PDA

Zobacz pełną wersję : Chris Niedenthal, „Zawód: fotograf” - polecam!!!

tomisiek
26-05-2011, 08:35
Witam.

Nie wiem, czy ktoś coś pisał już na temat tej książki – nie znalazłem na Forum, a moim zdaniem szkoda, żeby publikacja przeszła niezauważona. Nie jest to recenzja – raczej moje luźne spostrzeżenia po jej przeczytaniu.
A zatem – do dzieła.

Kilka dni temu udało mi się kupić (będąc w jednej z sieci salonów prasowych) książkę Chrisa Niedenthala pod tytułem jak w temacie wątku. Do zakupu skłoniły mnie dwie rzeczy: zdjęcia Pana Chrisa które znam oraz fragmenty książki czytane przez samego Autora w Trójce. Dlatego tez decyzja w księgarni była krótka – książka w garść i do kasy.

Książka przeleżała dzień czy dwa, aż w końcu otworzyłem ją. I zamknąłem dopiero po przeczytaniu. Co jest w niej tak ciekawego?

Mnie urzekają oczywiście zdjęcia opublikowane w książce. Te zdjęcia są – jak dla mnie - kwintesencją reportażu rozumianego jako opowieść pisana obrazami, a nie zbiór przypadkowych zdjęć. Niedenthal prezentuje w książce rodzaj fotografii, która już tak rzadko prezentowana w mediach. Fotografii reportażowej, a nie newsowej. Fotografii, która jest poza głównym nurtem wydarzeń codziennie obfotografowywanych przez reporterów. Brakuje mi takiej fotografii – klasycznych fotoreportaży realizowanych z pomysłem na opowieść.

Drugą wspaniałą rzeczą jest możliwość poznania życia Niedenthala – życia które od nieomalże samego początku związane było z fotografią. Opisuje koleje losu w oparciu o realizowane zlecenia fotograficzne, wydarzenia historyczne w których uczestniczył, ale również w oparciu o zmiany w swoim życiu osobistym. Robi to przy tym tak lekko, z dystansem i humorem, że czyta się książkę „jednym tchem”.

Wielkim atutem książki jest możliwość poznania kawałka historii naszego kontynentu oczami świadka uczestniczącego w nich. I to „od kuchni”.

Dlatego jeżeli macie możliwość – zachęcam do przeczytania. Naprawdę warto!

tomisiek

Przemek Paśnik
26-05-2011, 08:50
Mam od kilkunastu dni, jeszcze nie ruszyłem. Otworzyłem, trochę nudnawo na początku, a nie chciałem skakać po rozdziałach. Jej szanse zmalały, bo przedwczoraj przypadkowo zabrałem się za nowego Krajewskiego, a mam też na oku Mellerów o Gruzji :wink:

Ale do Chrisa wrócę :-)

ebstein
26-05-2011, 10:57
Autor czytał fragmenty w Programie Trzecim, świetnie się słuchało, chyba warto kupić.

marszull
26-05-2011, 12:47
dzieki za info poszukam czytanek z trojki, ale ksiazke tez kupie przy najblizszej wizycie w ksiegarni

ps mp3 z trojki juz znalazlem, jeden fragment nawet wysluchalem, bardzo fajne - ksiazke kupie na pewno

tomisiek
26-05-2011, 15:11
Tak - czytanie w Trójce miało dodatkowy posmaczek kontaktu z autorem :)

A książkę - warto!!!!

tymancjo
27-05-2011, 11:39
No ja sam sie wkręciłem słuchając w 3 :)

Mr_Black
27-05-2011, 11:45
Można gdzieś ściągnąć te audycje z trójki, przegapiłem a zreszta i tak nie mogłem w tych godzinach sluchać. Z góry dzięki.

prz3mo
27-05-2011, 11:51
Zaciekawił mnie opis tej książki, może się szarpnę i kupię :)

ps.
Przy okazji mam pytanko. Poradniki foto mogę wrzucić w koszty firmy, a jak jest w przypadku np. takiej książki jak ta, czyli biografii? Może ktoś się czepić?

marszull
27-05-2011, 12:05
Ja wrzucam, ale mam tez dzialalnosc wydawnicza ;)

z trojki jest na takim domowym zwierzatku ;) wystarczy w googlach wpisac tytul i mp3 ;)
(nie wiem czy takie linki mozna tu wrzucac)

grycon
28-05-2011, 13:45
http://www.polskieradio.pl/7/173/Artykul/364606,Zawodfotograf

BorysR
09-06-2011, 10:59
Nie wiem. Ja zaczalem czytac ale pierwsze strony o zyciu w anglii mnie tak wymeczyly ze wzialem sie za wiedzmina.

mordimer
15-06-2011, 21:55
Zdecydowanie polecam. Świetnie napisana, czytając miałem wrażenie, że naprzeciwko mnie siedzi sam autor i opowiada historię swojego życia. Do przeczytania w dwie, góra trzy noce :) Co najwyżej szkoda, że nie ma w niej wszystkich zdjęć o których autor opowiada, ale w końcu nie jest to też album.