Zobacz pełną wersję : nowy firmware do d80 i d40 na japonskiej stronie
link: http://www.nikon-image.com/jpn/support/downloads/digitalcamera/firmware/index.htm#heading01
zapewne w ciagu dnia pojawi sie tez w europie
Rafał_Sz
30-01-2007, 11:35
Ciekawe jakie zmiany?
pozdrawiam Rafał
D80 wg babelfish:
<From firmware A:Ver.1.00/B:Ver.1.00 the modification contents to A:Ver.1.01/B:Ver.1.01> - When making the photographing mode of the camera the below-mentioned setting, subject is too bright, the darkness passing, when it exceeds the control range of the camera, it tried to indicate the exposure indicator in inside the finder.
When shutter priority automatic [ S ] or it squeezed photographing mode and set to priority automatic [ A, ] popup pointing the built-in flash,
When setting photographing mode to program automatic [ P ],
- [ The long second time of the photographing menu the processing effect of noise decrease ] it improved.
- When using the picture compilation menu of D80, it compiles the picture which was compiled with the personal computer because the camera there are times when hang up it does, it tried not to be able to compile with the camera vis-a-vis the picture which it compiled with the personal computer.
- Because English, Polish, Swedish and Chinese (the traditional form letter) there is an error in the menu screen, it corrected.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikon-image.com/jpn/shared/img/sp.gif)
a może tak króciutko na polski?
i D40
<From firmware A:Ver.1.00/B:Ver.1.00 the modification contents to A:Ver.1.10/B:Ver.1.10> - Certified for Windows Vista logograph was acquired.
- The new protocol MTP of USB (Media Transfer Protocol) it corresponded.
[ [ PTP ] of USB setting ] of the setup menu [ was modified in MTP/PTP ]. In addition, it modified also the idea contest.
- The range which can be set [ [ with setting of day and time of the world time ] of the setup menu ] was modified in 2000 - 2099.
- When fine control of white balance doing, as "+" or "-" indicated in the below-mentioned idea contest, it modified.
The white balance idea contest which is indicated in the information picture
[ The white balance idea contest which is indicated in the photographing menu ]
- When photographing mode is the digital image program, when [ AF area mode ] is modified, becoming the below-mentioned state, [ AF area mode ] that tried does not return to initializing.
Power source of the camera is turned off
The semi- pushing timer becomes off
- It sets photographing mode to program automatic [ P ], when lifting the built-in flash, subject is too bright, the darkness passing, when it exceeds the control range of the camera, inside the finder and it tried to indicate the exposure indicator in the information picture.
- When setting ISO sensitivity other than ISO 200, when two button reset is done, [ the automatic control sensitivity ] [ does not do ] corrected the phenomenon which returns.
- When using the picture compilation menu of D40, it compiles the picture which was compiled with the personal computer because the camera there are times when hang up it does, it tried not to be able to compile with the camera vis-a-vis the picture which it compiled with the personal computer.
- Installing the Nikon speed light/write SB-400, when photographing with manual radiation, as recorded that the correct luminous quantity is not recorded in information of photographing, just, it corrected.
- English, Polish, Swedish and Chinese (the traditional form letter) error of the menu screen was corrected.
hmm. wgrarelem to japonskie, pokazuje 1.01 w D80 ale literowka co najmniej jedna jest dalej. na razie czekam na europejska wersje firmware :)
sprawdz czy przepala na matrycowym
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/01/p030-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/p030.gif) ;)
wczesniej tez nie przepalal wiec nie mam jak :)
BTW: na europejskiej tez juz jest.
Na polskiej stronie na razie widze tylko info o firmware dla D40
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=20738&p_created=1169129474&p_sid=IdNhFZsi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0zOTkmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0x&p_li=&p_topview=1
A oto zmiany:
Aktualizacja oprogramowania ( Firmware) 1.10 dla aparatu D40 - Windows
Informacja o tym oprogramowaniu (firmware) :
W wersji 1.10. oprogramowania (firmware) wprowadzono następujące poprawki:
- Aparat zostanie oznaczony logo Certified for Windows Vista oraz wzbogacony o nową funkcję obsługi protokołu MTP w trybie USB. Nazwa opcji PTP widocznej jako jedna z opcji USB w menu ustawień została zmieniona na MTP/PTP.
- Zakres lat,które można wybrać w opcji Data dostępnej jako jedna z opcji ustawienia "Czas międzynarodowy" w menu ustawień został zwiększony i obejmuje zakres 2000 – 2099.
- Podczas regulowania balansu bieli obok ikony ustawienia balansu bieli widocznej na ekranie z informacjami o zdjęciu oraz w menu fotografowania wyświetlane są symbole + lub − .
- Wyświetlacz elektronicznej skali ekspozycji będzie migał w wizjerze oraz na ekranie z informacjami o zdjęciu jeśli jasność fotografowanego obiektu przekracza parametry kontroli ekspozycji aparatu.Takie zachowanie wystąpi w trybie ekspozycji programu auto (P) po podniesieniu wbudowanej lampy błyskowej.
- Naprawiono problem powodujący przywracanie ustawienia trybu pola AF do wartości domyślnej po automatycznym wyłączeniu monitora oraz wskaźników ekspozycji (automatyczne wyłączenie pomiaru) lub wyłączenie aparatu w cyfrowym trybie tematycznym.
- Naprawiono problem powodujący wyłączanie funkcji automatycznego ISO po wykonaniu zerowania za pomocą dwóch przycisków , jeśli czułość ISO była ustawiona jako wartość inną niż ISO 200.
- W przypadku prób edycji za pomocą opcji menu retuszowania aparatem D40 obrazów których edycję przeprowadzono już na komputerze, urządzenie niekiedy się zawiesza. Uniemożliwia to edycję za pomocą aparatu zdjęć, które były już edytowane w komputerze.
