Zobacz pełną wersję : przebieg aparatu - Fikcja czy...
witam,
przed chwilą rozmawiałem z przedstawicielem Nikon Polska, który poinformował mnie, że że faktyczny przebieg aparatu można stwierdzić tylko w ekspertyzie serwisowej. Podobno zadne oprogramowanie typu Opanda nie określa faktycznego przebiegu migawki. Co o tym ssądzicie. Pytam ponieważ chcę kupić uzywanego Nikona D300 z przebiegiem ( w Opandzie) 19 000 tys. ( cena ok. 3000 zł) , którego właścicielem był zawodowy fotograf. I mam wątpliwości co do podanego przebiegu, tymbardziej, że nie ma papierów, kiedy i gdzie aparat został zakupiony. Aparat sprzedaje komis fotograficzny.
robsonzbydzi
27-05-2011, 11:51
pierwsze słyszę, może chodzi o reset liczka po wymianie migawki? Co do przebiegu 19 tys to i mało i dużo, jeśli aparat robił jako backup lub 2-3 body to przecież nie musi mieć natrzaskane kilkadziesiąt tysięcy.
Miałem 6 rożnych Nikonów /każdy zaczynał przebieg od 0 lub 15./, Opanda zawsze z dokładnością co do jednej klatki pokazywała przebieg. Myślę, że można zaufać temu programowi.
darkmajin
27-05-2011, 12:02
tam są zapisane klapnięcia lustra, a nie użycie migawki to też live view = pstryk ( chyba że się mylę to proszę mnie poprawić :) )
przy wymianie migawki licznik leci dalej. Nie jest kasowany do zera. Wiem bo już kilka migawek w swoim życiu zmieniłem!.
tam są zapisane klapnięcia lustra, a nie użycie migawki to też live view = pstryk ( chyba że się mylę to proszę mnie poprawić :) )
czyli jesli dobrze rozumiem, faktyczna liczba uzycia migawki ( anie klapnięcia lustra) powinna być mniejsza
darkmajin
27-05-2011, 12:25
jeżeli tak nalicza to na pewno .....na 99% gdzieś był taki temat o d5k i przełączenie live view podbijało przebieg w opandzie, ale nie mam jak sprawdzić teraz.
A mnie ciekawi inna rzecz może na oddzielny wątek, ale to mod zdecyduje.. ;)
Mianowicie, jak wiadomo w obecnych czasach sporo luster ma możliwość kręcenia video. Sporo jest osób wykorzystujących właśnie lustra (typu np. 5d II) do reklam itp. a mniej do fotografowania. Jak bardzo cierpi/nagrzewa się matryca i zużywa podczas takiej roboty? Bo później kupując "super stan np. 5d mk II" z licznikiem powiedzmy 2.000 zdjęć, albo i mniej myślimy, że trafiliśmy okazję, a skąd wiadomo jak zjechana jest matryca? W końcu jakąś wytrzymałość jak i migawka też ma?
sorry za ten OT.
PZDR!! :)
lukash996
27-05-2011, 12:41
czyli jesli dobrze rozumiem, faktyczna liczba uzycia migawki ( anie klapnięcia lustra) powinna być mniejsza
Tak na moje oko to użycie migawki = kłapniecie lustrem, bo żeby używać life view trzeba podnieść lustro i otworzyć migawkę żeby odsłonić matryce. Czy może się mylę?
darkmajin
27-05-2011, 12:58
Tak na moje oko to użycie migawki = kłapniecie lustrem, bo żeby używać life view trzeba podnieść lustro i otworzyć migawkę żeby odsłonić matryce. Czy może się mylę?
czytaj cały temat
co do matrycy podczas filmowania zużycie jakieś jest ,ale prędzej puszkę wymienisz niż ją zajedziesz
ja mam d300 i przebieg gora 25 tys, od ponad dwoch lat, robie glownie panoramy, ludzie przestancie czasem byc az nadto podejrzliwi pozdrawiam
4 letnia D80 używana co weekend w górach, do tego kilkanaście wesel w roku nią szło. Przebieg ? 38 tys...
