PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw mini-studio - czy warto?

Kotaro
24-05-2011, 18:07
Na alledrogo znalazłem taki oto zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-mini-studio-nikon-sb-600-sb-800-nissin-i1622204478.html
Czy ktoś z Was użytkował podobne wynalazki? Otóż w tak mały softbox nie wierzę. Słoneczko też o dosyć małej średnicy. Pozostałe zabawki (oprócz wrót) można samemu sobie zbudować. Jednak, co komplet, to komplet. Dręczy mnie też pytanie, czy ten plastikowy adapter będzie utrzymywał nasadzane elementy stabilnie i pewnie? Jakie jest zdanie koleżeństwa?

Yoogart
30-05-2011, 02:19
Hej. Posiadam ten zestaw - kupilem go w tym sklepie.

Jestem bardzo zadowolony. Ten "platikowy adapter", nie jest plastikowy, to jakis plastikogumowy element. Fajnie nachodzi na lapme, jest w miare elastyczny i mocno sie trzyma.
Jest bardzo stabilny - testowalem go w plenerze z zalozonym softboxem na statywie - nic sie nie dzialo.

Mini softbox bardzo fajnie sie sprawdza przy robieniu zdjec we wnetrzach i w plenerze - jak potrzebujesz malej kontry swiatla slonecznego.

Kolorowych nakladek na softboxa uzywam w plenerze do zmiany koloru tla za modelem, dobra alternatywa dla zelowych nakladek, swiatlo jest lepiej rozpraszane.

Mowisz, ze w softbox nie wierzysz. Jest duzo lepszy od dmuchanych i od zwyklych mlecznych nakladanych bezposrednio na szklo lampy... :)

Nie zawsze mozna zabrac duzego softboxa. W plener zestaw idealny, jak i w miejsca gdzie lampe chcesz trzymac w rekach...

Strumienica moim zdaniem niepotrzebna, za male toto, chyba ze chcemy oswietlic jedno oko :) Albo zwrocic uwage ogladajacego zdjecia na jakis konkretny punkt...

Sloneczko - niby male, ale jak na ta wielkosc zaskoczylo mnie swoimi mozliwosciami.

Cena troszke wysoka, ale sprzet warty tej kwoty uwazam. Dobra jakosc wykonania.

Widzialem na alledrogo pojedyncze elementy tego zestawu po ok 70 zl, wiec jak potrzebujesz tylko jeden element - szukaj :)

Ja polecam :)

adam.dorozinski
30-05-2011, 09:16
Fizyki nie oszukasz, to nie ma prawa działać.

Mamrot
30-05-2011, 14:00
Kolorowych nakladek na softboxa uzywam w plenerze do zmiany koloru tla za modelem...

Dzięki, dawno nic mnie tak nie rozbawiło,
to lepsze od działu humor :D

bogdi64
30-05-2011, 20:37
a gdzie chcesz to używać i do czego ?

jackrabbit
30-05-2011, 20:39
Dzięki, dawno nic mnie tak nie rozbawiło,
to lepsze od działu humor :D

tego tez nie trybie, nie prosciej filtr na lampe zalozyc?

proximus323
31-05-2011, 09:23
Yoogart chyba jest przedstawicielem tego sklepu. Ja z tego zestawu kupiłem kulę i powiem że to jedna wielka lipa jest, strasznie pochłania moc lampy.

drk
31-05-2011, 09:29
oj chyba kolega Kotaro umówił się z kolegą Yoogart i sobie "rozmawiają" na forach ;)

adam.dorozinski
31-05-2011, 11:08
Yoogart chyba jest przedstawicielem tego sklepu. Ja z tego zestawu kupiłem kulę i powiem że to jedna wielka lipa jest, strasznie pochłania moc lampy.

Oczywiście że "pochłania". Aż wziąłem kartkę i policzyłem :-)

jeśli X to będzie kąt świecenia lampy, i dla uproszczenia założymy że kula świeci równomiernie we wszystkie strony (znaczy - również przez lampę), to stosunek ilości oświetlanej powierzchni wynosi (jeśli się nie pomyliłem)

2 / (1 - cos 1/2X)

Po podstawieniu ok. 90 stopni świecenia lampy ustawionej na 24mm, oświetlana powierzchnia w przypadku kuli jest niemal siedmiokrotnie większa. Czyli kąt świecenia też jest z grubsza licząc siedmiokrotnie większy. Czyli taka kula MUSI zjadać jakieś 3EV z definicji. A trzeba do tego dodać jeszcze straty które są nie do uniknięcia.