- Wartość mocy błysku w trybie manualnym lampy błyskowej Nikon SB-400 jest teraz prawidłowo odzwierciedlana w danych EXIF.
- Naprawiono błędy w menu angielskim,szwedzkim i polskim.
I D80 po naszemu:
Informacje o tym oprogramowaniu (firmware):W wersji 1.01 oprogramowania (firmware) wprowadzono następujące poprawki.
- Drabinka naświetleń wskazuje,czy jasność fotografowanego obiektu przekracza parametry kontroli ekspozycji aparatu.Takie zachowanie występuje w trybie ekspozycji w programie auto (P) ,a także w trybach ekspozycji "Automatyka z preselekcją czasu (S)" oraz "Automatyka z preselekcją przysłony (A), jeśli wbudowana lampa błyskowa zostanie podniesiona.
- Lepsze efekty przetwarzania przeprowadzonego po włączeniu w menu fotografowania redukcji szumów przy długiej ekspozycji.
- W przypadku prób edycji za pomocą opcji men retuszowania aparatem D80 obrazów ,których edycję przeprowadzono już w komputerze,urządzenie niekiedy się zwiesza.Uniemożliwia to edycję za pomocą aparatu zdjęć,które były już edytowane w komputerze.
I D80 po naszemu:
Informacje o tym oprogramowaniu (firmware):W wersji 1.01 oprogramowania (firmware) wprowadzono następujące poprawki.
- Drabinka naświetleń wskazuje,czy jasność fotografowanego obiektu przekracza parametry kontroli ekspozycji aparatu.Takie zachowanie występuje w trybie ekspozycji w programie auto (P) ,a także w trybach ekspozycji "Automatyka z preselekcją czasu (S)" oraz "Automatyka z preselekcją przysłony (A), jeśli wbudowana lampa błyskowa zostanie podniesiona.
- Lepsze efekty przetwarzania przeprowadzonego po włączeniu w menu fotografowania redukcji szumów przy długiej ekspozycji.
- W przypadku prób edycji za pomocą opcji men retuszowania aparatem D80 obrazów ,których edycję przeprowadzono już w komputerze,urządzenie niekiedy się zwiesza.Uniemożliwia to edycję za pomocą aparatu zdjęć,które były już edytowane w komputerze.
Czyli czysto kosmetyczne zmiany :) A juz myslalem, ze dodadza parzenie kawy czy herbaty ;)
pytnie jest co nieoficjalnie zmienili, ale to wyjdzie w praniu :)
btw: jest tez nowy picture project
z tym wrakiem firmware'u (w kwestii humoru/żartu) do D50 to chyba jest tak że poprostu aparacik jest tak idealnie softaworo dopracowany że nie potrzebuje nowego ;) no poza paroma dodatkami :)
jak ktos juz przetestuje ten nowy firmware niech da znać co się zmieniło i co wazniejsze co skopali :D
Dokladnie :))) bo nie wiem czy wrzucac hehe
Panowie, z tego co widze jakis czas macie juz D80 i sie boicie? Ja mam dopiero kilka dni tą puszke, wiec mi nie ma sie co dziwic, ale Wy ??? Wtyd ! ;)
Nie podpuszczaj nie podpuszczaj :)
Przemku, to nie tak - to nie jest sprzęt który możesz sobie uaktualniac co piec sekund jak Windows XP - tutaj zmienisz firmware z 1.00 na 1.01 i moze sie okazac ze panowie z Nikona postąpili jak fachowcy - poprawili 1 rzecz i 3 inne spieprzyli, co doprowadzi np. do straconej sesji, albo do konieczności siedzenia i dlubania w zdjęciach. Czasem się to po prostu nie opłaca... znam ludzi, którzy mają oryginalny firmware w Dxx aparatach - bo nie pasuje im nowsze. To jak z update BIOSu na płycie głównej - moze byc taka sytuacja - zmieniasz na nowszy i płyta niestabilna, zmieniasz na starszy z powrotem i kicha - płyta dalej niestabilna, mimo iż wcześniej było OK. A skoro są fanatycy którzy lubią grzebać niech przetestują i podzielą się uwagami - ja jakos nie mam ochoty byc testerem. Wiem że to nie fair, ale skoro są osoby które to lubią....
Pozdrawiam
Erie
...i **uj strzelił petycję o nowy firmware do D50
przepraszma, że się wyrażam :evil:
Erie, mi takich rzeczy nie musisz tłumaczyc bo jestem informatykiem (zawod wyuczony i wykonywany) i doskonale wiem jakie ryzyko niesie za sobą upgrade softu czy wlasnie firmware'u w sprzecie :) Nie raz mialem juz sytuacje, ze pozornie błacha aktualizacja wiazala sie z niezbyt przyjemnymi konsekwencjami :)
ps. Mimo wszystko mnie takie rzeczy zawsze kuszą, bo kto nie ryzykuje ten nie ma :)
Przemo ja nie chciałem Ci nic tłumaczyć, po prostu jestem automatykiem i poki nie wiem co programisci (informatycy :p) spieprzyli w poprawce to jej nie wgrywam do urządzeń :D i jakoś mnie nie kuszą... szczególnie w przypadku opisu jak powyzej, ze poprawli literowki w menu :D.
Erie, spoko, spoko :) Wiadomo o co chodzi :)
Mysle, ze niebawem ktos zrobi "upgrade" i powie co i jak :)
Kto pierwszy rozdziewiczy swoj dziewiczy :)))))))
No to kto pierwszy ?
