
Irek

jackrabbit
28-05-2011, 10:32
nie ma tam czasem jakiegos klawisza funkcyjnego ktory musisz przytrzymac?

somrozen
28-05-2011, 12:26
zapewne jest jakaś kombinacja, ale tu są przyciski przesuwne, więc nie mam pojęcia, które i w jaki sposób, stąd pytanie do osób posiadających w przeszłości/aktualnie* (*- niepotrzebne skreślić) lub mających taką wiedzę...

conik
28-05-2011, 16:14
przyznam ze tak jak uzywam tego swiatlomierze od...ja wiem....10 lat...to nie wpadlem na to zeby mi 1/3 EV przy pomiarze bylo potrzebne;)
ISO mozesz ustawiac w odstepach 1/3 EV
Czas i przyslone 1EV

chyba ze cos w instrukcji rpzeoczylem...jesli tak skieruj mnei na wlasciwa strone manuala to doczytam....

ps. piszesz o Flash Meter IV a podpierasz sie manualame od VF ....to dwa rozne swiatlomierze
tu lezy manual do IV : http://www.cameramanuals.org/minolta_pdf/minolta_flash_meter_iv_inst.pdf

somrozen
28-05-2011, 22:12
dzięki conik, mam papierową wersję manuala, idąc chłopskim rozumem pomyślałem sobie, że skoro VF ma możliwość ustawiania czasu co 1/3 EV to ten też, ale widzę teraz, że skok jest tylko co 1 EV
temat do zamknięcia

Jacek_Z
29-05-2011, 01:07
Sprawdź pod klapką baterii czy nie ma takiego mikroprzełącznika (a nawet kilku :)).
Cos mi świata, że w minolcie miałem takie rozwiązanie, ale nie pamiętam jakie funkcje się zmieniały.

Ja ustawiłem sekonica na skok co 1 EV i inne rozwiązania uważam za bardzo niepraktyczne.

conik
29-05-2011, 01:14
przelacznik jest ale sluzy do kalibracji swiatlomierza

somrozen
29-05-2011, 01:32
Ja ustawiłem sekonica na skok co 1 EV i inne rozwiązania uważam za bardzo niepraktyczne.

Jacku, drogi Jacku, tylko mi zależało na możliwości dokładniejszego ustawiania czasów, nie tylko na 1/30 lub 1/60 lub 1/125, etc, ale pomiędzy nimi też, ale to już nie ma w tej chwili znaczenia, "przestawiłem się" na skoki w " f " i "ISO" a gdy potrzebuje manipulować czasem to sobie przeliczam, ot tak chciałem mieć wszystko na tacy..a tu trzeba jednak pomyśleć :)
dziękuję za wszystkie posty
Irek

Jacek_Z
29-05-2011, 20:01
przelacznik jest ale sluzy do kalibracji swiatlomierza
do kalibracji było takie kółeczko. Mikroprzełaczniki były do innych rzeczy., sygnał dźwięckowy tak/nie itd. Takie przełącznki były 4, nie pamiętam wszystkich funkcji jakie one regulowały. Chyba właśnie też skok EV. Tylko to nie była minolta 4 ale minolta IIIF albo Flashmeter V. Nie pamiętam, skleroza, nie mam ich od lat.

conik
29-05-2011, 23:50
ja mam IV i jest jeden przelacznik do kalibracji