PS: ostatnio matematykę miałem jakieś 12 lat temu, więc jak coś pomyliłem w obliczeniach to chętnie się dowiem co :D

marszull
31-05-2011, 11:11
Ja nie liczylem z wzorow ;) ale z doswiadczenia to kuli takiej nie polecam do lamp "naaparatowych"
za to fajne swiatlo daje ze studyjnymi monoblokami

Kotaro
01-06-2011, 22:49
Odpowiadam trochę poza tematem.
Zrobiło mi się przykro na zarzut drk, że jestem jakimś spamerem, czy innym tam prowokatorem handlowym. Jak mam udowodnić, że tak nie jest? Raczej się nie da. Najwyżej można sprawdzić tych kilka moich postów z historii forum, aby wiedzieć, że takiego procederu tutaj nie uprawiałem. Dziwiła mnie za to wcześniejsza cisza, bo nikt przed peanem Yoogarta nie raczył dać jakiejkolwiek odpowiedzi, choćby na zasadzie, że "praw fizyki się nie oszuka". Przeczuwałem podskórnie, że możecie mnie podejrzewać o krypciochę. Trudno, takich dziwnych czasów się doczekaliśmy. Przeczytajcie sobie, jeśli macie ochotę, co się będzie w telewizji wyrabiało właśnie w sprawie ukrytych przekazów:
http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/bond-i-mis-barei-zakazany-w-telewizji.html

A wracając do owego nieszczęsnego zestawu. Nikt się na niego nie połakomił, więc jest to chyba najlepsza recenzja produktu. Mnie interesowały w zasadzie dwa elementy: wrota i słoneczko, jako elementy najmniej zjadające światło. Jednak rozmiar tutaj ma znaczenie :) I dlatego pytanie kierowałem do praktyków. Czy więc w przypadku kolejnych dylematów zakupowych "żółte forum" zostawiać sobie w spokoju? Liczę jednak, że w większości siedzą tu życzliwi Nikoniarze.

Jacek_Z
02-06-2011, 01:18
OK, to napiszę - zestaw jest bez sensu, fizyki sie nie oszuka.
po co sa wrota? By nie siac światłem na boki. Lampy studyjnej, która ma odkryty palnik. A lampa typu SB900 ma zooma do 200 mm i światła na boki nie sieje. Więc po co tu wrota?

Słoneczko też się nie sprawdza, bo lampa reporterska nie daje światła na boki, więc jak na działać słoneczko? Zasłania główny strumień, z lampy robi się świeczka. A średnica takiego słoneczka to jakas pomyłka.

Kundzior
02-06-2011, 20:41
Niektórzy mają tu rację to zwykłe naciągarstwo tego typu graty.

Giń, przepadnij zarazo :P;)

Wujot
04-06-2011, 11:55
OK, to napiszę - zestaw jest bez sensu, fizyki sie nie oszuka.
po co sa wrota? By nie siac światłem na boki. Lampy studyjnej, która ma odkryty palnik. A lampa typu SB900 ma zooma do 200 mm i światła na boki nie sieje. Więc po co tu wrota?

Słoneczko też się nie sprawdza, bo lampa reporterska nie daje światła na boki, więc jak na działać słoneczko? Zasłania główny strumień, z lampy robi się świeczka. A średnica takiego słoneczka to jakas pomyłka.

Niektórzy mają tu rację to zwykłe naciągarstwo tego typu graty.

Mam tę przewagę, że opisywany zestaw mam i czasem używam (gwoli ścisłości to mam dwa takie zestawy). Jest to sprzęt całkiem sensowny i w pewnym sensie trudnozastępowalny (a wręcz niezastępowalny) - bo jak uzyskać pasek swiatła o szerokości 1cm z odległości 30 cm w plenerze???

Tutaj opisywałem ten zestaw niecały rok temu:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152325

Moje zdanie się nie zmieniło - część końcówek sprawdza się dobrze, część gorzej (sun wymaga całkowitej "przebudowy"). Wrota są bardzo precyzyjne ale nie mają obrotu - trzeba więc wykorzystać możliwość obrotu głowicy lampy w pionie co jest niewygodne. Ale istotne są rezultaty. Poniższe zdjęcia zrobiłem w dzień, na ruchliwym chodniku (w cieniu). Wielkość motywu to 20 cm. Zabrałem ze sobą mały plecak z 3 sb i ww wymienionymi końcówkami. Do tego dwa małe statywy. Praca zajęła mi 2 x 10 min. Ciekaw jestem jaką inną technologią można byłoby to zrealizować??? Szczególnie jeśli jest to 100 podobnych planów. Ma ktoś jakiś pomysł?

https://picasaweb.google.com/106310594019740133300/Nikoniarze?authkey=Gv1sRgCI3N1aT5k9DNiwE&feat=directlink

Nie twierdzę, że to klasyczny zestaw "portretowy" ale do zabawy z małymi przedmiotami a i owszem.