Kto pierwszy rozdziewiczy swoj dziewiczy :)))))))
Valwit juz to zrobił - czekamy na opinie...
no wiec ja nie widze zadnych roznic. w sensie nie widze nic skopanego :) z tego co widze na innych forach ludzie na razie tez nie marudza.
tak a propos to przyszlo mi nastepujace do lba: w tej 3 megowej flashce mozna sobie edytorem zmieniac napisy w menu. moze warto by np zamiast jakiegos francuskiego wpisac swoje imie nazwisko i adres? jakby ktos ukradl sprzet to o ile go nie przeflashuje bedzie zawsze widac ze kradziony
no wiec ja nie widze zadnych roznic. w sensie nie widze nic skopanego :)
a w sensie cos pozytywnego? jakies różnice - typu szybciej, lepiej, dokładniej?
Wgrałem. Działa.
Włączyłem P i matrycowy (nigdy nie używam). Zrobiłem kilka fotek śnieg + ciemne tło. I ta cholera niedoświetla o jakieś 2 działki. Tragedia :twisted:
Włączyłem P i matrycowy (nigdy nie używam). Zrobiłem kilka fotek śnieg + ciemne tło. I ta cholera niedoświetla o jakieś 2 działki. Tragedia :twisted:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wgrałem. Działa.
U mnie to samo. Poprzednio przy pomiarze matrycowym bardzo prześwietlał, a po wgraniu nowego softu niedoświetla. Jednak marka Nikon w epoce cyfry traci i pewnie jeszcze dużo straci - przecież w nieskończoność nie będzie mogła odcinać kuponów od niewątpliwie wielkiego sukcesu odniesionego w niestety mijającej epoce fotografii kliszowej.
Moim zdaniem Nikon powinien zlecać robienie elektroniki do swoich lustrzanek cyfrowych firmom, które mają renomę w produkcji prof. sprzętu wideo (Ampex, Sony, JVC), jak to z powodzeniem czyni szwedzki Hasselblad.
JarekMarekJan
30-01-2007, 18:21
U mnie to samo. Poprzednio przy pomiarze matrycowym bardzo prześwietlał, a po wgraniu nowego softu niedoświetla.
Panowie... to na poważnie? Sprawdziliście to w jakiś pewny sposób? Na tym samym motywie i kadrze?
Pozdrawiam, Jarek.
Posiadanie zaawansowanego technicznie urządzenia elektronicznego nie zwalnia jeszcze z potrzeby używania szarych komórek. I modlę się, by w przypadku Nikona, długo tak jeszcze pozostało.
Rafał_Sz
30-01-2007, 18:36
Mam swojego D80 w serwisie ( :shock: ). Poprosiłem dzisiaj o wgranie nowego softu, tak przy okazji. Stwierdzili, że nie ma problemu. Z tego wniosek, że Nikon Polska dysponuje już nowym oprogramowaniem.
Rafał
Zbigniew
30-01-2007, 18:43
Czytam o matrycowym i tak się zadziwiam, czy aby Nikon czegoś nie przemycił w nowym sofcie. Wiecie jaki jest idealny test na pomiar matrycowy (tj. czy wariuje czy nie) ? Zróbcie 2 fotki w pokoju, przy czym nie 4/5 albo więcej fotki będzie np ścianą lub czymkolwiek a 1/5 albo mniej niech stanowi ekran telewizora. Ostrość złapcie gdzieś na ścianie. Robiłem to ze swoim aparatem i matrycowy był mega-czujny na to, jak jasny był ekran. Jeżeli ma to być mpomiar inteligentny, to nie powinien chyba szaleć za bardzo przy zmianach telewizorka (bo szalał bardzo) :)
PS.: Uprzedzam tych, co mieli mapowane matryce - wgranie nowego softu powoduje skasowanie ustawień zrobionych przy mapowaniu ! So beware :)
Wgrałem nowy soft z nadzieją, że poprawi w moim D80 automatykę balansu bieli, ale nic się nie zmieniło. Co do pomiaru matrycowego, to nie boleję z powodu zmiany w drugą stronę. Przedtem prześwietlał, a więc i tak był do bani.
Zbigniew
30-01-2007, 18:50
Hehe, ja jadę na CW/spot i jest mi z tym dobrze, choć nie obraziłbym się, gdyby naprawili MMII. Niech działa przynajmniej tak, jak w D200. Wtedy poczułbym się doceniony przez firmę Nikon :???:
A ja mysle, ze z tymi zmianami jesli chodzi o pomiar matrycowy to ściema :-D
Czy po aktualizacji firmware na v.1.01 jest możliwość powrotu do wcześniejszej wersji?
Zbigniew
30-01-2007, 19:23
Poprzez jej wgranie, tak samo jak wgranie nowej.
Poprzez jej wgranie, tak samo jak wgranie nowej.
No, tylko czy w sieci jest dostepna 1.0 ? :)
"Jeżeli ma to być mpomiar inteligentny, to nie powinien chyba szaleć za bardzo przy zmianach telewizorka"
A nie powinno to przypadkiem byc uzaleznione od czasu ekspozycji...?
Wrzucilem - zmian wielkich nie widac w zasadzie jest jak bylo :)
Zbigniew
30-01-2007, 21:21
"Jeżeli ma to być mpomiar inteligentny, to nie powinien chyba szaleć za bardzo przy zmianach telewizorka"
A nie powinno to przypadkiem byc uzaleznione od czasu ekspozycji...?
Ale co od czasu ekspozycji ?! Nie rozumiem do końca pytania.
Od razu jednak odpowiem antycypując dalszą dyskusję - robiąc eksperyment, tak jak napisałem, dostajemy bez sensu ustawione czasy ekspozycji. Pomimo, że obszar o zmieniającej się jasności zajmuje bardzo niewielką powierzchnię kadru, ma na niego wpływ bardzo duży (-> za duży, nieprzyzwoicie duży). Tak chyba nie powinno być, skoro pomiar jest "inteligentny" ?
