Zobacz pełną wersję : N85 1.8D - szybkość AF do czego porównać?
Witam,
Przymierzam sie do kupienia tego obiektywu (N85/1.8D) i zastanawiam się do jakiego z tych obiektywów z listy można porównać szybkość działania AF:
N35/1.8
N50/1.4G
N18-55
N18-105
T17-50VC/(no VC)
N17-55
(te obiektywy znam)
Nie zabijajcie jeśli gdzieś jest odpowiedź na to pytanie, ale znalezienie tej informacji nie jest łatwe.
Szkiełko będzie podpięte pod D7000.
krolewicz
23-05-2011, 22:14
nie wiem jaki śrubokręt ma d7000, ale na d300 i D2Hs 85tka śmigała szybko, niestety nie jakoś super celnie no i standardowe problemy z przeostrzaniem
jackrabbit
23-05-2011, 22:15
to glownie kwestia body mysle, u mnie po zmianie z d70s na d300s chyba rzeczywiscie lekko przyspieszylo i trafia jakos lepiej. no i front focusa w koncu nie mam :)
Dzieki za odpowiedzi,
Okazuje sie ,że temat podobny był, ale go nie znalazłem.. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178581
Inkognito
29-05-2011, 18:39
nie wiem jaki śrubokręt ma d7000, ale na d300 i D2Hs 85tka śmigała szybko, niestety nie jakoś super celnie no i standardowe problemy z przeostrzaniem
Tu bym się z Tobą nie zgodził. Albo inaczej, połowicznie. Egzemplarz, o którym mówisz (jak sądzę moja 85tka ;) ) na d300 trafia w "normalnych warunkach"* bardzo celnie. Jest to śrubokręt więc o drobnych korektach należy po prostu zapomnieć. Czasem to bywa upierdliwe i niewątpliwie jakikolwiek AFs jest w tym względzie sprawniejszy, no ale...
Co do prędkości AF powiedziałbym, że jest na poziomie +/- takim jak 35tka. Bez rewelacji, ale w portrecie statycznym w zupełności starcza. Oczywiście 35tka znacząco przoduje tam gdzie brakuje nam AFs ;)
*Mowa oczywiście o warunkach, w których dysponujemy elementarną ilością światła. W przypadku gdy światło jest liche lub nieodpowiednie (np. wpadające przez okno światło słoneczne, za plecami modela robi ogromny problem z prawidłowym ostrzeniem nawet gdy nie jest to światło ostre (pochmurny dzień)) problemy mogą być bardzo znaczące. W skrajnie nieprzyjemnych scenach zdarzyło mi się rezygnować z kadru z powodu notorycznych błędów AFu. Na szczęście sytuacja nie jest aż tak dramatyczna jak w 50 1.8 (mowa o pracy AF pod światło).
W sobotę kupiłem obiektyw :) z prędkością AF na D7000 nie jest źle, bez problemu daje sobie radę z dziećmi biegnącymi w stronę aparatu.
Miałem trochę wątpliwości co kupić, czy 85/1.8D czy nowego 50/1.8G, zwłaszcza, że miałem wcześniej wersje 50/1.4G i podobały mi się zdjęcia, a troszkę pieniedzy by zostalo. Jednak wziąłem 85/1.8 i nie żałuję, a 50/1.8G i tak kiedyś kupię