Zobacz pełną wersję : Obiektyw Nikkor 18-105; URWANE MOCOWANIE DO KORPUSU
Dzień dobry.
Dałem czadu! Obiektyw urwał się od aparatu... Są urwane dwie z trzech szyn mocujących do korpusu ;((
Pytania;
1. Czy można dostać taką część do obiektywu?
2. Lepiej chyba dać i tak do serwisu, bo mam zakurzone wnętrze w korpusie d90?
3. Koszty?
4. Jaki serwis w Warszawie możecie mi polecić?
O to chodzi: Link (http://allegro.pl/mocowanie-obiektywu-nikon-18-105-vr-oryginal-i1631988651.html)
Wielkie dzięki kolego SPONGO !!!
Już zamówiłem. Jak już będę miał ten bagnet, to próbować to samemu wymienić? I co zrobić z tym korpusem, bo mi się otwarty przeturlał po podłodze i trochę paprochów tam jest:?:
Wymienisz sam, tylko uważaj na taśmy od przełącznika M/A i styków bagnetu. Nie wygnij też popychacza przysłony (tego długiego w środku).
Czy wyrwały się gniazda wkrętów w bagnecie czy może gwinty z korpusu?
Podejrzewam, że chodzi o skrzydełka bagnetu (szyny mocujące).
To może warto na aluminiowy wymienić?
Dokładnie skrzydełka bagnetu. Jak zajrzałem przy maksymalnym zbliżeniu obiektywu do środka, to zajarzyłem o czym pisałeś. Dzięki za podpowiedź Tomku.
Jacku, pewnie by było warto wymienić na aluminiowy, ale nie wiedziałem, że jest taka możliwość i już kupiłem przez allegro taki zwykły plastikowy. Z drugiej strony plastikowy bagnet przejął na siebie tą energie, a z metalowym to chyba mógłby też przy okazji uszkodzić się korpus. Poza tym nie planuje ponownego lotu aparatu ;F
Po takich przejściach, to już mogę zapomnieć o gwarancji na obiektyw?
Po takich przejściach, to już mogę zapomnieć o gwarancji na obiektyw?
Uszkodzenie mechaniczne, samodzielna naprawa... gwarancji mówimy pa pa :)
Spoko, przynajmniej nie mam się już czym przejmować ;) W supermarkecie dostane takie mikro narzędzia , czy jakiś bardziej precyzyjny sklep potrzebuję?
Wystarczy wkrętak PH00, jak będzie dobrze dopasowany to nie pokaleczysz śrub.
Właśnie zdjąłem ten bagnet; dużo tych drobiazgów w środku. Dodałeś mi trochę odwagi na początku, więc było mi łatwiej się do tego zabrać. Teraz tylko wyczekuję poleconego z moim nowym bagnecikiem :D
Będziesz musiał jeszcze przełożyć popychacz przysłony. Po zdjęciu sprężynki trzeba go tak obrócić, żeby zaczepy trafiły na wycięcia i wyjąć. Nie odkręcaj przypadkiem zalakowanych wkrętów.
Popychacz sam mi wyskoczył przez te wycięcia jak miałem bagnet w ręku ;) Te lakowane, to chodzi Tobie o sam popychacz? Bo ja odkręcałem też jakiś czujnik na bagnecie. Cieszę się, że mówisz mi krok po kroku co i jak z tą wymianą :D Widzę, że już się bawiłeś z tym nie raz ;)
Na bagnecie jest pojedynczy styk do masy, nie wiem czy będzie przy nowym. Drucik do niego mocuje się na wcisk.
Popychacz składa się z 2 części, które można przesuwać względem siebie aby skalibrować przysłonę. Po skalibrowaniu dwa małe wkręty maluje się lakierem.
Ty odkręcasz tylko 2 wkręty od styków, 3 od pierścienia w bagnecie, 3 od bagnetu i ew. jeden od tego styku.
Mam mały problem. W tym nowym bagnecie popychacz ciężko chodzi, sprężynka nie pomaga. Takie badziewia na alegro sprzedają, a piszą, że orginał ;S
Jak będzie bardzo ciężko chodził, to możesz uszkodzić popychacz w body.
Dłutem poszerzyłem minimalnie średnice w tym nowym bagnecie na ten popychacz i posmarowałem smarem grafitowym. Trochę pomogło, ale to nie jest tak jak było. Na starym bagnecie chodził bez najmniejszych oporów. Obiektyw jest już na chodzie. Na razie nie mam pieniędzy, ale w przyszłości będę musiał koniecznie kupić drugi bagnet z jakiegoś lepszego źródła...
Serdecznie DZIĘKUJĘ za pomoc :D
Jak kontaktowałem się z serwisem nikona, to powiedzieli mi, że " nie sprzedajemy części serwisowych..." Jak spytałem mniej więcej o cenę wymiany i części, to powiedzieli że ok. 110 zł. Na alegro chodzą po 50zł kilka osób tam sprzedaje te bagnety. Ma ktoś może jakieś sprawdzone źródło, gdzie mógłbym kupić naprawdę pasujący bagnet? Chyba będę musiał popytać każdego osobno w tym alegro, czy można zwrócić jak będzie popychacz znowu miał za ciasno :/
kup tu (http://www.fototech-serwis.pl/rozne/62-nikkor-18-55-18-105-18-135.html)
Spóźniłem się, jest niedostępny. Nie masz może jakiejś swojej używki? ;D
Ktoś pisał o metalowym bagnecie.
Czy można gdzieś dostać taki do 18-105?
W końcu kupiłem drugi bagnet od jakiegoś "serwisu" z alegro. Niby popychacz przesłony ma już luzik i w końcu nie mam już z nią problemu, za to gorzej było z dopasowaniem otworów na śrubki w tym nowym bagnecie ;S Najgorzej z tymi najmniejszymi było.
Także na przyszłość polecam serwis i naprawdę oryginalne części. Może przynajmniej zaoszczędzicie trochę nerwów, jak nie będziecie mieć styczności z takimi dziadami, którzy prowadzą własną produkcję bagnetów ;D