BugsBunny
30-01-2007, 21:24
Zbigniew, wgraj sobie ten update. Serio
Zbigniew
30-01-2007, 21:27
Myślisz, że skończy się moje jęczenie w sprawie MMII ? :) Wieemmm, wszyscy na to czekają :twisted::twisted:
Wgram, ale za trochę - poczekam jeszcze na komentarze. Poza tym szkoda mi mapowania zdechlaków na matrycy :cry:
Zbyszku, na 100% sie nie skończy - wierzymy w Ciebie i twą niezachwianą postawę na fuuj w stosunku do MMII :) (teraz pewnie będzie niedoświetlał)
Pozdrawiam
Erie
Zbigniew
30-01-2007, 21:30
No dzięki. Dobrze, że chociaż tak we mnie wierzycie :)
Jeżeli jednak D80 miałby nie doświetlać tak jak d70 (tj. stale, a nie wariować), to instaluję w ciemno :)
BugsBunny
30-01-2007, 21:31
Myślisz, że skończy się moje jęczenie w sprawie MMII ? :) Wieemmm, wszyscy na to czekają :twisted::twisted:
Wgram, ale za trochę - poczekam jeszcze na komentarze. Poza tym szkoda mi mapowania zdechlaków na matrycy :cry:
ja wgrałem i pierwsze wrażenie jest super - oczywiście o tej porze to tylko ISO1600 w mieszkaniu, ale dobór ekspozycji wydaje mi się trafniejszy. Jutro po pracy pobawię się więcej.
...i **uj strzelił petycję o nowy firmware do D50
przepraszma, że się wyrażam :evil:
ja się wogóle zastanawiam czy ktość z nikona (ktoś kto ma wpływ w decyzję związane z sowtwarem) wie/widział o tej petycji :)
pozostaje nam tyko czekać, ile? hmm do czasu zmiany body, albo do wykrycia jakiegoś błędu w D50 ;)
Zbigniew
30-01-2007, 21:34
ja wgrałem i pierwsze wrażenie jest super - oczywiście o tej porze to tylko ISO1600 w mieszkaniu, ale dobór ekspozycji wydaje mi się trafniejszy. Jutro po pracy pobawię się więcej.
No to czekam na więcej info. Jakbyś potestował, to daj proszę znać.
Ja się godzę nawet na menu w chińskim tradycyjnym, byle funkcje aparatu działały tak jak powinny :)
Michal Puchacz
30-01-2007, 21:40
Zbyszku, na 100% sie nie skończy - wierzymy w Ciebie i twą niezachwianą postawę na fuuj w stosunku do MMII :) (teraz pewnie będzie niedoświetlał)
Pozdrawiam
Erie
Lepiej już żeby niedoświetlał niż prześwietlał. Z przepaleń niewiele da się już odzyskać.
Ja już o tym matrycowym zdążyłem zapomnieć, ale przyglądam się z zaciekawieniem opiniom dotyczącym nowego softu.
Zbigniew
30-01-2007, 21:49
Michał, mnie też drażnią prześwietlenia i też prawie zapomniałem o matrycowym (ok, używam go czasami do zdjęć w nocy i z lampą).
Przeglądałem dpreview w poszukiwaniu informacji o nowym sofcie i natknąłem się na wątek sprzed dwóch miesięcy, gdzie koleś wylewa swoje żale w związku z matrycowym w d80. W jednej z odpowiedzi czytamy (-> wklejam poniżej). Doskonale rozumiem człowieka, który to pisał.
I borrowed a D200 to prove a point that the D200 provides consistent matrix metering and the D80 doesn't. Settings and conditions were the same for each camera using the same lens.
The results were that that D200 had great exposure with 95% of the photos considered right on, and the D80 had about 40% correctly exposed(overexposure with blown highlights was the flawed majority)!!!
Granted the D200 has a 4 channel sensor pathway to speed up data tranfer versus the 2 channel on the D80 but this should have no bearing on correct matrix metering results if both camera had the same metering algorithm.
Nikon went for color punch and brightness on the D80 after the underexposure issue with the D70, fortunately you could dial in a +.3, or +.7 EV on the D70 , leave it there, and get consistent metering results. Not so with the D80, a -.3, or -.7 EV does not give consistent results. Nikon needs to give the future D80 firmware upgrade the option of choosing the current D80 or the Classic D200 metering algorithm and everyone whould be happy. I believe that this is doable in a firmware coding upgrade.
Kurczę, chciałbym aby nowy soft naprawił MMII tak, aby nawet niedoświetlał, ale robił to stale, z premedytacją. Nieraz robiłem zdjęcia 20D oraz KM 5D i tam nie było problemu - jak ktoś chciał na CW, to mógł, a jak chciał na matrycowym/pattern/itp., to uzyskiwał (poza hardkorowymi scenami) w większości poprawne rezultaty.
Michal Puchacz
30-01-2007, 21:56
Koleś z dpreview ma takie spostrzeżenia jak my, jak formumowicze w Nikonians, ale nas tu za godnych jedynie "małpki" brano...;-)
Ja widze jedno rozwiazanie - Zbyszek MUSI wczytać nowy firmware :) I powiedziec nam czy rzeczywiscie cos sie zmieniło w kwestii pomiaru matrycowego :)
Gawronnek
30-01-2007, 22:02
zrobiłem sobie test "telewizora" i u mnie na starym firmware jest ok np. czas TV 1/320, czas ściany 1/25, przy 1/4 TV 1/60, czy więcej tym czas się kurczy, body kupowałem w październiku może już wtedy wrzucili poprawkę ;)
zrobiłem sobie test "telewizora" i u mnie na starym firmware jest ok np. czas TV 1/320, czas ściany 1/25, przy 1/4 TV 1/60, czy więcej tym czas się kurczy, body kupowałem w październiku może już wtedy wrzucili poprawkę ;)
O co chodzi z tym testem TV ? Pytam powaznie...
