Zobacz pełną wersję : Sigma 8mm f3,5 EX DG Fisheye
artek1012
27-05-2011, 16:08
Witam wszystkich serdecznie , to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Właśnie zakupiłem wyżej wymieniony obiektyw, strzeliłem kilka zdjęć i jakie moje rozczarowanie. Wszystkie fotki zamknięte są w okręgu :) Zdjęcia były robione Nikonem D90. Do tej pory używałem obiektywu Samyang 8mm f3,5 i obraz był jak należy zakrzywiony ale mieścił się w całym kadrze bez ograniczeń w okręgu. Zapytacie po jaką cholerę kupowałem Sigmę , no po taką , że w najbliższym czasie będę posiadaczem d700 a Samyang zupełnie nie nadaje się na FX co już sprawdzałem.
Moje pytanie brzmi : w jaki sposób można pozbyć się koła i czy będzie też widoczne na FX . Denerwuje mnie to strasznie , dla mnie zdjęcie musi mieć proste brzegi i już. Z góry dziękuję za odpowiedzi kolegów.
D_Z_I_A_D_E_K
27-05-2011, 16:35
ale to chyba Circular Fisheye więc taki jego urok
darkmajin
27-05-2011, 17:22
Samyang zupełnie nie nadaje się na FX co już sprawdzałem.
coś słabo sprawdzałeś, za kolegą to jest circular fish i takie zdjęcia robi na pewno jesteś gotowy na d700 ? :)
artek1012
27-05-2011, 17:33
I nie ma sposobu na pominięcie koła ?
Sprawdziłem dokładnie jak samyanga podepnę pod d700 obraz ma czarna pofalowaną ramkę
D_Z_I_A_D_E_K
27-05-2011, 17:44
I nie ma sposobu na pominięcie koła ?
Sprawdziłem dokładnie jak samyanga podepnę pod d700 obraz ma czarna pofalowaną ramkę
oczywiście, żę jest - cropowanie :)
artek1012
27-05-2011, 18:20
Na takie rozwiązania to sam wpadłem :)
darkmajin
27-05-2011, 19:16
albo shave i jest pięknie ;) no ale to PP, prosto z puszki się nie da bez cropa(DX)
a z tą Twoją sigmą to nic nie zrobisz taki obiektyw
Trzeba było poczytać dokładnie i sprawdzić co się kupuje. Kupiłeś kołowego fisha, więc na Fx będziesz miał po prostu kółko. Było kupić Sigme 15mm, albo Nikkora 16mm, albo Zenitara 16mm żeby mieć taki efekt jak z Samyangiem na Dx. Tyle w temacie.
Witam wszystkich serdecznie , to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Właśnie zakupiłem wyżej wymieniony obiektyw, strzeliłem kilka zdjęć i jakie moje rozczarowanie. Wszystkie fotki zamknięte są w okręgu :) Zdjęcia były robione Nikonem D90. Do tej pory używałem obiektywu Samyang 8mm f3,5 i obraz był jak należy zakrzywiony ale mieścił się w całym kadrze bez ograniczeń w okręgu. Zapytacie po jaką cholerę kupowałem Sigmę , no po taką , że w najbliższym czasie będę posiadaczem d700 a Samyang zupełnie nie nadaje się na FX co już sprawdzałem.
Moje pytanie brzmi : w jaki sposób można pozbyć się koła i czy będzie też widoczne na FX . Denerwuje mnie to strasznie , dla mnie zdjęcie musi mieć proste brzegi i już. Z góry dziękuję za odpowiedzi kolegów.
czekaj czekaj... ja chyba wiem o co Ci chodzi i to raczej nie jest kwestia tego, że fiszajowości fiszaja
mianowicie, sigma daje do tego obiektywu taki plastikowy pierścień zaczepiany do tubusu, który pozwala założyć przedni dekielek... może go po prostu nie zdjąłeś (ja tego kiedyś nie zrobiłem :-) )
jak masz ten pierścień założony, to oprócz standardowego pogięcia obrazu, na zdjęciach pojawi się wyraźne czarne koło (coś na kształt MEGA winiety)
hmm?
artek1012
27-05-2011, 19:30
No taką sierotą nie jestem , dekielek z ramką zdjęty :P Chodzi mi tylko i wyłącznie o to w jaki sposób rozprostować rogi kuli jednocześnie jak najbardziej zachowując krzywizny - obraz w całym kadrze nie tylko w kuli !!!
