PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o porady, opinie i krytykę :)

Qlanto
23-05-2011, 18:03
Witam, mam na imię Piotr. Jestem tutaj świerzakiem, chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy odnośnie fotografii i robienia zdjęć.

W całą tą zabawę wkręcił mnie kuzyn, zaraził mnie od razu, kiedy zobaczyłem jak wali fotki rodzince, na imprezie.
Też chciałem mieć właśnie taki aparat, też chciałem robić zdjęcia i co za tym idzie musiałem czytać, dowiadywać się itp.

Po jakimś tam "X" czasie zakupiłem pierwszą lustrzankę, jest nią Nikon D5000. :) Wybór padł właśnie na nią, gdyż wyczytałem, że jeśli jestem fotoamatorem to na pewno będzie wystarczająca, a po upływie czasu, jeśli jeszcze będę zakochany w fotografii, kupię sobie coś lepszego.
Nie ukrywam, że początki są trudne, nie kumałem większości funkcji jakimi dysponował owy NIKON.
Niedługo potem zakupiłem do niego obiektyw NIKKOR 18-105 VR, potem filtry UV i polaryzujące, torbę itd.

Właśnie niedawno zakupiłem swoją lampę błyskową SB-900… heh, pewnie ktoś sobie pomyśli, że po co mi właściwie taka lampa jak jestem amatorem, ale pomyślałem, że lampy pewnie już długo nie zmienię więc kupiłem — i dobrze.

Teraz mam takie pytanie, panowie oraz panie, użytkownicy marki NIKON.
Jak zacząć? Co zrobić? Jak to ugryźć?
Chciałbym robić zdjęcia przede wszystkim ludziom, oraz zwierzętom.
Czytam mnóstwo forów, instrukcji, poradników, ale w dalszym ciągu uważam że […] guzik [swider: kolega chyba się zapędził] wiem.

Niedługo mam wesele kuzynki na którym chciałem porobić zdjęcia, którymi też chciałbym się pochwalić — pewnie sami wiecie jak to jest. Co muszę zrobić? Czy muszę zainwestować w jakiś program do obróbki zdjęć? Jaki najlepiej proponujecie, dla takiego laika jakim jestem ja?
Aha i chciałbym sobie zakupić jakiś obiektyw do 1200 zł, oczywiście z VR — myślałem nad NIKKOREM 50-200?
Zaproponujcie cokolwiek, poradźcie mi co muszę zrobić, czy mam się udać na jakieś kursy dla początkujących?

Dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość :) Pozdrawiam, Piotrek.

amirez
23-05-2011, 19:10
Proszę o porady, opinie i krytykę :)
------------------------------------------------
Proszę uprzejmie:
1. naładować akumulator,
2. dokupić do zestawu kartę pamięci ;)
3. ruszyć 4 litery i iść robić zdjęcia,
4. jak się co uda, najlepsze pokazać na forum,
5. poczekać, aż wytkną błędy i wyśmieją.

cz4rnuch
23-05-2011, 19:17
Nie wiem z jakich poradników dotychczas korzystałeś, ale inwestycja w książki to dobrze wydane pieniądze. Jest wiele pozycji traktujących o pracy nad kadrem, ekspozycją czy światłem, również dla początkujących. Dowiesz się z nich wiele ciekawych i przydatnych rzeczy, a wiedza jest w nich podana w przystępny sposób. Jeśli masz pieniądze na kurs to warto i nad tym się zastanowić. Nie licz jednak na to, że wszystkiego się nauczysz do wesela kuzynki, bo cudów nie ma.

P.S W kwestii ortografii na wyrozumiałość na tym forum nie licz. Polecam włączenie opcji sprawdzania pisowni w przeglądarce a unikniesz wielu złośliwych komentarzy(takich jak ten :)).

