Zobacz pełną wersję : Wolna karta D700
paparazzi89
26-05-2011, 21:50
Witam..
Wszyscy gonią w pośpiechu za kartami xtreme III itd czym szybsza tym lepsza. Nie kupuj wolnej...
A ja mam pytanie co oprócz szybszego kopiowania na komputer tracę z karta 12mb/s?
Teraz mam karty sandiski ultra 30mb/s i jestem zadowolony. Ale co z tymi wolniejszymi? Wolniej pstrykac będę nef czy jak?;)
Przemek Paśnik
26-05-2011, 22:12
Witam..
Wszyscy gonią w pośpiechu za kartami xtreme III itd czym szybsza tym lepsza. Nie kupuj wolnej...
A ja mam pytanie co oprócz szybszego kopiowania na komputer tracę z karta 12mb/s?
Teraz mam karty sandiski ultra 30mb/s i jestem zadowolony. Ale co z tymi wolniejszymi? Wolniej pstrykac będę nef czy jak?;)
używam z tym modelem Extreme III, Ultry 30mb/s i kingstona z jakimiś liśćmi na naklejce. Na kingstonie trochę zamula przy odtwarzaniu podglądu, a tak poza tym to da się przeżyć, nawet serie robię oszczędnie, więc bufor wyrabia
nie odczujesz samego zwolnienia w pstrykaniu (chyba że robisz seriami), natomiast zanim Ci się wyświetli na ekranie aparatu to co zrobiłeś przed chwilą to ten czas właśnie kosztuje rożnicę w wolnych i szybkich kartach. Albo robisz zdjęcia które możesz szybko skorygować ustawieniami albo czekasz na to co za chwilę pojawi Ci się w aparacie do sprawdzenia.
dokładnie. Kiedyś kupiłem 32 gb kingstona (tego taniego zielonego) i powiem wam, że masakra. Od momentu wciśnięcia przycisku podglądu do momentu wyświetlenia zdjęcia mijało około 3-5 sekund.
slawczyk
27-05-2011, 00:35
Ja mam karty SanDisk 16GB 30 MB/s i 2x Extreme 60 MB/s - nie ma różnicy (a jeżeli jest to niezauważalna). prędkości przy kopiowaniu są zbliżone. Przystawia czytnik CF. Nawet pod USB 3.0. Wolniejsze zamulają przeglądanie rawów na body.
San disk 16GB - 15mb/s i 30mb/s mam używam nie widzę różnicy :) nawet przy kopiowaniu na kompa pomijalna strata bo przecież ważny jest też dobry czytnik :) ja mama esperanzy i jest przeciętnie :)
cervandes
27-05-2011, 09:44
ja mam cztery karty - SD Ultra 2 Sandiska 8 i 16GB oraz CF Kingston Elite PRO 8 i 16GB. Używam ich tak w D300s, że najpierw zapełnia się SD, po zapełnieniu zapełnia się CF. Jak zapełnię dwie ósemki to wymieniam obie karty na 16GB i znów do zapełnienia i dopiero formatuję te uprzednio zapełnione.
I wyobraźcie sobie, że od kilku dni się zastanawiam czy te Kingstony rzeczywiście nie są jakieś zmulone. Sandiski nieważne czy puste czy pełne, raw czy jpg - cyk i obraz się pojawia. A Kingstony myślą, myślą... właśnie około 3 sekund. Karty na 100% mam wszystkie oryginalne. Jedno jest pewne - więcej Kingstona nie kupię a te co mam przy najbliższej okazji zamienię na Sandiski.
catintheflat
27-05-2011, 16:01
Jak masz wolną kartę to nawet wejście do Menu potrafi zamulić. Miałem na początku z D300 kartę Pretec 233x 8GB i niestety tragedia. Same problemy, od samego początku najpierw nie chciały się zapisywać na nią zdjęcia. Tzn zapisywały się ale po obejrzeniu ich na podglądzie nagle znikały. Dopiero kilkukrotny format jakoś pomógł. Niestety nic nie pomogło na straszną powooooolność tej karty. Po włączeniu aparatu samo wejście do menu trwało jakieś 5-6 s. Podobnie było gdy np aparat był włączony ale już wyłączył się światłomierz to włączenie menu czy podglądu zdjęć trwało strasznie długo. Po zrobieniu zdjęcia czasem podgląd ładował się od razu a nie kiedy trzeba było czekać. Teraz mam Sandiska Ultra 30 Mb/s i wszystkie te problemy zniknęły.
