PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 + 18-55 mm + Helios 44M - zestaw makro

michal.toporek
25-05-2011, 19:18
Witam ;)

Temat "wałkowany" wiele razy, lecz nie doszukałem się odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Otóż, chciałbym się pobawić w makro, nieco tanim kosztem. Nabyłem obiektyw Heliosa 44M-4 w świetnym stanie, zablokowałem w nim pierścień przesłony.

Montuję go na kitowe szkło 18-55 mm za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania. I co dalej ?

Odległość ostrzenia jest strasznue mała, lecz na to byłem przygotowany ;)
Największym problemem jest straszne winietowanie. W jaki sposób można polepszyć rezultaty tego zestawu ?

Czy za pomocą pierścieni otrzymam większą skalę odwzorowania ? I gdzie te pierścienie najlepiej mocować ? Pomiędzy body, a 18-55 mm ? Czy pomiędzy dwoma obiektywami ?

Pozdrawiam

js70
25-05-2011, 19:53
I gdzie te pierścienie najlepiej mocować ? Pomiędzy body, a 18-55 mm ? Czy pomiędzy dwoma obiektywami ?

Pozdrawiam

Pierścienie montuje się między body a obiektyw. Skala odwzorowania będzie zależeć od ilości użytych pierścieni. Problem w tym,że z 18-55 nie uzyskasz dobrych rezultatów, ponadto ten obiektyw wymaga pierścieni ze stykami (tu już nie będzie tanim kosztem)

Najtaniej wyjdzie cię kupno zestawu manualnych pierścieni M42 (rozumiem że masz heliosa z takim mocowaniem i przejściówki M42/bagnet nikona). do tego montujesz samego heliosa i do roboty. Oczywięcie wtedy praca w pełnym manualu bez pomiaru światła.

Osobiście używałem podobnego zestawu (heliosa miałem z bagnetem - wersja od kieva, i pierścienie manualne z mocowaniem nikona) efekty były obiecujące, żadnego winietowania nie było nawet przy wszystkich pierścieniach.

michal.toporek
25-05-2011, 20:20
Dzięki, rozświetliłeś mi sprawę :)

Czy taki zestaw może być:
- Pierścienie (http://allegro.pl/m42-nikon-3x-pierscienie-makro-d40-d60-d80-d90-i1621393401.html)
- Przejściówka (http://allegro.pl/m42-adapter-nikon-m42-helios-jupiter-zeiss-i1625895621.html)

Głównie chodzi mi o potwierdzenie tej przejściówki/adapteru. A może sugerujesz jakąś konkretną firmę :)

js70
25-05-2011, 21:18
Może być taki zestaw. Miałem dokładnie takie same pierścienie. To nawet lepsze rozwiązanie niż to które proponowałem wyżej bo do tych pierścieni zamocujesz zarówno heliosa z przejściówką jak i obiektywy nikonowskie. Oczywiście twój 18-55 nie będzie w tym układzie dobrze współpracował bo nie będzie możliwości sterowania przysłoną, przy manualnych pierścieniach musisz mieć obiektyw z pierścieniem przysłony.

michal.toporek
25-05-2011, 21:39
A jeszcze mam jedno pytanie dotyczące tego Heliosa. Wewnątrz mam trochę pyłków, czy po rozkręceniu będzie możliwość wyczyszczenia tego ?

js70
25-05-2011, 22:06
Oczywiście że się da, ale może lepiej sam tego nie rób. No chyba że jesteś na 100% pewien, że go złożysz.