Zobacz pełną wersję : inny aparat do współpracy z lampą SB-900
Witam szanownych nikoniarzy :)
Mam D5000, SB-900 oraz nikkora 50mm AF.
Chcę przejść na bardziej profesjonalną fotografię portretową jednak z tym sprzętem mam pewne problemy.
Do portretów jest wskazane rozmycie tła oraz oświetlenie z softboxa. Problem w tym, ze w aparacie nie ma zdalnego wyzwalacza przez radio, jedynie przez synchronizacje błysku lampy wbudowanej z SB900. Przy lampie minimalny czas ekspozycji to 1/200s i nie idzie jej skrócić do np 1/4000s co jest problemem w świetle słonecznym.
Poza tym D5000 nie ma bagnetu i obiektyw AF muszę ustawiać ręcznie co jest czasami zbyt kłopotliwe.
Teraz się zastanawiam nad wymianą i tym co bym jeszcze potrzebował. Nie bardzo mi się uśmiecha wywalanie wszystkich pieniędzy na D700 jeśli D90 potrafi w 100% kontrolować SB-900 bez dodatkowego zdalnego kontrolera lampy SU-800. Zależy mi na pełnej współpracy z lampą, czyli podawaniu informacji o prześwietlaniu i niedoświetlaniu podczas sesji. Czy D90 potrafi w pełni zdalnie i samodzielnie kontrolować SB-900? Z instrukcji by wynikało że nie, ale mogę się mylić.
moze zobacz wyzwalacze radiowe
bedzie taniej niz wymieniac klamoty...
A czy przypadkiem lampa SB-900 nie jest też sterownikiem blysku dla innych lamp z serii SB?
Może wystarczyłoby dokupic 1-2 sztuki błyskotek (SB600/700/800/900) nawet uzywanych z allegro i ew. dokupienie dłuższego obiektywu.
Art Erie
26-05-2011, 09:08
Piszesz o CLS ( sterowaniu SB 900 za pomoca lampy wbudowanej) i o pełnym słońcu. W takich warunkach CLS potrafi robić problemy (komunikacja jest zakłócana przez silne światło otoczenia).
Dobrym rozwiązaniem jest "radio", które zaproponował kolega wcześniej; ale tutaj masz wyłącznie tryb M (co nie jest wcale takie złe :) ).
O ile się orientuję to 5k nie ma śrubokręta, zamiana na D90 umożliwi współpracę z jasnymi szkłami bez silniczka. N 50 i 85mm.
darkmajin
26-05-2011, 09:08
czy to z d90 czy z d700 czasy będą w okolicach 1/250 i 1/320 FP tylko sb900 na puszce pozwoli Ci na krótsze czasy
joker333
26-05-2011, 09:10
nie bardzo wiem po co to szkło było kupować skoro jest 35 1.8 jak chcesz odsunac lampe od body to sa też kable przenoszące wszelkie informacje ittl
oczywiscie mozesz kupić tez te d90
joker333
26-05-2011, 09:13
czy to z d90 czy z d700 czasy będą w okolicach 1/250 i 1/320 FP tylko sb900 na puszce pozwoli Ci na krótsze czasy
pozwole się nie zgodzić :wink:
Kup sobie 5 metrowy kabel TTL, to najtansze rozwiązanie.
darkmajin
26-05-2011, 11:40
pozwole się nie zgodzić :wink:
rozwiń się :) wbudowaną uzyskasz większe czasy synchronizacji w cls :> ?
czy o kabelek chodzi :)
adolfik9501
26-05-2011, 16:54
Wbudowaną w odpowiednim korpusie (jak D90 czy D700) można wysterować zdalną lampę (w CLS/AWL) by pracowała z krótkimi czasami.
joker333
27-05-2011, 00:35
nie o kabelek o sterowanie lampa wbudowaną jak kolega wyżej napisał oczywiście nie w d5000 ale zdaje sie od d70 już
Rafał_Sz
27-05-2011, 06:54
Kup sobie 5 metrowy kabel TTL, to najtansze rozwiązanie.
nie bardzo wiem po co to szkło było kupować skoro jest 35 1.8 jak chcesz odsunac lampe od body to sa też kable przenoszące wszelkie informacje ittl
oczywiscie mozesz kupić tez te d90
I to chyba zamyka temat. Tanio i (prawie) bezproblemowo.