Edit:

6. Z 1000 prześmiewczych postów wyłuskać ze 2 zawierające uwagi i porady nad czym popracować, co zmienić a co jest ok.

qba1989
23-05-2011, 21:39
Cześć, półtora roku bawię się w fotografie. To, że chcę zostać fotografem rodziło się we mnie jakiś czas, aż w końcu się zdecydowałem i zakupiłem nikona D90. Generalnie też nie miałem pojęcia jak to ugryźć. Kupiłem książkę, taką najprostszą, która tłumaczy wszystkie podstawy (przysłona, czas, iso, trochę o ekspozycji). Brałem aparat w rękę, czytalem książkę i próbowałem. Od początku wrzuciłem na manuala( ewentualnie sprawdzalem jak to robi automat, a później podkręcałem wg uznania). Uważam, że podstawą jest to, abyś zrozumiał działanie aparatu. Nie byłem na żadnym kursie( chociaż uważam, że pewnie fajny kurs zdecydowanie przyspieszyłby mój rozwój). Szczerze, wolałem zainwestować w sprzęt, niż wydawać na kurs. Mam kilka różnych książek bo w to na prawdę warto inwestować( są tańsze od kursów, często zawierają więcej informacji). Dodatkowo mamy internet, gdzie znajdziemy mnóstwo rzeczy teoretycznych. Musimy jednak to praktykować i z biegiem czasu jest coraz lepiej. W tej chwili przerzuciłem się na nikona d700(+sb900), ale interes się trochę rozkręcił więc poszalałem ;). Świetnie, że kupiłeś sb 900. Wychodzę z założenia, że warto zainwestować w coś fajnego jeśli chodzi o lampe, niż kupić słabą lampę, a później się męczyć, że czegoś nam brakuje. Z drugiej strony każda lampa się przyda ;) prędzej czy później. Z body ok najpierw prostsze body ,a później przyjdzie czas na inne cuda. Jestem samoukiem, staram się podglądać fotografów w pracy i dużo czytać, a później to praktykować. Jeśli chodzi o szkła. To warto mieć jakieś stało ogniskowe(nie koniecznie VR - są po prostu drogie na początek). Często na wesele, czy ślub zabieram zestaw D90 + nikkor 50 mm 1.8 oraz d700 z tokina 28 - 70mm + sb 900. d700. W takiej konfiguracji sb 700 robię fotorelację taką tradycyjną a D90 się bawię często, ponieważ ma jasny obiektyw można zrobić fajne plastyczne zdjęcia nawet bez lampy. W razie potrzeby zamieniam obiektywy - można porobić jakiś plener.

Trochę się rozpisałem, reasumując czytaj, praktykuj, czytaj, praktykuj.... śpij z aparatem ;)

Co nie zmienia faktu, że pewnie jarałbym się jakimś kursem, ale też często miałem wątpliwości, że wydam 1000 zł i gówno się nauczę, bo często się spotykałem z takimi opiniami. To samo tyczy się szkoły - w 95% spotkałem się z opiniami, że to fajna sprawa, ale i tak życie weryfikuje. Na 100% szybciej przyswajasz wiedzę, ale na co dzień spotkasz się z sytuacjami które nijak mają się do rzeczywistości. Jeśli kogoś stać na szkołę to pewnie warto, dla samej przygody i obcowaniem z ludźmi którzy myślą podobnie do Ciebie.

SzMuD
24-05-2011, 19:02
a Ja powiem, Czesc sąsiedzie ;-)

Książkę na początek polecę Tobie „Ekspozycja bez tajemnic” Bryana Petersona, a w odpowiednim dziale znajdziesz jeszcze więcej propozycji. Jeśli jesteś w desperacji to na Janowie jest coś takiego (http://www.studio183.pl/warsztaty/) , ale nigdy tam nie byłem po prostu widzę ulotki bo mieszkam niedaleko.

Program zacznij od jakiś demonstracyjnych wersji, osobiście odpowiada mi LightRoom.

ryszkut
27-05-2011, 20:46
1, naciśnij
2, popatrz czy fajnie
3, nie > naciśnij jeszcze raz, tak > naciśnij coś innego.

to cała filozofia związania z fotografią

mszewcz
31-05-2011, 20:36
Z książek dla początkujących mogę Ci polecić w zasadzie całą serię Bryana Petersona.
"Ekspozycja bez tajemnic" jest całkiem dobra na start, choć ja zacząłbym na Twoim miejscu od "Fotografii bez tajemnic". Traktuje troszkę szerzej o kompozycji, dobieraniu kadrów, etc.