PDA

Zobacz pełną wersję : Galeria internetowa, pomoc potrzebna

mariuszmilkowski
26-05-2011, 08:26
witam
niedługo przyjdzie mi robić zdjęcia na dużej studenckiej imprezie ok 500 osób, pomyślałem że najprostszym sposobem aby każdy z uczestników otrzymał zdjęcia jest umieszczenie ich w galerii internetowej z której każdy będzie mógł ściągnąć sobie foty które go interesują i wydrukować sobie we własnym zakresie. Nie mam bladego pojęcia jak się do tego zabrać i potrzebuję aby ktoś mnie oświecił - dobrze by było aby w galerii wyświetlane byłyby miniatury a po kliknięciu na nie byłaby opcja ściągniecia orginalnego pliku
Mam nadzieje że nie zamieszałem zbyt mocno - pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

cube
26-05-2011, 19:13
flickr?

Wozlow
26-05-2011, 19:52
Albo serwis picasaweb.google.pl - wygodnie można programem Picasa wysłać zdjęcia.

mariuszmilkowski
26-05-2011, 20:06
dzięki tylko że tych zdjęc bedzie od groma i mogą zajmować kilka gb - ale zaraz sprawdze sobie tego flickera i picasse

marszull
26-05-2011, 21:43
jesli masz strone i swoj serwer to moze jakis skrypt?
ja czasem jak mam do przeslania jakies zdjecia to korzystam z Directory Listing Script
ale tam nie ma galerii tylko lista plikow i przy najechaniu na nazwe wyswietla sie podglad
tak to wyglada http://www.evoluted.net/stuff/
wiem ze nie do konca o to Ci chodzilo ale moze komus sie przyda ;)

cube
27-05-2011, 10:04
masz jakis serwer gdzie moglbys wrzucic te obrazki ?
napisanie skryptu, ktory do nich wygeneruje miniaturki i pozwoli to ogladac / pobierac to małe miki.

marszull
27-05-2011, 10:14
a moze jest gdzies taki skrypt gotowy?
bo mi czasem by sie przydal taki specjalnie pod obrazki z miniaturami i taki zeby bylo widac nazwe pliku

cube
27-05-2011, 10:18
moge taki uniwersalny skrypt wyprodukowac, jest juz Was dwoch chetnych, zrobcie zrzute ;)

tymancjo
27-05-2011, 11:38
Full size do sciagania z netu ?

Toz to może być potworna ilość danych. Chesz miec to w jais sposób kontrolowane? W sensie, że wiesz co kto ściągnał itp ?

Jeżeli nie i po prostu chesz dostarczyć zdjęcia, to może lepiej nagrać na DVD i dać ludziom ze 2 kopie z prawem do powielania.

Pozdrawiam,
Tomek

marszull
27-05-2011, 12:06
moge taki uniwersalny skrypt wyprodukowac, jest juz Was dwoch chetnych, zrobcie zrzute ;)

ja za czesto z czegos takiego nie bede korzystal ;)
ale ile by to kosztowalo?

marcinc
27-05-2011, 12:15
Raczej przy tej ilości zdjęć to taka forma udostępnienia w pełnej rozdzielczości jest dość niewygodna.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest przekazanie kilku płyt ze zdjęciami osobom zainteresowanym, które po zgraniu przekażą kolejnym.
W Picassa jest limit do jednego bezpłatnego konta 1GB.

mariuszmilkowski
27-05-2011, 14:18
A co myślicie o tym - ktoś podpowiedzial mi żeby popakować fotki rarem i wrzucić na jakiś serwer z którego zainteresowani bedą mogli sobie ściągnąć całość a przeglądać to będą u siebie na kompie

mariuszmilkowski
28-05-2011, 08:21
no dobra znalazłem coś takiego i myślę że to powinno wystarczyć - jakby kogoś interesowało to http://photobucket.com/