PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 550D czy Panasonic GH2 czyli....kupilem i spróbowalem

andrzejek
25-05-2011, 17:20
Ponieważ przewija sie sporo pytań na temat filmowania, ktory aparat kupic z tą funkcją itp., ja mogę wyrazic opinię na temat GH2, śweżo nabytego.Jeśli chodzi o zdjęcia, to lustra nie zastąpi, przeszkadza mi to, że po naciśnieciu spustu, nadal w wizjerze pozostaje obraz przez chwilę.Jeśli chodzi o filmowanie, to tak na świeżo podoba mi sie stabilizacja (naprawdę dziala , mam obiektyw 14-45), dziala też poprawnie autofocus, udalo mi sie nakreciś w hali zawody siatkowki dzieci.Przydaje sie tu akurat spora głębia ostrosci.Filmowalem z ręki, musialem sie sporo przemieszczać, przydaje sie wtedy odchylany lcd.Sprobowalem jak sie manualnie ostrzy przy filmowaniu i szybko od tego odstąpilem, jesli sie chce manualnie ostrzyć, to raczej na statywie itp.Nie wyobrażam sobie manualnego ustawiania ostrosci w lustrzance podczas kręcenia z ręki, potrzebne są wtedy wszelkie rekwizyty (follow focus itp.), na moje amatorskie i mobilne potrzeby GH2 spisuje sie lepiej.Acha, matryca sie jednak dosc mocno grzeje , raz po kilkunastu min krecenia ostrosc sie rozjechala, musialem go na chwile wyłączyć.Warunki na hali były różne, zdjecia robilem na przyslonie 5,6 zaś ISO od 1600 do 3200.W takich też warunkach GH2 kręcił filmiki i jakość jak dla mnie świetna.Odtworzylem potem bezposrednio z karty na plażmie Panasnica, fajnie sie oglada.Acha, jeszcze jedno odnosnie obiektywu 14-45, w trakcie filmowania slychac leciutko jego pracę (is?), ale w warunkach typowych :spacer, plaża, ulica, hala itp. tego sie nie slyszy.Autofocus przy robieniu zdjęc szybki, ale do lustra mu brakuje .

morzon
26-05-2011, 09:21
W temacie jest 550D, a w poście nie widzę ani słowa o nim... wtf?