PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Kotek

szczepan325
26-05-2011, 23:20
Przede wszystkim witam!

Jestem zupełnie nowy jeśli chodzi o fotografię - dorwałem się do Nikona D90 z kitowym obiektywem 18-105 VR, a skoro już mam w sprzęt - chciałbym nauczyć się z niego dobrze korzystać. Proszę o wszelkie sugestie odnośnie kadrowania bądź doboru ustawień (uznałem jazdę na automacie za głupotę, skoro mogę nauczyć się ręcznego doboru tego wszystkiego - ISO, czasu otwarcia migawki itp).

Oto fotka kotka:
http://img217.imageshack.us/img217/6528/dsc031126052011.jpg

PS: Jak ma być krytyka, to ostro i bez cackania się. ;]

PabloT79
27-05-2011, 11:37
niestety...

kot za ciemny, ledwo go widać, a dużo jaśniejszy dalszy plan bardziej skupia uwagę i odciąga uwagę.
Mogłeś ściaśnić kadr, bo za dużo miejsca zostawiłeś u dołu i z lewej strony. A może poziomy kadr pstryknięty z niższej perspektywy lepiej by się prezentował?

BTW, obserwuj histogram i kompensuj zbyt ciemną ekspozycję. Z jakiego pomiaru korzystałeś? Matrycowego?

szczepan325
27-05-2011, 12:34
Praktycznie cały czas korzystam z matrycowego, przyznam że tę fotkę chciałem celowo lekko "niedoświetlić", ale wyszło na to, że przesadziłem... Chyba najpierw skupię się na robieniu fotek prawidłowo naświetlonych.

Swoją drogą, da się jakoś włączyć histogram przy Live View? Żeby mieć go na bieżąco, zamiast sprawdzania po pstryknięciu?

Jacek S.
27-05-2011, 12:43
Swoją drogą, da się jakoś włączyć histogram przy Live View? Żeby mieć go na bieżąco, zamiast sprawdzania po pstryknięciu?

Nie.

PabloT79
27-05-2011, 13:21
Przed zrobieniem zdjęcia obserwuj wskazania światłomierza, a histogram po. Ale i tak na początek zamiast wrzucać siebie na głęboką wodę (tryb Manual) proponuję pobawić się pozostałymi trybami (priorytet przysłony A, priorytet czasu S i ew. tryb P). Sam z nich często korzystam, bo gdybym miał panować nad wszystkimi parametrami aparatu, wiele dynamicznych scen przeszłoby mi koło nosa ;)

W przypadku zdjęć mocno kontrastowych tak jak to Twoje, lepiej sprawdza się pomiar punktowy światła. Zbyt duże różnice między jasnymi i ciemnymi partiami kadru "ogłupiają" światłomierz i przeważnie zdjęcie wychodzi nie takie jak się zamierzało.

szczepan325
27-05-2011, 18:03
Tryb A umożliwia zabawę przysłoną, gdzie czas otwarcia migawki jest automatycznie dopasowywany, natomiast tryb S robi na odwrót? Czy sam powiedziałem na odwrót? :D

Dzięki za wskazówkę odnośnie trybu pomiaru - pewnie bez filtra polaryzacyjnego i tak dwóch srok za ogon nie złapię - i nie osiągnę "jednym strzałem" zarówno pięknego niebieskiego nieba, jak i dobrze widocznych budynków.

PabloT79
27-05-2011, 19:15
Tryb A umożliwia zabawę przysłoną, gdzie czas otwarcia migawki jest automatycznie dopasowywany, natomiast tryb S robi na odwrót? Czy sam powiedziałem na odwrót? :D

Dokładnie tak

Dzięki za wskazówkę odnośnie trybu pomiaru - pewnie bez filtra polaryzacyjnego i tak dwóch srok za ogon nie złapię - i nie osiągnę "jednym strzałem" zarówno pięknego niebieskiego nieba, jak i dobrze widocznych budynków.

Lepszym wyjściem jest filtr szary połówkowy. Filtr polaryzacyjny jest niezbyt dobrym wyjściem przy szerokich kadrach krajobrazowych, gdyż zaciemni Ci tylko część nieba, co nieładnie wygląda (poproś wujka Google'a o zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym, zobaczysz o co mi chodzi)

szczepan325
27-05-2011, 20:11
Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie kotka, dobrze, że zdecydowałem się na RAW, bo można było nieco to zdjęcie podratować ;]
http://img718.imageshack.us/img718/9075/dsc0297270511.jpg

borregaard
27-05-2011, 22:13
Sorry,fotka.pl....
Podziwiam starania Kolegi(ów)....;)

szczepan325
28-05-2011, 14:18
Sorry,fotka.pl....
To jakaś dziwna odmiana dziecinnego powiedzonka "żal.pl"? :P

PS: Od razu jakoś bardziej spodobało mi się kadrowanie:
http://img37.imageshack.us/img37/9075/dsc0297270511.jpg

Karbulot
28-05-2011, 14:40
To jest łagodne poinformowanie Cię, że niestety Twoje prace są zwykłymi pstrykami :) .

szczepan325
28-05-2011, 15:21
Tyle to i ja wiem, nie trzeba mnie o tym informować... ;)

Dlatego właśnie prosiłem o jakieś wskazówki odnośnie kadrowania. Chyba, że sam kot jest na tyle nudnym tematem, że jedyna możliwość cyknięcia wartościowego zdjęcia z nim, to zajumanie owego kota i umieszczenie go w jakimś ciekawszym miejscu...

Powtórzę jeszcze raz - wiem że jestem totalnym amatorem, dlatego właśnie proszę o wszelkie wskazówki, które pozwolą mi zrozumieć błędy, jakie popełniam.
Z góry dziękuję ;]

Karbulot
28-05-2011, 18:13
Nikt nie nauczy Cie poprawnych kadrów. Co najwyżej możemy uprzejmie wytknąć niedociągnięcia.
O tym jak poprawnie kadrować dowiesz się z książek na temat poprawnego kadru.
Warto też poczytać o świetle a także o obróbce zdjęć.
Podglądaj prace innych fotografów. Wtedy sam dojdziesz do tego, co robisz źle i jak robić dobrze.