Zobacz pełną wersję : nikon d40 a obiektyw nikkor 35 mm 1.8
Może ktoś będzie umiał mi pomóc?
Do tej pory używałam nikona d 40 z obiektywem kitowym 18-55 i zoomem 55-200 VR
Właśnie zakupiłam stałkę nikkora 35 mm 1.8 G AF-S DX, który niby miał w pełni współpracować z d 40, a okazuje się, że nijak nie mogę ustawić przysłony. Na wyświetlaczu pojawia się jedynie znak "--"
Praktycznie zdjęcia wychodzą tylko na zewnątrz. A przecież miał pracować w świetle zastanym..
Można coś z tym zrobić?
darkmajin
27-05-2011, 10:22
sprawdź popychacz przysłony, na dworze wychodzą bo masz f/16 ( w pełni przymkniętą ) tak jak by w ogóle jej nie otworzył przy zakładaniu
a jak to sprawdzić?
dodam, że przy pozostałych obiektywach wszystko działa
czy to znaczy, że obiekty może być źle zamocowany? Fakt, że widzę różnicę przy jego mocowaniu w porównaniu do 18-55 i 55-200..
darkmajin
27-05-2011, 10:42
normalnie potrykaj ją paluszkiem czy się otwiera ładnie :), jeżeli to używka przeczyść styki ( skoro inne działają to w puszce jest ok )
i co to znaczy że widzisz różnice nie powinno być żadnej ( chyba że mowa o tym że ciężej się zapina )
a naczym owa roznica polega?
różnica polega na tym, że ciężej się zapina
i tak ma byc, dokrec porzadnie obiektyw i bedzie dobrze. problem ktory opisujesz wyglada na niedopiete szklo.
dzięki, spróbuję tak zrobić :-)
z umiarem oczywiscie, ale ma kliknac
no właśnie mam wrażenie, że tego kliknięcia nie było
sprawdzę dziś wieczorem
wielkie dzięki za pomoc, rzeczywiście problem leżał w niedokręconym obiektywie :-)
astra510
08-06-2011, 20:52
hej mam taki sam zestaw i działa idealnie. Pozdrawiam