Zobacz pełną wersję : polar
zamierzam kupic filtr polaryzacyjny, ale kompletnie nie wiem jaki. Dodam, ze chcialbym go uzywac z systemem cokina, a wszystko na obiektywie nikkor 18-70. Mam juz UV i tak sie zastanawiam, czy z tym calym zestawem nie bedzie problemu z winieta...
Valdek_Tychy
30-01-2007, 09:53
http://www.raysfoto.pl/
mysle ze jakies 200 moze 300 zl
to wydaj 300 :-)
Marumi DHG
a powiedzcie mi, czy wogole sensowne jest wydawanie, w koncu nie malych pieniedzy na filtr uzywany bardzo sporadycznie? Obawiam sie, ze efekty w porownaniu do czegos tanszego nie beda, az tak duze, jak roznica w cenie. Chyba, ze sie myle...
Obawiam się, że to jedyny (no może oprócz szarego) filtr, na którym nie warto oszczędzać, filtry lepszej marki dają mocniejszy efekt polaryzacji, niestety są drogie, jeszcze lepiej kupić wersję slim, ale te są jeszcze droższe (slimy polaryzacyjne nie mają gwintu z przodu)
owszem...mylisz się...tanie polary dają tanie efekty...na UVkach nie można oszczędzać, ale i polara trzeba kupić minimum dobrego, a im lepszy, tym lepiej...