Jak sie nie pstryka jak oszalały to taki przebieg jest normą
lukaszD1x
27-05-2011, 20:54
Ja sprzedałem puszkę która miała 136k,co do przedstawicieli to często z nimi rozmawiam z racji mojego zawodu czase nie wiedzą co mówią i tak myśle że i tym razem mogło tak być :) Bez paniki 19tyś to mało jak na zawodowca moja żona w 2lata robi 14tyś fotografując głównie dziecko i takie tam swoje :)
ppablo12345
27-05-2011, 21:17
To ja się podepnę pod temat: nie mogę odczytać za pomocą Opandy przebiegu, nie mam pozycji Total Shutter coś tam. Co ciekawe, jakiś rok temu sprawdzałem przebieg i pozycja ta była w odniesieniu do RAWa, czy ktoś może mi podpowiedzieć, co może być tego przyczyną?
ustaw w puszce JPGi, zrób zdjęcie i zarzuć do programu. Na pewno w opandzie pokażę się liczba klatek
Mój D200 właśnie skończył 5 lat. Gumy się odklejają, tylne kółko dość ciężko chodzi (ale nie na tyle, żeby się nie dało używać, jest jednak pewien dyskomfort), a przebieg ma tylko 18337, jak przed chwilą sprawdziłem. Wprawdzie od dwóch lat mam również D90, którym robię większość zdjęć, ale wcześniej tylko D200 do wszystkiego - strona poniżej, rodzina, testy nowych obiektywów, stocki. Może to pozostałości z okresu analogowego, kiedy nauczyłem się szanować każdą klatkę filmu i wybierać kadry przed wciśnięciem spustu :)
pawel1967
28-05-2011, 10:44
Podobno w photoshopie - Adobe Brige można sprawdzić na sto procent przebieg migawki . Sprawdziłem nawet na przerobionym w Photoshopie jpgu stan migawki i jest identyczny jak w Photo Me . Ktoś stwierdził że tego programu sie nie oszuka . Czy to prawda nie wiem
ppablo12345
28-05-2011, 16:48
ustaw w puszce JPGi, zrób zdjęcie i zarzuć do programu. Na pewno w opandzie pokażę się liczba klatek
Spróbowałem jak radzisz i nie działa:(
Juz to kiedys bylo podawane... http://www.myshuttercount.com/ nef wstawiaj
chrupkus
28-05-2011, 23:06
Przebieg migawki to nie wszystko jeśli chodzi nawet o trwałość samej migawki. Duże znaczenie mają warunki pracy aparatu - zapylenie, temperatura pracy. Mimo że np seria Dxxx jest usczelniona kurz i tak sie dostaje do środka, chociażby przez slot karty. A kurz może sporo skrócić czas pracy mogawki......
Przebieg migawki to nie wszystko jeśli chodzi nawet o trwałość samej migawki. Duże znaczenie mają warunki pracy aparatu - zapylenie, temperatura pracy. Mimo że np seria Dxxx jest usczelniona kurz i tak sie dostaje do środka, chociażby przez slot karty. A kurz może sporo skrócić czas pracy mogawki......
widziałeś kiedyś rozebrane Dxxx? widziałeś gdzie slot karty a gdzie migawka? Po co pisać na temat na który się nie ma zielonego pojęcia...
mariobor
29-05-2011, 11:43
= [...] Pytam ponieważ chcę kupić uzywanego Nikona D300 z przebiegiem ( w Opandzie) 19 000 tys. ( cena ok. 3000 zł) , którego właścicielem był zawodowy fotograf. [...]
Znam fotografów prasowych którzy wpadają na 5min na event robią 20 zdjęć i po robocie. Przebieg jak najbardziej możliwy ;)
ppablo12345
29-05-2011, 19:20
Dziękuję, teraz już znam przebieg.
HEADHUNTER
31-05-2011, 22:13
Znam fotografów prasowych którzy wpadają na 5min na event robią 20 zdjęć i po robocie. Przebieg jak najbardziej możliwy ;)
Nie wieżę, że będąc pracownikiem jakiejś agencji można pójść na event i zrobić 20 zdjęć. Może 15 lat temu na kliszy tak było, ale nie teraz!
