PDA

Zobacz pełną wersję : 70-200 VR II, brak ostrości

t0m3k
23-05-2011, 14:34
Witam, moje zdjęcia z tego zachwalanego szkła wyglądają tak:
http://img848.imageshack.us/img848/3125/sisi.jpg
Tak wyglądają wszystkie, robione D700, raz środkowy punkt, raz boczny, raz zmieniałem kadr po ustawieniu ostrości raz nie, jak nie zmieniałem i był centralny punkt to nieostrość jest mniejsza.

Mam szczerą ochotę rzucić tym szkłem z całej siły w ziemię i poskakać po nim. Albo zrobić z niego kubek.

Szkło całą zimę bezpiecznie stało sobie w szafie w moim pokoju w futerale, nikt go nie ruszał, problem zauważyłem miesiąc temu (pierwsza sesja po zimie) ale myślałem, że wszystkie zdjęcia robiłem na MF i musiałem tego nie zauważyć, dzisiaj postanowiłem sprawdzić i wyszło jak widać, wszystkie takie same...

Mam gwarancję Nikon Europe, co zrobić, wysłać do Warszawy czy gdzieś za granicę?

Jutro będę we Wrocławiu, ktoś chce potestować na swojej puszce? Bo ja już nie mam sił ani pomysłów, mam ochotę sprzedać wszystko i zostać hydraulikiem czy czymś...

Photoartbox
23-05-2011, 14:42
Spontanicznie powiedzialbym, ze zdjecie jest poruszone. Oczywiscie raczej jest to przy czasie 1/1000s niemozliwe (wykluczam totalne lamerstwo ;)). Wyglada na to, ze cos sie dzieje z systemem stabilizacji - zapewne niezaleznie od tego czy jest wlaczona czy nie, obawiam sie, ze bez serwisu sie nie obejdzie.

ramzey
23-05-2011, 14:43
a w jakim trybie masz VR ustawiony? może na active?

t0m3k
23-05-2011, 14:45
wyłączony VR w zamieszczonym wyżej zdjęciu.
Używałem go tylko raz, na rajdzie w nocy.

deep
23-05-2011, 14:45
Miałeś włączonego VRa? Jeśli tak to zobacz jak szkło się zachowuje bez VRa. Może padł ten wynalazek.

deep
23-05-2011, 14:46
A działa prawidłowo VR? Zobacz czy ci w wizjerze stabilizuje obraz. Jak się zwalił VR to może soczewka latać luźno i taki efekt będzie na fotkach nawet jak wyłączysz VRa

t0m3k
23-05-2011, 14:47
stabilizuje obraz (tak mi się wydaje) z włączonym VR zdjęcia wyglądają tak samo, niezależnie od czasu.

VR zdecydowanie działa (widzę w wizjerze i słyszę jak grzechocze po włączeniu).

Gadać z serwisem w PL?

ramzey
23-05-2011, 15:07
Gadaj, co masz do stracenia?

JAP
26-05-2011, 17:43
Gadaj, co masz do stracenia?

Niby nic, ale jak masz czas to moja rada jest taka żeby gadać z innym serwisem (niemcy, uk?).
W tym miejscu nie wchodzę w szczegóły, może kiedyś opiszę w dziale serwis...

qooba
26-05-2011, 17:52
Stawiam flaszkę że przywaliłeś gdzieś obiektywem i masz uszkodzony moduł VR, w najlepszym wypadku wypiął się z prowadnic. Polski serwis wyceni Ci to na 3800 brutto... Szukaj tańszych rozwiązań

ramzey
26-05-2011, 18:36
Też na to stawiam. Jak to było? Uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji czy jakoś tak? ;-)

siedemczwartych
27-05-2011, 09:07
Też na to stawiam. Jak to było? Uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji czy jakoś tak? ;-)

to chyba zrozumiałe.
A może to też wina serwisu, że gdzieś przywalił.
Chwilami odnoszę wrażenie, że podobnie jak Tusk tak serwis nikona jest wszystkiemu winien i zawsze do dupy. :)

Kundzior
27-05-2011, 10:08
BMW - Będziesz Miał Wydatki :) VR do naprawy - wymiana.

t0m3k
04-06-2011, 09:09
hmm, wysłałem do nich w zeszły piątek, doszło w poniedziałek. ŻADNEGO info od serwisu (formularz zgłoszenia wypełniłem prawidłowo), dzisiaj tylko dostałem sms od kuriera, że firma Nikon Polska wysłała do mnie paczkę. Nie wiem czy to obiektyw, bomba czy co. Kocham ten serwis, klient to dla nich najważniejsza rzecz.

