Zobacz pełną wersję : jakosc budowy 70-200 2.8 vr II
Witam czy problem z 70 200 jest nadal, czy nikon poprawil produkcje? Chodzi o te zekome otwory wentylacyjne jak oto nikon sie tlumaczyl http://trick77.com/2010/01/11/thread-issue-with-nikon-nikkor-70-200-2-8-vr-ii/ czytalem ze niektorzy znajdowali nawet opylki z tego slabego oszlifowania czy jak by to zwac?
jestem niemal o krok zakupu 70 200 vr 2 tylko problem polega w tym ze nie ma nigdzie w okolicy w sklepie zeby mozna zucic okiem, i musze zakupic przez internet. Jestem w uk chcem kupic z warehouse express od srody maja na stoku tak ze prawdopodobnie bedzie ze swiezszej lini produkcyjnej.
Nie wydaje mi sie to normalna sprawa, z zalozenia ze niektorzy uzytkownicy nie maja oto tego bledu produkcyjnego czy jak to zwac.
Chcem dobre szklo nowa vr2 optycznie lepsza od poprzednika ale robiona na masowa produkcje nie dorobiona moim zdaniem. Skoro taka afera z vr 1 nie ma tego problemu chodz slabsze optycznie, to tez kusi spokojem duszy ze nie ma jakis nie oszlifowanego gwintu. ahh nie wiem jaka podjac decyzje moze jednak vr 1 ? poki co nie bylo vr2 najlepsze optycznie szklo nikiego z tego zakresu 70 200. nie wiem ponad 2 tyg nie moge podjac decyzji powiedzialem sobie ze jutro ostatni termin i decyzja musi zapasc!
Dostosofujonc siem do powyszszei wypowiedzi:
Trzy dni temu kupiłem to szkło w fixationuk i nic takiego nie zauważyłem (specjalnie przed chwilą sprawdziłem).
Udanych zakupów i pstrykania.
fixation uk tylko zamowienia przez telefon? bo na stronce nie zabardzo idzie dodac do koszyka:)
cena 1675 f to aktualna cena czy jest ciut taniej?
w takim razie trzymam kciuki, z nadzieja ze trafi mi sie normalny model. sprawdzales na 200mm? podobno tylko przy 200mm to widac? zadnych porowych powieszchni?
Kupowałem osobiście - akuratnie chwilowo mam do nich 5 przystanków autobusem. Sprawdzałem na całym zakresie zoom'a - jest OK. A tak w ogóle to te nierówności w czymś (optycznie) przeszkadzają? Wkażdym razie moje 70-200 jest o niebo lepsza optycznie od 24-70, co skończy się zostawieniem tego ostatniego w fixation w celu naprawy gwarancyjnej (sztuka kupowana w PL).
Aha spoko zamowie w warehouse maja dostawy w soboty tak ze polatam w dluzszy weekend z nowa zabaweczka. A co nie tak z ta 24-70? Tez mam te szklo nie nazekam, po za tym przeciekiem swiatla o ktorym zapewne bylo glosno na forum moje przepuszcza w nie naturalnie kosmicznych warunkach:-) tak ze nie przeszkadza w zupelnosci przy foceniu... Optycznie ten szlif nieprzeszkadza ale po 1 placisz za pro sprzet to oczekujesz pro roboty ze bedzie wykonany tak jak byc powinnien, mozliwe ze te opilki sie odkrusza i bedzie kurzawka w srodku... Pozatym nic innego chyba nie ma. U konkureci nie ma chyba takich scen? Chociaz systemu canona nie lubie:-)
>Pisałem w wątku założonym przeze mnie - miałem kłopot z FrontFocusem a i bardzo nie podoba mi się jak to szkło zachowuje się pod światło (wszystkie bardzo jasne elementy na zdjęciu dają poświatę przez co wszystko wygląda miękko/rozmazane). Mam nadzieję że naprawią. Nie wiem czy to przeciek światła, ale kiedy zdarzyło mi się walnąć pełną mocą SB-900 w ciemną noc to zauważyłem coś jak odblaski. Rzadko walę lampą w nocy więc to najmniej mi przeszkadza.
Byc moze to przez ten przeciek, prosty test mozesz zrobic zalepiajac szybke od lapania ostrosci jakas czarna tasma moze to bedzie tego powod... Sproboj, daj znac przy okazji jak zauwazysz roznice.
wlasnie zamowilem moja wersje ;-) pech taki ze wrocilem do domu w warehouse znowu out of stock nie wiem czy oni po jednej sztuce trzymaja czy schodza jak buleczki w simply electronics jest za 1575£ tylko 1 sztuka, dzwonilem do fixation uk ale zapuzno na sobotnia dostawe ;-( zamowilem z calumeta za 1664 z jutrzejsza dostawa. mam nadzieje ze nie zawioda i bedzie jutro ze mna ;-) i trzymam kciuki ze dojdzie normalnie zrobiona wersja ;-)
Rozmawiałem w fixation jak wygląda sprawa dostępności i dostaw i miły pan od zamówień uświadomił mnie że nie mogą nic planować bo nie wiedzą ile sztuk dostaną, dlatego robią listy zamówień. Generalnie nie ma dużych opóźnień ale sprzęt schodzi od ręki. Musiałem mieć farta z moim 70-200. (Choć raz odrobina szczęścia po wpadkach z Fotojokerem - nie do końca sprawny obiektyw i zdrowo przestrzelana puszka jako nowa).
Jakas godzinke temu dostalem szkielko, oczywiscie mam wersje z syfem:-) nie az tak jak na zdjeciach ale cos tam jest. Zauwazylem tez kilka kropeczek kurzu w srodku:-(
Szklo zachowuje sie bajera jest szybkie celne pieknie rysuje, teraz tylko chodzi mi po glowie pytanie czy powinnienem im ja odeslac? Czy przymknac oko ? Niby nie widze powodu ma to miec jaki kolwiek efekt na zdjeciach. Fakt faktem ze zawiodlem sie kolejny raz ze strony nikona ze nie przyklada sie do sterylnych warunkow... Nie wiem mam mieszane uczucia co do wymiany chcial bym perfekcyjne zrobione szkielko tak jak to w twoim wypadku. I nie wiem czy odsylac czy jednak zostawic ahh:-(
Juz tutaj byl temat o tym i juz zostalo to dawno stwierdzone, ze nie sa to zadne opilki, czy tez latajace pylki. Zreszta takie rzeczy wystepuja tez i w innych szklach, ja swojego czasu wymienialem sztuke za sztuka i na piatej w ktorej bylo tego najmniej zaprzestalem, do dzisiaj robi swietne fotki i nic tam nie lata.
Niech bedzie ze to nie opylki, ale na srodku obiektywu jest biala kropeczka kurzu, dzwonilem do sklepu nie ma problemu z wymiana. Tak ze niech wybiora jakis z najmniejsza iloscia kurzu mam nadzieje:-)
update nad moim watiem, postanowilem ze szklo wymienie odeslalem we wtorek dzisiaj przyszlo nie cala godzinke temu zagladam w srodek czysciutki jak lza brak kurzu i brak porowatej powieszchni na gwicie. tak ze jednak opacilo sie zamienic po numerach seryjnych wyminili mi na nizszy numer ;-) serwis moge polecic szybko latwo i skutecznie calumet uk z wymiana nie bylo najmniejszego problemu.
pozdrawiam zadowolony posiadacz vrII ;-)