Zobacz pełną wersję : SB-700 i zdalne wyzwalanie błysku
Karbulot
25-05-2011, 04:40
Mam takie pytanko, może i głupie...
Otóż jakiś czas temu, widziałem filmik o (chyba Nissinie), kiedy gość lampą wbudowaną w aparat zmuszał lampę zewnetrzną do wyzwolenia błysku. Nie potrzebował do tego radiowego wyzwalacza, ani drugiej zewnetrznej lampy, błysk wyzwoliła lampa wewnętrzna. Jak coś takiego uzyskać w SB-700, bo za nic nie mogę do tego dojść.
Witam i polecam lekturę...
http://www.nikoncls.com/index.html
Co prawda link dotyczy modeli 600/800/900 ale miedzy nimi a 700 większych różnic nie ma.
Plus instrukcja od strony 63 jeżeli się nie mylę. (Zakladka D-1) szeroko objasnione wszystkie tryby pracy bezprzewodowej.
Lampa wbudowana musi być ustawiona na Commander Mode, daje to możliwość sterowania dwoma grupami. Sama SB-700 moze służyć jako wyzwalacz w trybie Master, wtedy możemy wyzwalac do trzech grup lamp jednocześnie.
Karbulot
25-05-2011, 11:08
Dzięki, w końcu doszedłem.
Musiałem w opcjach lampy zmienić w opcjach "Remote" z "Advanced" na "SU-4".
Co dziwne w instrukcji to nie jest opisane jak należy.
Musiałem w opcjach lampy zmienić w opcjach "Remote" z "Advanced" na "SU-4".
a po co? su-4 to zwykla fotocela...
Karbulot
25-05-2011, 11:39
Po to, żeby lampę mi wyzwolił błysk lampy wbudowanej.
Na "Advanced" nie chciało wyzwolić.
a z instrukcja obslugi lapmy i aparatu sie zapoznales? jesli zdjecia robisz d90 to przelaczenie z cls na su-4 to nienajlepszy pomysl (no chyba ze uzywasz innych lamp ktore nie obsluguja CLS)
Karbulot
25-05-2011, 11:55
No właśnie zapoznałem i jak wspomniałem, jest to dla mnie niejasne i niezrozumiałe.
Zatem próbowałem metodą prób i błędów. I też nic nic wyszło.
ok, nie wiem jak jest w d90 ale pewnie jak wszedzie. w aparacie ustaw lampe na opcje commander C, lampe przestaw na advanced. ustaw ten sam kanal w aparacie i lampie, dajmy na to chanel 3 w aparacie ustaw master na -- a dowolna grupe lamp na TTL. dalej cieszysz sie cls'em.
Karbulot
25-05-2011, 12:17
O, teraz też działa i w trybie "Advanced". Rzeczywiście nie wziąłem pod uwagę, aby w aparacie ustawić lampę na "Sterownik błysku - C".
Wielkie dzięki :) .
Witam, nie chce zakladac nowego watku wiec zapytam tutaj o pewna sprawe , chodzi mi o to zeby wyzwolic sb700 poprzez interfit trigger ( int 411 ) ktory siedzi na sankach w d700 i nic z tego nie wychodzi , co moge robic zle , np. Lampe metza 48af dedykowana do olympusa wyzwala bezproblemu , ma ktos moze jakis pomysl? Z gory dziekuje za odpowiedzi,pzdr.
Ps. Link do tego wyzwalacza , http://www.porters.com/interfit-ir-flash-trigger-for-slave-flashes.html
Witam, nie chce zakladac nowego watku wiec zapytam tutaj o pewna sprawe , chodzi mi o to zeby wyzwolic sb700 poprzez interfit trigger ( int 411 ) ktory siedzi na sankach w d700 i nic z tego nie wychodzi , co moge robic zle , np. Lampe metza 48af dedykowana do olympusa wyzwala bezproblemu , ma ktos moze jakis pomysl? Z gory dziekuje za odpowiedzi,pzdr.
Ps. Link do tego wyzwalacza , http://www.porters.com/interfit-ir-flash-trigger-for-slave-flashes.html
SB-700 ustawić w tryb SU-4 i powinna działać.
Hmmm... Probowalem tego i jakos slabo to wygladalo, a moze jakies specyficz e ustawienia lampy ( w jakim trybie powinna byc lampa ?) albo body powinny byc , chic w olku nic takiego nie bylo zreszta w d700-tce tez nic nie przestawiem zeby metz smigal, pzdr.
Hmmm... Probowalem tego i jakos slabo to wygladalo, a moze jakies specyficz e ustawienia lampy ( w jakim trybie powinna byc lampa ?) albo body powinny byc , chic w olku nic takiego nie bylo zreszta w d700-tce tez nic nie przestawiem zeby metz smigal, pzdr.
SB-700 przy trybie SU-4 może działać tylko w manualu. Aparat w dowolnym, ale nie można zejść z czasem poniżej czasu synchronizacji, czyli dla D700 - 1/200s.
Przy czym lampa musi być obrócona czujnikiem w kierunku aparatu.
dzieki sliczne, dziala tak jak trzeba :) pzdr.
Jak mam pytanko
Posiadam d7100 i lampę SB-700 chciałbym wyzwolić błysk bezprzewodowo,ale bez użycia lampy wewnętrznej,czy jest taka opcja
Tak, używając radiowego wyzwalacza: nadajnik na aparat, odbiornik pod lampę.
Jeśli chcesz, móc sterować lampą zdalną z poziomu aparatu/nadajnika, to koszta jest nie mały:
Pixel King - zestaw 500zł, tylko TTL, brak możliwości manualne ustawienia lampy oraz brak możliwości podziału lamp na grupy z różnymi ustawieniami.
Phottin Odin lub PocketWizard FlexTT5 z AC3 - koszt ok 2000zł - TTL i manualne ustawienia, podział na max 3 grupy.
Pozostałe wyzwalacze nie przekazują z body żadnych informacji, poza sygnałem wyzwolenia lampy - więc lampa tylko w trybie manualny i ustawienia mocy tylko bezpośrednio na lampie.
Ja chciałbym zapytać o wyzwalanie błysku za pomocą kabla. Zdalne nadajniki są drogie i brakuje funduszy. Jak się pracuje z lampą błyskową podłączoną do body za pomocą kabla?
Lampa to sb700, a body to d5100.
Kompletnie w tym temacie nie jestem, bo wszystkie zdjęcia jakie do tej pory robiłem, były bez fasha.
Ja chciałbym zapytać o wyzwalanie błysku za pomocą kabla. Zdalne nadajniki są drogie i brakuje funduszy. Jak się pracuje z lampą błyskową podłączoną do body za pomocą kabla?
Lampa to sb700, a body to d5100.
Kompletnie w tym temacie nie jestem, bo wszystkie zdjęcia jakie do tej pory robiłem, były bez fasha.
Tak samo jak z lampa na body, tylko że błyska z innego miejsca. Może być jedynie problem trybem TTL-BL, a dokładnie z poprawnością naświetlenia bo uwzględnia odległość odczytaną z obiektywu, a tu będzie inna.
Oczywiście to pod warunkiem kabla z przeniesieniem TTL.
Bez TTL, to moc błysku trzeba ustawiać ręcznie na lampie.