PDA

Zobacz pełną wersję : Polar 77mm + szeroki kąt + motoryzacja.

Rossi_PL
28-05-2011, 00:40
Witajcie.

Mam pytanie odnośnie używania polarka na szerokim kącie. Miałem już przyjemność kiedyś używać polarka Marumi CPL DHG Slim z Sigma 18-50. Sigmy już nie mam, polarka także;)Ale za to mam Tokinę 12-24 i chciałbym ponownie nabyć polarka. Sprawa nie jest taka prosta gdyż chciałbym tego polarka móc używać na wszystkich 4 szkłach. Wiadomo, Tokina-77mm, 70-300VR-67mm, 85tka-62mm, 35tka-52mm. Domyślam się, jak będzie wyglądać 35tka z przykręconą redukcją i polarem 77mm;) Wyczytałem w szukacje, że niezbyt szczęśliwe są tak duże przeskoki średnicy w operowaniu zestawem.

No i zacząłem się zastanawiać czy będę miał ochotę na latanie z odstającym filtrem od stałki, czy już lepiej kupić polara na 70-300vr czyli 67mm (+redukcję na 62 i 52mm) i odpuścić sobie tym samym polara do Tokiny a z czasem obejrzeć się za szarą połóweczką hitecha + cokin.

Do czego chcę używać polara ? Fotografia aut, motoryzacja głównie. Świadomy jestem siły polaryzacji i tego, że zależy ona od kilku czynników a używanie jeszcze tego polarka na szerokim kącie (dx 10-12mm) nie ułatwia sprawy. Wiele razy przytaczaliście sytuację gdzie dawał o sobie znać tzw. błąd polara - niebo nie jest równomiernie spolaryzowane. A jak to się ma np do fotografii samochodu na szerokim kącie - Jakie są wasze doświadczenia z polaryzacją na szerokim kącie odnośnie karoserii auta ? Wiadomo, zależy od tego ile kadru zajmi auto:) Chciałbym poznać Wasze doświadczenia.

Pozdrawiam.

korsarz
29-05-2011, 14:49
Dobrym rozwiązaniem byłoby dla Ciebie pożyczenie od kogoś polara @77mm i porobienie z nim swojego tematu. IMO lepiej biegać z redukcją chociaż dziwnie wygląda niż z adapterami Cokina, no chyba, że Hitecha użyjesz bez adaptera+holdera trzymając go po prostu przy obiektywie gdy potrzeba.
Ja bym z polara jednak nie rezygnował.

Rossi_PL
29-05-2011, 22:53
Dzięki za odpowiedź korsarz. Dziś mam inny dzień, mam nowy pomysł na fotkę i jestem zdecydowany na polarka 77mm;)
Jednak czaaasem by mi się on przydał na szerokim kącie, boję się tylko trochę, że na tokinie użyję go od wielkiego dzwona a dalej będę się męczył z redukcjami;)
Plusem takiego rozwiązania jest to co mówisz, od wielkiego dzwona założę sobie polarka 77mm + przyłożenie ręką do tokiny tego HiTecha tak żeby nie było żadnej winiety bo ta tokina jest trochę dziwna i wymagająca pod tym względem wg. doświadczeń naszych forumowiczów. Taki polarek + szara połówka też da z pewnością ciekawy efekt:)

Muszę się dość szybko zdecydować bo w tym tygodniu chciałbym już zrobić koledze zdjęcia jego garbusa w wersji speedster, widzę tu potencjał do wykorzystania na dobre zdjęcia a bez polara to polegnę;) Miejscówki też już znalazłem, tylko polara trzeba:)

korsarz
31-05-2011, 13:49
No to gratuluję - powiem Tobie, że nie będziesz żałował. Nawet jeśli użyjesz go rzadko na szerokościach. A nawet, gdyby faktycznie okazał się zbędny to zawsze możesz sprzedać.
Dla mnie holdery i adaptery są paskudnie niewygodne, wolę trzymać paluchami przy obiektywie łapiąc filtr za boki - nic się mu nie dzieje a w każdej chwili mogę sprawdzić w wizjerze co się dzieje. ;)