BugsBunny
30-01-2007, 22:07
takie najprostsze testy:
ostrość na czarnej torbie na stoliku:
źródło (http://img79.imageshack.us/img79/8407/test1sn3.jpg)
ostrość oczywiście na kocie ( taka sobie ale to nieistotne ) :
źródło (http://img175.imageshack.us/img175/610/test2je3.jpg)
w zasadzie żadnych przepaleń poza miejscami, gdzie po prostu muszą być ( ekran monitora )
mnie to przekonuje, mój D80 działa jeszcze lepiej i przewidywalniej niz poprzednio, takie jest moje zdanie w tej sprawie i tej wersji będę się trzymał ;) - w końcu po to jest nowy soft
testy "łapkowe", plenerowe itd róbcie sobie sami.
PS - z lampą też jest doskonale. mam nadzieję że nie wyjdzie nic nowego na niekorzyść
Zbigniew
30-01-2007, 22:13
Bugs, No no, nieźle. Jeżeli MMII z ostrością tak dobrał ekspozycję, to świetnie. Co do kota, też jest nieźle, choć tutaj nie wiem jak mój sprzęt zachowałby się. Ogólnie wygląda to dobrze.
Gawronnek, nie wiem czy do końca o taki test chodziło - z tym telewizorem to był przykład udziału małego obszaru o zmiennej jasności w całym kadrze (zaraz chyba go sam zrobię, aby pokazać Wam, o co mi dokładnie chodziło) ... poszedłem robić :)
Jeżeli jednak D80 miałby nie doświetlać tak jak d70 (tj. stale, a nie wariować), to instaluję w ciemno :)
?? d70 stale niedoświetla 0.7 EV? Chyba miales zepsute d70 :) Poza scenami z przewaga bialego tla (np. na sniegu), ew. z punktowym jasnym oswietleniem ekspozcja d70 jest "w punkt".
Zbigniew
30-01-2007, 22:39
OK, nie pokażę jednak wyników testu. Zrobiłem kilka fotek, ale wyniki nie są takie, żebym mógł udowodnić jakąś teorię :) Postaram się wygrzebać stare, kiedyś robione (z TV) :)
A tymczasem czekam na z niecierpliwością na opinie o nowym sofcie.
Witam,
wrzuciłem nową wersję i tak na szybko mogę powiedzieć, że pomiar na matrycowym działa tak samo jak wcześniej.
Trochę się wystraszyłem bo po uruchomieniu pojawiła mi się pozioma kreska na LCD, jednak po minucie już jej nie było i teraz jest ok.
pzdr
Gawronnek
30-01-2007, 23:32
czyli tak naprawdę nie ma jakiegoś ważnego powodu aby zmienić firmware w D80 ??, pytam bo raczej wersji 1 w necie się nie znajdzie, a po doświadczeniach z D70 wiem że nowe nie zawsze lepsze ;)
Zbigniew
30-01-2007, 23:33
Ja poczekałbym jeszcze na komentarze na dpreview i ... Nikon Forum :)
"z tym telewizorem to był przykład udziału małego obszaru o zmiennej jasności w całym kadrze"
A widzisz...
Poczatkowo pomyslalem, ze chodzi ci o migotanie obrazu w TV i wtedy racjonalnym byloby uzaleznienie skoku wskazan od ustawionego czasu ekspozycji (krotki czas - wskazanie skacze / dlugi czas - pomiar zostaje usredniony).
Potem dopiero napisalec, w czym rzecz.
W takim razie powinienes chyba jednak uzyc innego zrodla swiatla (lub zupelnie innego elementu, rozniacego sie jasnoscia).
Teraz mamy juz jasnosc ;)
taki niewinny tytuł ma ten watek, wchodzę a tu znowu o przepałach:rolleyes:
taki niewinny tytuł ma ten watek, wchodzę a tu znowu o przepałach:rolleyes:
Oo, słynna Pani/Panna Karolina z wątku z testami dłoni na tle nieba ;)
Obawiam sie, ze tym kierunku bedzie watek dryfował...
Czy po aktualizacji firmware na v.1.01 jest możliwość powrotu do wcześniejszej wersji?
jesli to tylko serwis
Oo, słynna Pani/Panna Karolina z wątku z testami dłoni na tle nieba ;)
Obawiam sie, ze tym kierunku bedzie watek dryfował...
Pani Karolina, ma męża :D - więc juz raczej nie panna ;) BTW Karolina pozdrowienia dla "brzydszej" połowy. A jeśli wątek zdryfuje na przepały to admin nas zabije... :)
Jeśli nie zgrałeś sobie firmware 1.00 na dysk to obawiam się, że serwis. Chyba że gdzieś jest dostępny firmware 1.00 do pobrania z netu.
Pozdrawiam
Erie
Pani Karolina, ma męża :D - więc juz raczej nie panna ;)
Dlatego asekuracyjnie napisalem pani/panna (do wyboru) ;)
Jeśli nie zgrałeś sobie firmware 1.00 na dysk to obawiam się, że serwis. Chyba że gdzieś jest dostępny firmware 1.00 do pobrania z netu.
A da sie zgrac obecny firmware na dysk w ogole ???
Dlatego asekuracyjnie napisalem pani/panna (do wyboru) ;)
Dobrze ze nie dodaleś wdowa... tak asekuracyjnie
(oby Bóg pozwolił jak najdłużej nie, a dla przesądnych - tfu, tfu, odpukać i wogóle)
A da sie zgrac obecny firmware na dysk w ogole ???