szukajcie a znajdziecie :P
http://www.kenrockwell.com/tech/lexar/233x.htm
paparazzi89
28-05-2011, 09:43
Kupiłem ta wolniejsza kartę jako zapasowa do moich sandisk ultra ;) zobaczymy jak się sprawdzi
paparazzi89
29-05-2011, 00:52
Właśnie robiłem zdjęcia. Rawy. Faktycznie. Trochę zamula, ale ja nie mam tendencji do oglądania każdego zdjęcia po nacisnieciu spustu. Wiec sadze że będę zadowolony ;)
Na pewno nie tak jak z sandiskow ale przeżyje.
Oprocz roznicy w szybkosci podgladu jest jeszcze jedna, dla niektorych wazna zaleta szybkich kart, ilość zdjęć w serii zależy także od karty pamięci - max (23) podaną w instrukcji uzyskuje się na najszybszych kartach, na wolnych 17.
szukajcie a znajdziecie :P
http://www.kenrockwell.com/tech/lexar/233x.htm
kZC ale co masz to? czy chciałbyś mieć? napisz jeśli masz jak to działa? :P ja używam SanDisk CF Compact Flash 8GB Ultra (SDCFH-008G-U46) (http://www.proline.pl/?p=SANDISK+CF+8GB) i jestem bardzo zadowolony. Przed kupnem kolejnych zastanawiałem się nad Kingstonem, ale w rezultacie zamawiam zawsze wspomniane Sany.
Obok kilku kart Extreme III i dwóch IV i jeszcze większej ilości Ultra (30MB/s) mam jedną, 8gigową kartę Ultra II 15MB/s.
Nie odczuwam żadnych różnic między tą kartą, a szybszą wsadzoną do aparatu (podczas robienia czy przeglądania zdjęć w aparacie). Czuję to dopiero przy zgrywaniu fot na koma (przez czytnik firewire Lexara). Wtedy doświadczam najcięższych 8GB w historii informatyki. Znalazłem na to lekarstwo i mam już swój sposób na to że zdjęcia z tej karty zgrywają się w piekielnie szybkim tempie.
stachmuszel
31-05-2011, 11:54
Obok kilku kart Extreme III i dwóch IV i jeszcze większej ilości Ultra (30MB/s) mam jedną, 8gigową kartę Ultra II 15MB/s.
Nie odczuwam żadnych różnic między tą kartą, a szybszą wsadzoną do aparatu (podczas robienia czy przeglądania zdjęć w aparacie). Czuję to dopiero przy zgrywaniu fot na koma (przez czytnik firewire Lexara). Wtedy doświadczam najcięższych 8GB w historii informatyki. Znalazłem na to lekarstwo i mam już swój sposób na to że zdjęcia z tej karty zgrywają się w piekielnie szybkim tempie.
Pochwal się :-)
paparazzi89
31-05-2011, 12:02
No właśnie....
Format?;)))
nie!
Ja stosuję takie przyśpieszenie.
(mam Łindowsa 7) ale chyba nie ma to nic do rzeczy. Zaznaczam wszystkie - wszyściutkie - co do jednego zdjęcia (nefa) naciskam CTRL + C (w Macu cmd + c) następnie w folderze docelowym naciskam na klawiaturze CTRL + V. Po czym (to akurat jest sedno sprawy - tzw. "trik") idę z psem, obieram ziemniaki, biorę kąpiel po czym nagle, niespodziewanie wraca i już są! Rozumiecie? Wychodzę - wchodzę i już, ułamek sekundy!
paparazzi89
31-05-2011, 13:16
lol :D
dobre! :P
To jest stara karta jeszcze za czasów niezawodnego C5D - jedna jedyna - reszta to minimum 30MB/s