Czy mam to narysować ?:)
artek1012
27-05-2011, 19:33
Faktycznie nie rozpoznałem tematu do końca przed zakupem ale na obiektywie nie ma informacji circular , zastanawiam się tylko czy jest jakieś sensowne wyjście , bo szkoda by było zamieniać na sigmę 15mm , nie daje takich krzywizn na zdjęciach.
darkmajin
27-05-2011, 19:42
nie widzisz postów czy co
N.I.E. D.A. S.I.Ę.
artek1012
27-05-2011, 19:42
Nie wierzę , że nie ma sposobu rozwałkowania obrazu kulistego do formatu prostokąta z zachowaniem krzywizn w obrazie .
wasilewk
27-05-2011, 19:49
Nie wierzę , że nie ma sposobu rozwałkowania obrazu kulistego do formatu prostokąta z zachowaniem krzywizn w obrazie .
Brakuje 'paru' bitów i (jak na jedno zdjęcie) nie ma ich skąd wziąć.
Pzdr.
marcin_G
27-05-2011, 21:19
"Rozwałkowanie" obrazu następuje np. w programach do składania panoram. Poszukaj w sieci darmowej wersji programu PTGui ( www.ptgui.com (http://www.ptgui.com) ) i pobaw się tym - z panoramy możesz wyciąć dowolny prostokąt, mimo iż powstała ze zdjeć wykonanych obiektywem kołowym
Właśnie zakupiłem wyżej wymieniony obiektyw, strzeliłem kilka zdjęć i jakie moje rozczarowanie.
Czy aby kolega nas tu nie podpuszcza? Ta Sigma kosztuje ponad 3 tys. zł, używana ponad 2 tys. Chyba nie powiesz, że wydajesz taką kasę na obiektyw, nie wiedząc jaki obrazek on produkuje?
Kołowy obraz potrafi podprostować plugin Fisheye-Hemi.
artek1012
27-05-2011, 21:55
No tak nie mam naprawdę co robić tylko wymyślać wirtualne problemy. A na marginesie za obiektyw zapłaciłem 1450 pln.
D_Z_I_A_D_E_K
27-05-2011, 22:38
A na marginesie za obiektyw zapłaciłem 1450 pln.
no to jesteś do przodu :)
artek1012
28-05-2011, 12:42
Posiedziałem wczoraj wieczorkiem , popstrykałem sobie , wrzuciłem do Photoshopa , minimalnie prze kadrowałem bo nie wiem czemu koło nie wychodzi idealnie w środku matrycy . jest lekko przesunięte w lewo. Później podobne ujęcia zrobiłem Samyangiem 8mm i stwierdziłem, że nie jest to takie głupie. Jakość zdjęć z sigmy lepsza, dodatkowo te krzywizny w rogach nadają specyficzny klimat zdjęć , no i co najważniejsze jak dla mnie Sigma łapie większy kąt . Niby oba obiektywy 180 stopni ale chyba nie do końca. W Sigmie wszystko wychodzi dużo bardziej fisheye a w końcu o to w tym chyba chodzi. Może to tylko kwestia poukładania w głowie tematu. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Zaraz, zaraz - ta sigma na DX obcina rogi ale nie mozna powiedziec, ze "...Wszystkie fotki zamknięte są w okręgu..."- taki efekt jest na FX.
artek1012
28-05-2011, 13:37
To prawda na D90 obcięte są minimalnie góra i dół dopiero na FX jest idealne koło w całym kadrze , ale na taki efekt będę musiał jeszcze poczekać :P
mateo912
02-06-2011, 12:19
Posiedziałem wczoraj wieczorkiem , popstrykałem sobie , wrzuciłem do Photoshopa , minimalnie prze kadrowałem bo nie wiem czemu koło nie wychodzi idealnie w środku matrycy . jest lekko przesunięte w lewo. Później podobne ujęcia zrobiłem Samyangiem 8mm i stwierdziłem, że nie jest to takie głupie. Jakość zdjęć z sigmy lepsza, dodatkowo te krzywizny w rogach nadają specyficzny klimat zdjęć , no i co najważniejsze jak dla mnie Sigma łapie większy kąt . Niby oba obiektywy 180 stopni ale chyba nie do końca. W Sigmie wszystko wychodzi dużo bardziej fisheye a w końcu o to w tym chyba chodzi. Może to tylko kwestia poukładania w głowie tematu. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
samyang ma przekątną 180* po przekątnej a w/w sigma 180* po średnicy.
Tak więc siłą rzeczy jest "szersza" i bardziej "rybia"