Nie jestem pewny ale raczej powinno się dać - w glupich idioten kamera sie dawało to chyba w D80 tez powinno się dać.
Gawronnek
31-01-2007, 09:25
Erie a jak zgrać stary firmware?
a jak zgrać stary firmware?
a jak wgrać nowy ?
Zbigniew
31-01-2007, 10:03
Na stronie skąd pobierasz soft jest też opis. Operacja jest w miarę prosta.
Co do testów z użyciem TV, byłbym bardzo ostrożny w wyciąganiu wniosków. Popierwsze ekran TV mogoce (szczególnie dla aparatu) - częstotliwość odświeżania to 50 Hz (1/50). Pomiar zależeć będzie jeszcze od luminoforu kineskopu (stary bądź nowy telewizor). No a jak ma ktoś telewizor 100 Hz też bedzie inaczej. Monitory komputerowe to też inna bajka, bo one mają inne częstotliwości odświeżania (w zależności od ustawień karty itp.). A na teście BugsBunny'ego widzę monitor LCD - ten z definicji wogóle nie migoce (nie ma czegoś takiego jak częstotliwośc odświeżania - dlatego podaje się czas reakcji). Po drugie nawet jeśli dobierzemy czas dłuższy od odświeżania ekranu (np. 1/10) to i tak nie wiemy z jaką częstotliwością aparat przeprowadza pomiar światła, bo przecież czas ustawiony w aparacie to czas migawki, a nie częstotliwość pracy. Z całym szacunkiem panie Zbigniewie, ale test z TV uznałbym, że jest do bani (absolutnie niemiarodajny), gdyż uzyskanie poprawnego zgrania parametrów ekspozycji będzie kwestią "fuksa".
PS. A co do faktu, że ekran zajmuje małą część kadru, to też błędne założenie, bo ekran (oczywiście włączonego telewizora :) ) to nie jest światło odbite - ekran świeci sam z siebie i to naprawdę porządnie.
Moja puszka tez juz po "operacji" podmiany firmware'u. Zasadniczo zmian nie zauwazylem.
p.s.
Na Nikon.pl firmware juz dostepny wraz instrukcja instalacji
"co do faktu, że ekran zajmuje małą część kadru, to też błędne założenie, bo ekran (oczywiście włączonego telewizora ) to nie jest światło odbite - ekran świeci sam z siebie i to naprawdę porządnie"
Dokladnie, a dodatkowo swieci nie tylko swiatlem widzialnym (i tu znowu wiele zalezy od typu ekranu).
BugsBunny
31-01-2007, 22:29
Soft wgrany, aparat zachowuje się co najmniej tak dobrze jak poprzednio - zmian na gorsze nie zauważyłem. Podobno nowe D80 są już sprzedawane z tym firmwarem.
na Nikonians i dpreview na razie też żadnych niepokojących wieści, niektórzy twierdzą że naświetla ciemniej ( i nawet udowadniaja to zdjęciami ), inni nie widzą różnicy.
No i jak panowie (ci co wczytali nowy firmware) z tym pomiarem matrycowym? Zminiło sie cos? :)
No i jak panowie (ci co wczytali nowy firmware) z tym pomiarem matrycowym? Zminiło sie cos? :)
nie. i bardzo dobrze.
december
02-02-2007, 12:22
a nowego firmware'u do d 50 nnie uświadczysz, a do świeżutkich bułeczek (d 40 i d 80) już można sobie sciągnąć,,, d jak dyskryminacja,,
Ludki, a po co w tych naszych cacuszkach jest możliwość wyboru firmare'u A i B skoro po wgraniu nowego stary (ponoć) idzie się pieścić? Na logikę powinno być tak, że podczas wgrywania nowego firmware'u wybiera się literkę pod którą się on usadowi, a pod drugą literką zostaje stary. I wtedy mamy dwa w jednym. Do wyboru i testowania, jak kto chce.
I z intrukcji wgrywania nowego softu wynika, że jest tak, jak napisałem.
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14740&p_created=1121865448&p_sid=ott2lpti&p_accessibility=&p_lva=15301&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MyZwX3Byb2RzPTE5LDM4MiZwX2NhdHM9MjQwLDE 4NyZwX3B2PTIuMzgyJnBfY3Y9Mi4xODcmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1
BugsBunny
04-02-2007, 20:39
Ludki, a po co w tych naszych cacuszkach jest możliwość wyboru firmare'u A i B skoro po wgraniu nowego stary (ponoć) idzie się pieścić? Na logikę powinno być tak, że podczas wgrywania nowego firmware'u wybiera się literkę pod którą się on usadowi, a pod drugą literką zostaje stary. I wtedy mamy dwa w jednym. Do wyboru i testowania, jak kto chce.
a gdzie coś takiego wynika? w aparacie nie ma możliwości "downgrade'u"
ciekawe w ktorym miejscu...
z linka umieszczonego w którymś poście wcześniej wynika jedynie że softy A i B to softy do obsługi różnych procesów w aparacie
źródło (http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2004/10267/d70_menu.jpg)
źródło (http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2004/10267/D70_menu01_en.jpg)
źródło (http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2004/10267/d70_menu02_en.jpg) Ilustracja nr 1.
Włącz aparat i naciśnij przycisk MENU.
Ilustracja nr 2.
Wybierz polecenie Firmware Ver. (Wersja oprogramowania sprzętowego) z menu ustawień.Ilustracja nr 3.
Zostaną wyświetlone dwie wersje oprogramowania sprzętowego (A i B).
A to wersja oprogramowania sprzętowego procesora głównego.