Mam 1,5 roku D700 i 28 k na liczniku... A pracuje z nim codziennie...Można? Można... Pod warunkiem, że utraci się syndrom "pierwszej lustrzanki"... :)
Nie wieżę, że będąc pracownikiem jakiejś agencji można pójść na event i zrobić 20 zdjęć. Może 15 lat temu na kliszy tak było, ale nie teraz!
to nie wierz. każdy ma swoją kulturę pracy.
są i ludzie którzy robią 20 zdjęć, ale w serii. a jak agencyjnie chcesz sprzedać 20 zdjęć to po co masz robić więcej? jak temat spokojny to w zupełności to wystarcza.
"Nie wieżę"
No tak to by wiele wyjaśniało. Ja nie most :)
Znam fotografów którzy na weselu robią 400 zdj i znam takich którzy robią 3000. Najlepsze w tym jest to ze z 400 dobrych jest 350 a z tamtych 3000 ciężko album złożyć :)
Ostatnio byłem świadkiem jak na wernisażu gość robił zdjęcia serią. Jechał równo. Ja zdjęć zrobiłem 30.
Jak ktoś ma zamiar ładować 5000/dzień niech kupi kamere i wycina stopklatki :)
Taki przebieg jest jak najbardziej prawdopodobny
Zdaża mi się bywać na różnych miejskich imprezach, by zrobić trochę zdjęć na swoją stronę. Jak zrobię 30, to już dużo. Często widuję tam fotoreporterów z lokalnej prasy. Wpada taki na początek imprezy, cyknie z 5 fotek i się zmywa.
sylwek_wawa
01-06-2011, 15:16
PhotoMe może być jeszcze alternatywą do Opandy i liczy ilość klapnięć migawki a nie uniesień lustra. (Shutter Count jakby nie było, sic!)
krzysztof jot
01-06-2011, 21:38
PhotoMe może być jeszcze alternatywą do Opandy i liczy ilość klapnięć migawki a nie uniesień lustra. (Shutter Count jakby nie było, sic!)
to samo pokazuje IrfanView - w pozycji total picture.
Sam "przewaliłem" kilkanaście sztuk D300 - najpierw kupowałem nowe i sprzedawałem po 1.5-2 latach z przebiegami do 30-40tys, teraz kupuje uzywki bo znajdzie sie i trzyletnie z przebiegiem 10tys. To można poznać też po innych elementach, wyglądzie całego body jak i właścicielu ( bo może robić w studio na statywie wężykiem i zrobi 100tys a będzie jak z fabryki) Zaniepokoiła mnie tylko ostatnia "wymiana zdań" z zawodowcem od którego nie kupiłem "prawie nowego" body z przebiegiem 40tys -mówiąc, ze za dwa miesiące będzie miał 70-siąt tys. i będzie już problem ze sprzedaniem. Padło wtedy "zawsze można zlecić przeprogramowanie i cofniecie licznika" co bez względu na realność przedsięwzięcia dało mi do myślenia. Jak w aucie mozna to i tu możliwe, ze tak....
Notabene, trzysetki robią i po 500tys wiec spokojnie.
Nie da się zrobić " przeprogramowania i cofniecia licznika"!
Henio Jawa
04-06-2011, 14:11
Nie ma magicznych pól w exif które są widoczne dla magicznych programów:-)
Są tam po prostu zwykle pola z danymi.
Jak chcesz wydłubać wszystko to możesz użyć narzędzia tekstowego exiftool (na osx lub win).
Zobaczysz wszystko co jest w pliku.
Dodatkowo masz możliwość uruchamiania na wielu plikach, zagnieżdżonych katalogach, filtrowaniu pól, wyniku w csv i co tam babcia zapragnie.
Mocarz narzędzie:-)
Nie da się zrobić " przeprogramowania i cofniecia licznika"!
zgadza się to nie licznik samochodu :)
nie da sie to parasola otworzyć w .... no wiecie gdzie :D inna spraw, że jak do tej pory pewnie nikt się tym specjalnie nie chciał zająć i dlatego... wszystko sie da proszę pana wszystko... :D
Ptaszyna
20-06-2011, 13:21
To ja się podepnę pod temat: nie mogę odczytać za pomocą Opandy przebiegu, nie mam pozycji Total Shutter coś tam. Co ciekawe, jakiś rok temu sprawdzałem przebieg i pozycja ta była w odniesieniu do RAWa, czy ktoś może mi podpowiedzieć, co może być tego przyczyną?
A której Opandy właśnie używasz? IExif czy PowerExif?