Cytat:
Ram
Morał - wszędzie tam gdzie nie możemy mieć lamp studyjnych, warto wziąść ten zestaw, natomiast w studiu bezkonkurencyjne zostają sprawdzone metody na tradycyjnych lampach i im dedykowanych nakładkach.

Wujot
A z tą opinią troszkę bym polemizował bo zarówno wrota jak i tubus dają skupienie i jakość wiązki wprost znakomite. Bardzo watpie czy znajdą się takie końcówki w zestawach do lamp kompaktowych. A to one (a nie softboxy, czy nawet słoneczko) decydują w przypadku wysokojakościowej roboty stolikowej. Czyli chce powiedzieć, że jeśli w studio nie ma się wyspecjalizowanych zestawów do małych planów (oczywiście na światło ciągłe) to ten zestaw, niewygodny w pracy i bez pilotów umożliwia zrobienie bardzo precyzyjnych zdjęć.
Odzielną kwestią jest to ilu fotografów ma takie tematy i plany...
Pozdro
Wiesiek

adam.dorozinski
04-06-2011, 12:17
bo jak uzyskać pasek swiatła o szerokości 1cm z odległości 30 cm w plenerze???

Będę zgadywał ... wyciągam z torby dwa kawałki czarnego brystolu z przyklejonym rzepem (koszt, pewnie <1PLN sztuka), przyklejam na rzep do palnika, jak jest za szeroko, to z tej samej torby wyciągam taśmę i sklejam końce moich "wrót" na wymaganą szerokość. Czas realizacji pewnie +2 minuty w stosunku do Twojego.

Wujot
04-06-2011, 12:49
Nie.

1. Bo lampa stoi już przy krawędzi planu a miejsca brak.
2. Znacznie lepsza byłaby technika gobo (bo nie da odbić od wewętrznych powierzchni kartonu) ale to dodatkowy element wcale nie taki łatwy do ustawienia i dodatkowa odległość (ca 50 cm).
3. Nie jest jednak przypadkiem, że prawie każdy reflektor ma na wyposażeniu wrota - to podstawowa końcówka i tutaj ona jest.

Masz rację, że bardzo dużo można osiągnąć pomysłowością i nie uważam, że ten zestaw powinien być "obowiązkowym" wyposażeniem fotografa. Opisałem dość dokładnie wady i zalety systemu i zakres stosowalności. Każdy może wysnuć swoją opinie i mądrze wydać swoją kasę. Ty być może, uwazasz, że to naciągactwo (ale nikt nie zmusza Cię przecież do zakupu). A ja wydałem 700 zł i jestem zadowolony. I tak inwestycje w światło to najlepsze inwestycje fotografa...

Pozdro
Wiesiek

adam.dorozinski
04-06-2011, 13:32
Nie.
1. Bo lampa stoi już przy krawędzi planu a miejsca brak.

Dobra ... to co pokażę to nie jest jakieś mistrzostwo świata, ale - wybaczcie - nie chciało mi się lepiej :]

Ilustracja do mojej wypowiedzi gdzieś powyżej:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/405/wrota.jpg/)

i prosiłbym żeby mi ktoś wyjaśnił czemu wrotami z zestawu to się robi lepiej.

Wujot
04-06-2011, 14:24
Masz rację - skutek będzie ten sam. Pomijając oczywiście szybkość i wygodę pracy - przy "firmowych" skrzydełkach możesz jednak łatwo regulować szerokość wiązki.

Ale idąc tropem Twojej myśli - czemuż nie zrobić po prostu w pełni wartościowych wrót??? Taką ideę "majsterkowiczowską" prezentuje np www.studiowplecaku.pl Sikory. I jest mi ona bardzo bliska (sam w studiu zbudowałem podnoszoną elektrycznie rampę z softboxem o powierzchni 10 m2, ścianki świecące o powierzchni 8m2, system do oświetlania bardzo małych planów - nawet nie ma takich w sprzedaży - i sporo innych rzeczy). Wracając do lamp sb -podobnie łatwo można zrobić strumienicę i mini softbox (opisy u Sikory). Zdecydowanie gorzej jest z dyfuzorem kulistym i sun - choć też można (ale względnie łatwo tylko ten drugi i to po zmianie projektu).

Temat wątku to była jednak prośba o ocenę przydatności zestawu - po prostu. Moim zdaniem jest on przydatny. Cena umiarkowana - średnio 60 zł końcówka. Dlatego go kupiłem.

Pozdro
Wiesiek

Jacek_Z
06-06-2011, 00:13
Może w makro, bo nie do fotografowania ludzi.