B to wersja oprogramowania sprzętowego procesora Risc.
Powyższy ekran menu oprogramowania sprzętowego pochodzi z aparatu D70.
Strasznie to dziwne. Po co mieszać ludziom w głowach i wypisywać 2 wersje skoro i tak trzeba zrobić upgrade obu albo żadnego. A co będzie, jak sobie podniosę wersję tylko jednego z nich?
to nie sa dwie wersje, tylko dwie czesci... wersja jest jedna. Jedna odpowiada tylko za menu, a druga za cala reszte.
Strasznie to dziwne. Po co mieszać ludziom w głowach i wypisywać 2 wersje skoro i tak trzeba zrobić upgrade obu albo żadnego. A co będzie, jak sobie podniosę wersję tylko jednego z nich?
Nie wiem sam co o tym myśleć ale być może jest możliwość zmiany jednego z nich?
Nie mam ani D40 ani D80 ale w D70 zmiana jednej czesci firmware mozliwa.
Sporo forumowiczow tak zrobila, miedzy innymi ja. Zostawili upgrade czesci odpowiedzialnej za menu a reszta zostala stara bo byly problemy z ostroscia jpg w nowym firmware.
Aby rozwiać dalsze wasze wątpliwości przytoczę fragment korespondencji z nikon.pl:
Pytanie:
"(...) Czy istnieje możliwość zaktualizowania tylko A firmware lub B firmware ?
Który firmware za co jest odpowiedzialny ?
Czy jest możliwość zgrania dotychczasowej wersji firmware 1.00 z D80 (zabezpieczenia jej) i ewentualnego powrotu do wersji 1.00 (gdyby 1.01 się nie sprawdziła - ponoć niedoświetla ?) lub też ściągniecia z serwera Nikona wersji 1.00 ? (...)"
Odpowiedź:
"(...) Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.
Wersja 1.01 oprogramowania (firmware) aparatu d80 wprowadza następujące poprawki:
- Drabinka naświetleń wskazuje czy jasność fotografowanego obiektu przekracza parametry kontroli ekspozycji aparatu. Takie zachowanie występuje w trybie ekspozycji programie auto (P), a także w trybach ekspozycji "Automatyka z preselekcją czasu (S) "oraz "Automatyka z preselekcją przysłony", jeśli wbudowana lampa błyskowa zostanie podniesiona.
- Lepsze efekty przetwarzania przeprowadzanego po włączeniu w menu fotografowania redukcji szumów przy długiej ekspozycji.
- W przypadku prób edycji za pomocą opcji menu retuszowania obrazów D80,których edycję przeprowadzono już w komputerze ,urządzenie niekiedy zawiesza się.Uniemożliwia to edycję za pomocą aparatu zdjęć, które już były edytowane w komputerze.
Po uaktualnieniu oprogramowania nie wystąpią inne zmiany w funkcjonowaniu aparatu (niemożliwe jest jednak przywrócenie wersji 1.00). Dla prawidłowego funkcjonowania aparatu konieczne jest zainstalowanie obu plików (A i B) uaktualnienia. Specyfikacja techniczna plików A i B oprogramowania aparatu jest tajemnicą firmy.
Nowa wersja oprogramowania (wraz z instrukcją poprawnej instalacji) dostępna jest do pobrania z poniższej strony intrnetowej:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=20712 (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=20712)
Z poważaniem,
M.... B.....
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support(...)"
no i wszystko jasne, nie? :)
tsd: masz zgode na publikacje danych osobowych pracownikow nikona? bo o ile cytowanie tresci jest ok, to cytowanie podpisu jest imo troche przegieciem.
tsd: masz zgode na publikacje danych osobowych pracownikow nikona? bo o ile cytowanie tresci jest ok, to cytowanie podpisu jest imo troche przegieciem.
Przegieciem jest zadawanie takiego pytania. Ormo czy co?
A moj nowy Nikon D80 przyjechal do mnie juz z firmware A i B w ver 1.01 :)
arthx, pewnie po naprawie w serwisie ;)
no chyba ze przy okazji wymienili cala obudowe, zalozyli folijki, wkrecili nowe srubki itp itd :)
body jestpo prostu nowe , juz z nowym firmware - przynajmniej tak mi sie wydaje
ależ ja tylko żartuję ;)
miłego używania i udanych zdjęć życzę :)
Przegieciem jest zadawanie takiego pytania. Ormo czy co?
nie. po prostu potrafie sobie wyobrazic nieprzyjemnosci dla zacytowanej osoby jakie moga byc konsekwencja czegos takiego.
nie. po prostu potrafie sobie wyobrazic nieprzyjemnosci dla zacytowanej osoby jakie moga byc konsekwencja czegos takiego.
Nie przesadzaj. Moim zdaniem szukasz dziury w całym i tyle. Pozdro.
Admin forum pewnie zaraz zamknie wątek, bo robi się "offowy". Valwit znów strzelił jak kulą w płot - znów z powodu niewiedzy (poprzednio, w innym wątku - już zamkniętym) w kwestii ilości puszek FF Canona).
"Wbrew obiegowej opinii adresat listu ma prawo treść otrzymanego listu
upublicznić nie pytajac o zgode nadawcy - ochroną może być jedynie przyzwoitość" - komentarz prawny (tym razem źródła nie podam - Valwit poszukaj sobie).
Upublicznienie listu od osoby "urzędowej" z zacytowaniem (koniecznie całej - bez skrótów i przeróbek) treści wraz z podpisem jest zgodne z prawem.
Mylisz się, że zacytowana osoba (w tym przypadku pracownica firmy Nikon) może mieć jakiekolwiek nieprzyjemności z powodu upublicznienia korespondencji przez adresata. Skoro się pod listem podpisuje podając zajmowane w firmie stanowisko służbowe, to najwyraźniej ma upoważnienie to stosowania takiego podpisu.