Jeżeli masz środki, warto kupić d700 bo to znakomita puszka ale należy pamiętać, że d5000 też robi zdjęcia i jeżeli chcesz bezprzewodowo wyzwalać błysk to kup sobie wyzwalacz na alledrogo rf-602 lub rf-603 około 180zł do tego dwa zestawy oświetleniowe (statyw + parasolka) około 100zł za sztukę i masz fajny przenośny zestaw. Zamiast sb-800 kup drugą sb-900 jedna lampa będzie wyzwalała drugą (mają wbudowane fotocele). Jeżeli jednak nie lubisz myśleć to możesz zainwestować w wyzwalacz pocket wizard który przenosi wszystkie ustawienia lampy jak su-800 ale jest lepszy bo nie trzeba się martwić odbłyskami i brakiem zasięgu, tyle że komplet PW (nadajnik-odbiornik) kosztuje około 1800zł.
Co do obiektywu to za około 1500zł możesz sobie kupuić 50mm z silnikiem i światłem 1,4 i już nie będziesz musiał ręcznie niczego ustawiać:) Możesz również pomyśleć nad jakimś jasnym teleobiektywem wtedy już tło będziesz miał rozmazane idealnie.
Kolejna sprawa, jeżeli lampy nie synchronizują się na krótkich czasach lub nie możesz użyć funkcji FP to kup filtr szary np. ND4, który skróci Ci czasy kiedy używasz "szerokiej dziury szkiełka" i dłuższych czasów.
darkmajin
27-05-2011, 11:33
Jeżeli masz środki....
jak się bawić to się bawić drzwi rozj^%$ć nowe wstawić..
kup d3s noktona 58mm f1,2 + 2xsb900 jedna na body druga na brakecie
wątpię żeby autor tematu chciał kupić d700 żeby mieć krótsze czasy, a Ty mu tu małe atelier proponujesz imo temat wyczerpany są propozycje trzeba się wpasować cenowo
Hehe, uzbierałem i kupiłem jednak D700 oraz D90 :)
Jestem po pierwszym reportażu ślubnym i mam pewien niedosyt.
Bez względu na światło obiektywu, nie mogłem zrobić zadowalających zdjęć. Para była na środku kościoła a z każdej strony wpadało ostre światło przez witraże tworząc flary i ostre kontury na twarzach. Nie miałem czasu na ustawianie lamp z softboxem i ciągłe latanie do lampy by poprawiać zmieniające się światło. Nigdy w życiu się tak nie spociłem :)
W plenerze miałem więcej czasu. Kupiłem 4 x RF-603 i lampe YN-560 bo lubie błyskać z dwóch stron, ale czasami było za jasno by robić zdjęcia przy f2.8 i 1/200s. W efekcie chodziłem z samą SB-900 podpietą na statywie z softboxem. Obracając co scenę czujnik wbudowanej fotoceli w moją stronę (jednocześnie z głowicą) działało to dość dobrze. Ustawieniami manualnymi mogłem już sterować zdalnie, z menu CLS.
Generalnie potrzebuję takiego sterowania jak w menu CLS dla dwóch aparatów jednocześnie, czyli:
- zdalne przełączanie między trybami TTL/M z ustawieniem +/- EV dla każdej z grup lamp z osobna.
- obsługa trybu FP (krótkie czasy naświetlania)
- obsługa błysków modelujących
Poczytałem troche o Pikel King for nikon. Brakuje mu bezprzewodowej obsługi zmiany mocy błysku dla każdej z lamp z osobna. Ma tylko ogólną kompensację ekspozycji dla wszystkich lamp jednocześnie.
Droższą opcją jest Phottix Odin. Ma wszystkie opcje o ile da się go kupić i faktycznie działa bez problemu z nikonami. Jednak nie steruje się nim z menu CLS tylko z nałożonego sterownika. Więc dwa komplety to jakies 2600zł lub 2300zł z jednym kontrolerem ale dwoma odbiornikami.
PocketWizardy - wyczytałem że z menu CLS nie mozna korzystać, ale można użyć wygodnego kontrolera AC3. A więc zestaw dla 2 lustrzanek to PocketWizard mini TT1 (po 800zł) + TT5 (po 900zł) + AC3 (350zł). Czyli ok 4100zł. Nic nie wiadomo czy działa modeling light. Poza tym cena zabija.
Nie szukałem jeszcze czegoś z oświetleniem stałym albo lampami studyjnymi z akumulatorem na pilota... Mogłbym je używac z wyzwalaczami RF-603 które już mam.
Jak Wy to widzicie?