PDA

Zobacz pełną wersję : D40 + Sigma 18-125 OS HSM - dziwny dźwięk na szerokim końcu

edmund
24-05-2011, 19:40
Właśnie stałem się posiadaczem Sigmy 18-125 OS HSM, po założeniu obiektywu na mój aparat (wysłużony) Nikon D40 zanotowałem poważny problem:
- gdy aparat jest włączony kręcąc pierścieniem ogniskowej przy około 20mm słyszę "stuk" jakby coś o coś uderzało
- gdy aparat jest wyłączony cały zakres pierścienia ogniskowej jest ok
- nie ma znaczenia czy stabilizacja i AF są włączone/wyłączone, dzieje się to zawsze
- gdy obiektyw jest założony i skręcony do 18mm po włączeniu aparatu słychać ciągłe szybkie stuki, które można "wyłączyć" kręcąc pierścieniem ogniskowej poza 20mm
- gdy obiektyw jest założony i ma ogniskową ponad 20mm po włączeniu aparatu nic szczególnego nie słychać

Obraz w wizjerze przy przechodzeniu ww 20mm "drga" tzn. wygląda to i słychać jakby tylna soczewka przy położeniu maksymalnie blisko aparatu o coś zahaczała, ale tylko przy włączonym aparacie.

Pomóżcie proszę, spędziłem już dużo czasu na testach co jest nie tak i nie wiem czy reklamować obiektyw, czy to jest wina mojego aparatu...

edmund

edmund
25-05-2011, 07:47
Nikt nic nie podpowie...?

stachmuszel
25-05-2011, 08:28
Witaj!
Miałem S18-125 OS HSM podpiętą do D200 i nic takiego się nie działo. Owszem po włączeniu aparatu i naciśnięciu spustu migawki do połowy zaczynała działać stabilizacja. Słychać wtedy delikatny szum, przy włączaniu i wyłączaniu się OS słychać też stuknięcie wewnątrz obiektywu. Takie zachowania są normalne w obiektywach ze stabilizacją. W jednych to słychać mniej, w drugich więcej. Ale to co opisujesz IMO kwalifikują obiektyw do wymiany. Jeśli kupiłeś w sklepie to jak najszybciej wnioskuj o wymianę. Prawdopodobnie jest uszkodzony moduł przekazujący informację o ogniskowej.
Generalnie troszkę denerwował mnie ten delikatny szum OS i te puknięcia (ale można sie przyzwyczaić), oraz wzmożony apetyt na prąd tego szkła. Ale budowa tego obiektywu i jakość optyczna rekompensowała te cechy. Miło mnie ten obiektyw zaskakiwał, choć przyznam, że nie jestem fanem długich zoomów. Po romansie z tym szkłem zmieniłem trochę zdanie o superzoomach. Da się tym robić fajne zdjęcia.
Pozdrawiam!

P.S. Nie dziw się, że czekasz długo na podpowiedź. To szkło w systemie Nikona jest mało popularne bo w Nikonie jest N18-135 i N18-105VR. Ale ta Sigma IMO jest zdecydowanie lepsza. Jakość optyczna porównywalna ale napewno dłużej posłuży.

Drogis
25-05-2011, 08:54
Ja bym stawiał na winę stabilizacji i nie jest tu ważne, że ją wyłączasz.
Reklamuj sprzęt póki możesz.

edmund
25-05-2011, 09:00
Ja bym stawiał na winę stabilizacji i nie jest tu ważne, że ją wyłączasz.
Reklamuj sprzęt póki możesz.

Ale myślicie, że tylko w tym jednym miejscu na ok. 20mm byłoby coś nie tak ze stabiliacją...?

stachmuszel
25-05-2011, 09:14
Nie zastanawiaj się tylko reklamuj szkło, bo ewidentnie ono jest uszkodzone.
Mechanizm odczytu ogniskowej w obiektywie to najczęściej nic innego jak układ "szczotka-ścieżka węglowa", jak w starych potencjometrach. Kręcąc obiektywem szczotka odczytuje wartość rezystancji ze ścieżki węglowej i zamienia to na wartość ogniskowej. Coś w oklicach 20mm jest uszkodzone (może ścieżka, taśma etc.), dlatego obiektyw tak się zachowuje. Otrzymuje błędne dane do procesora i OS wariuje.
Ale to nie jest ważne. Reklamuj.
Pozdr.

Drogis
25-05-2011, 09:16
Ale myślicie, że tylko w tym jednym miejscu na ok. 20mm byłoby coś nie tak ze stabiliacją...?

Możliwe, że koło tej ogniskowej coś zawadza o coś związanego ze stabilizacją, ale to tylko strzał - nie znam się na tym. W każdym razie dwie rzeczy wskazują na stabilizację:
- coś jest nie halo dopiero po włączeniu aparatu,
- obraz zaczyna drgać.

Widziałem kiedyś Sigmę 18-200OS w której bez względu na ogniskową obraz drgał cały czas, pomimo wyłączonej stabilizacji obrazu. Możliwe, że to późniejsza faza Twojego przypadku. Obiektyw powędrował w każdym razie do serwisu, a tam zostały wymienione jakieś kuleczki od stabilizacji i wszystko wróciło do normy.

Co by to jednak nie było, zgadzam się w pełni ze stachumuszel - reklamuj.

edmund
25-05-2011, 09:48
Problem w tym, że sprzęt kupiłem na allegro. Z reklamacją będzie ciężko :(

--Richie--
25-05-2011, 09:58
Zostaje wysyłka kurierem (polecam zamówić przez Kurier on-line (http://kurier-online.pl/)) do serwisu Sigmy i niech zrobią diagnozę.Jeśli nie będzie to kosmiczna kwota,naprawić i cieszyć się szkiełkiem.W takim stanie zapewne sprzedaż dalej za grosze wiec warto przemyśleć.

stachmuszel
25-05-2011, 10:23
Problem w tym, że sprzęt kupiłem na allegro. Z reklamacją będzie ciężko :(

Myślę, że masz 10 dni. Jeśli w opisie aukcji było "obiektyw sprawny" jest to ewidentna niezgodność z umową i masz prawo rekalmować.

edmund
26-05-2011, 21:22
Uff, pieniądze z powrotem, obiektyw oddany.