Inną płaszczyzną są listy wysyłane do mediów - reguluje to prawo prasowe. Zastrzec podpis - jako tylko do wiadomości redakcji, bez prawa do publikowania - może wyłącznie osoba prywatna. I musi to wyraźnie w liście zaznaczyć. Nie może tego zrobić osoba pisząca w imeniu firmy lub urzędu.
Pozdrawiam.
Zastrzec podpis - jako tylko do wiadomości redakcji, bez prawa do publikowania - może wyłącznie osoba prywatna. I musi to wyraźnie w liście zaznaczyć.
Krzyto, a możesz podać na podstawie czego to napisałeś? Ciekawi mnie ten temat.
Admin forum pewnie zaraz zamknie wątek, bo robi się "offowy". Valwit znów strzelił jak kulą w płot - znów z powodu niewiedzy (poprzednio, w innym wątku - już zamkniętym) w kwestii ilości puszek FF Canona).
owszem, zapomnialem o D1, ale milo ze co do reszty nie masz zastrzezen.
Mylisz się, że zacytowana osoba (w tym przypadku pracownica firmy Nikon) może mieć jakiekolwiek nieprzyjemności z powodu upublicznienia korespondencji przez adresata. Skoro się pod listem podpisuje podając zajmowane w firmie stanowisko służbowe, to najwyraźniej ma upoważnienie to stosowania takiego podpisu.
nie chodzi mi o to ze moze miec nieprzyjemnosci ze strony firmy. ale nie widze powodu zeby cytowac jej nazwisko ktore potem bedzie sie przewijac po googlach innych wyszukiwarkach, tym bardziej ze w tym konkretnym przypadku nie mialo ono zadnego znaczenia. ot, zwykla miedzyludzka grzecznosc i tyle.
Krzyto, a możesz podać na podstawie czego to napisałeś? Ciekawi mnie ten temat.
Szczegóły znajdziesz w Ustawie Prawo Prasowe z dnia 26.01.1984r. (Dz.U. Nr 5 poz.24 ) z późniejszymi zmianami. Najlepiej gdybyś skorzystał z publikacji ustawy z komentarzem (np. Sobczaka) - nie wiem czy jest w necie wersja elektroniczna.
W necie można natomiast znaleźć wiele praktycznych wykładni tego zagadnienia. Jest np. portal dla dziennikarzy amatorów: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/faq_czyli_najczesciej_zadawane_pytania_12045.html# bm w którym znajdziesz co nieco w tej materii.
Np. "Czy mogę podawać w tekście anonimowe opinie?
Tak i nie. W dziennikarstwie stosuję się tę formę, ale tylko i wyłącznie w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy ujawnienie nazwiska czy innych danych identyfikujących Twojego rozmówcę mogłoby go narazić na bardzo poważne konsekwencje."
Gdy znajdę dłuższą wolną chwilę, to przekartkuję ustawę i odszukam uregulowanie dot. sprawy.
Pozdrawiam.
może ktos mnie poinstruowac jak czynic podczas wgrywania tego uaktualnienia?
sposób 1.
a) jeden plik na kartę SD->do aparatu wgrac
b)drugi -//- -//-
czy sposób 2.
a)obydwa plika za jednym zamachem na kartę
b)włączyc aparat i wgrac jeden raz i za chwilę (po uprzednim wyłączeniu i włączeniu body) drugi raz?
czy aparat wie, który plik jest pierwszy, drugi i w jakiej kolejności wgrywac?
uprzedzam uśmieszki i docinki -> nie chcę po prostu wysyłac aparatu do serwisu, po sp...eniu czegoś, (a miast rozgryzac zawiłości elektroniki, wolę na fotki iśc :-D Pozdrawiam
acha! to pismo obrazkowe, na stronie Nikona przerabiałem, ale nie jest to dla mnie jasne-stąd powyższe pytanie
może ktos mnie poinstruowac jak czynic podczas wgrywania tego uaktualnienia?
sposób 1.
a) jeden plik na kartę SD->do aparatu wgrac
b)drugi -//- -//-
czy sposób 2.
a)obydwa plika za jednym zamachem na kartę
b)włączyc aparat i wgrac jeden raz i za chwilę (po uprzednim wyłączeniu i włączeniu body) drugi raz?
czy aparat wie, który plik jest pierwszy, drugi i w jakiej kolejności wgrywac?
uprzedzam uśmieszki i docinki -> nie chcę po prostu wysyłac aparatu do serwisu, po sp...eniu czegoś, (a miast rozgryzac zawiłości elektroniki, wolę na fotki iśc :-D Pozdrawiam
Przeciez na stronie Nikona pisze wyraznie, ze osobno trzeba wczytac.
Zgraj na karte pierwszy plik, zaaktualizuj. Wylacz aparat. Usun pierwszy, umiesc na karcie drugi i tak samo...
Przeciez jest to łopatologicznie wytumaczone:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=20712&p_created=1169128601&p_sid=O*em2Pvi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD00MDgmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0x&p_li=&p_topview=1
ok! dzięki-kto pyta nie błądzi, o pewne rzeczy wolę się dopytac, bo jak już wspomniałem... ee,nie będę przynudzał:-D
ok! dzięki-kto pyta nie błądzi, o pewne rzeczy wolę się dopytac, bo jak już wspomniałem... ee,nie będę przynudzał:-D
Spoko, dasz rade :) Czynnosc jest banalna :)
Spoko, dasz rade :) Czynnosc jest banalna :)
już dałem radę i w końcu mam tę drabinkę podczas pracy z lampą :)