Zobacz pełną wersję : Płyta główna pod AM3
Jako że mój Gigabyte nie obsługuje DDR3 to przyszła pora się z nim pożegnać. Możecie polecić coś w rozsądnych pieniążkach z obsługą DDR3? Bez grafu on-board. Dzwięk może być. W grę wchodzi Gigabyte lub Asus
A mozesz powiedziec dlaczego zegnasz sie z DDR2 poza tym, ze ciezko cos kupic pod DDR2? Roznicy nie odczujesz zadnej, chyba, ze w testach ktore popchna slupek o dwa milimetry w prawo;)
RAM jest tak tani, ze moze warto poprostu dolozyc sobie DDR2?;) Ja mam 8Gb DDR2 800mhz wczoraj wetknalem 4 jajka i jest spoko, znajomy wkladal ten sam procek do sieie pod 8Gb DDR3 i wynik W7 mial 7,4 dla procka a u mnie jest 7,5.....RAM w obu maszynach 7,5 wyjasnisz mi to;)
Nie odczujesz roznicy pomiedzy DDR2 a DDR3 przy normalnej codziennej pracy;)
Po prostu mam wra?enie ?e 4gb ramu ktre mam obecnie to czasem ciut za ma?o. Patrz?c na ceny kolejnych 4gb to jako? kusi mnie 8gb na ddr3. Troszk? lepszy d?wi?k te? by si? przyda? i przy okazji mo?e zlikwidowa?bym te dziwne trzaski, za ktre jak mniemam, jest odpowiedzialna karta na p?ycie.
Michal_C
26-05-2011, 15:04
Strus idź na stronę Komputronik'a. Przefiltruj i popatrz co oni mają. Bedziesz miał świetny pogląd co można. Dla mnie jest to swietne miejsce do przeszukiwania i wybierania podzespołów.
Pozdrawiam
A mozesz powiedziec dlaczego zegnasz sie z DDR2 poza tym, ze ciezko cos kupic pod DDR2? Roznicy nie odczujesz zadnej, chyba, ze w testach ktore popchna slupek o dwa milimetry w prawo;)
RAM jest tak tani, ze moze warto poprostu dolozyc sobie DDR2?;) Ja mam 8Gb DDR2 800mhz wczoraj wetknalem 4 jajka i jest spoko, znajomy wkladal ten sam procek do sieie pod 8Gb DDR3 i wynik W7 mial 7,4 dla procka a u mnie jest 7,5.....RAM w obu maszynach 7,5 wyjasnisz mi to;)
Nie odczujesz roznicy pomiedzy DDR2 a DDR3 przy normalnej codziennej pracy;)
Chłe, chłe, w moim jest ram DDR2 677 MHz (sprzęt z 2008 roku) i W7 pokazuje wynik 7,2 dla RAM.:wink:
Czy jeśli by kupić takie cuś -->>http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A88TDV_EVO/#specifications to ten zintegrowany Radek HD 4250 pociągnie obróbkę zdjęć ? Nigdy nie miałem płyty ze zintegrowaną grafą dlatego pytam.
Obecnie mam Radka 4810 z 512mega DDR5 na pokładzie i zastanawiam się przy kupnie takiej płyty mógłbym się pozbyć 4810.
Czy jeśli by kupić takie cuś -->>http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A88TDV_EVO/#specifications to ten zintegrowany Radek HD 4250 pociągnie obróbkę zdjęć ? Nigdy nie miałem płyty ze zintegrowaną grafą dlatego pytam.
Obecnie mam Radka 4810 z 512mega DDR5 na pokładzie i zastanawiam się przy kupnie takiej płyty mógłbym się pozbyć 4810.
Pociagnie w 100% jedyne co bedzie draznic to brakujacy RAM:D Integra bedzie wykozystywac RAM jako pamiec grafiki;)
Właśnie kupiłem Asus M4A89GTD PRO, Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) DDR3 1600Mhz CAS8 1.5V i na dokładkę drugiego Momentusa XT żeby sobie go spiąć z tym co już mam RAID
Właśnie kupiłem Asus M4A89GTD PRO, Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) DDR3 1600Mhz CAS8 1.5V i na dokładkę drugiego Momentusa XT żeby sobie go spiąć z tym co już mam RAIDDla czego one (i nie tylko one) mają w SPD (info ze strony prod.) zapisane 1333@1,5V a nie 1600@1,5V? W końcu są sprzedawane z zadeklarowaną prędkością 1600. Opóźnienia analogicznie ... w SPD jest 9-9-9-24 a "tested" 8-8-8-24 ... a skoro są sprzedawane jako "CL8" to w SPD powinno być 8-8-8-24.
http://www.corsair.com/vengeance-8gb-dual-channel-ddr3-memory-kit-cmz8gx3m2a1600c8.html
Kyle - nie mam pojęcia. Po prostu kupowałem w jednym sklepie i te były najrozsądniejsze
Przy 8GB RAMu nie odczujesz tego co pobierac bedzie karta.....fajny sprzet a procka jakiego masz?? mam phenoma II X2 do sprzedania:D:D:D
Grafę zostawiam moją bo na tej co na płycie to sobie tyle filmu w 1080-p obrobię że ho ho :) Proc też zostaje - X4 955 BE
Grafę zostawiam moją bo na tej co na płycie to sobie tyle filmu w 1080-p obrobię że ho ho :) Proc też zostaje - X4 955 BE
A to co innego bo ja mam X2 550 BE na opchniecie a teraz siedze na X4 965 BE;)
Dla czego one (i nie tylko one) mają w SPD (info ze strony prod.) zapisane 1333@1,5V a nie 1600@1,5V? W końcu są sprzedawane z zadeklarowaną prędkością 1600. Opóźnienia analogicznie ... w SPD jest 9-9-9-24 a "tested" 8-8-8-24 ... a skoro są sprzedawane jako "CL8" to w SPD powinno być 8-8-8-24.
http://www.corsair.com/vengeance-8gb-dual-channel-ddr3-memory-kit-cmz8gx3m2a1600c8.html
Faktycznie, w kompie są widoczne jako 1333. Fakt że na 1400 z hakiem chodzą bez zająknięcia ale to nie 1600....
Ju? wiem o co chodzi. 1600 to wartosc podawana dla plyt Intela z Xtreme Memory Profile. Na AMD trzeba to 1600 i timingi na 8 ustwic w BIOSie recznie. Tzn mam nadzieje bo rano tak zrobilem i zostawilem kompa zonie. Jak si? nie wykrzaczy to faktycznie o to chodzilo.