Pawel Pawlak
04-06-2011, 09:45
VR2 działa podobno 2. etapowo - 1. etap to wstępna stabilizacja którą widzimy jak wciskamy do połowy spust. 2. bardziej precyzyjny włącza się w momencie wyzwolenia migawki. To że VR słychać i widać w wizerze, nie oznacza że jest sprawnyt. Też strzelam na uwalony VR.
qooba, ta cena to sprawdzona ?

qooba
04-06-2011, 09:57
VR2 działa podobno 2. etapowo - 1. etap to wstępna stabilizacja którą widzimy jak wciskamy do połowy spust. 2. bardziej precyzyjny włącza się w momencie wyzwolenia migawki. To że VR słychać i widać w wizerze, nie oznacza że jest sprawnyt. Też strzelam na uwalony VR.
qooba, ta cena to sprawdzona ?
Sprawdzona, na dowód mam gdzieś w szafie wycenę... Cały czas się zbieram żeby posłać do fixation, ale nie mam kiedy, szkło pracuje i nie chce się odpiąć od puszki ;)

Pawel Pawlak
04-06-2011, 10:05
no to niezłe jaja; taka sama anaprawa w 400VR to "jedyne" 1250zł

qooba
04-06-2011, 10:26
Jesteś pewien? Ja dostałem w związku z uwalonym VR wycenę na wymianę całego bloku optycznego! Nie tylko elementu stabilizacji. Nikon Polska twierdzi że nie można go oddzielnie wymienić.

t0m3k
04-06-2011, 10:32
Sprawdzona, na dowód mam gdzieś w szafie wycenę... Cały czas się zbieram żeby posłać do fixation, ale nie mam kiedy, szkło pracuje i nie chce się odpiąć od puszki ;)

Z tym, że u mnie ostry był środek zdjęcia, i jak testowałem stabilizację to środek stabilizowała (stabilizacja na 100% działała prawidłowo, testowana przy czasie 1/30s 200mm, ostrość na tynk baranek - płaski obiekt, prostopadle - tak mi kazała pomoc techniczna przed wysłaniem mnie do serwisu). Zawsze ostre tylko centrum kadru, im dalej od niego tym większe mydło, boki wyglądały właśnie jakby były poruszone. Jakby to była stabilizacja to chyba cały obraz wyglądałby na poruszony lub byłby nieostry? I to chyba wtedy jak byłaby włączona?

Jak szkło pracuje u Ciebie? U mnie nie było szans na jakąkolwiek prace chyba, że obiektywu za 7500 zł używać do Lomo :)

qooba
04-06-2011, 10:39
U mnie po wizycie w innym serwisie, rozkręceniu szkła i wpięciu jakiegoś plastiku obrazek mam jak w nowym szkle. A objawy miałem takie jak ty: ostro w środku, im dalej tym większa katastrofa... VR mam wyłączony a włącznik zaklejony taśmą żeby nie kusił ;)

Pawel Pawlak
04-06-2011, 11:47
Jesteś pewien? Ja dostałem w związku z uwalonym VR wycenę na wymianę całego bloku optycznego! Nie tylko elementu stabilizacji. Nikon Polska twierdzi że nie można go oddzielnie wymienić.

jestem pewien. VR Unit -ok. 450, reszta to robocizna. Widać inna konstrukcja obiektywu - 400tka jest bardziej "service friendly" ;)

qooba
04-06-2011, 12:03
ech, trzeba było kupić czterysete...
;)

t0m3k
05-06-2011, 00:27
no, tylko, że jak chciałbym czterysetę kupić to zostałoby D700 i baterie :D

kurde, ciekawe co zrobili skoro odsyłają bez żadnego powiadomienia. Jak naprawili nawet do tysiąca to fajnie, i tak szkło do żyda pójdzie bo trzy razy odkąd je mam używałem, i trzecim razem straciłem ze 100 zdjęć :)
Z tym, że nie zaznaczałem naprawy odpłatnej, tylko kontakt i wycenę jeśli naprawa miałaby być niegwarancyjna...

A co do tego, że upadło to raczej mało prawdopodobne, miesiąc stało sobie w szafie i po tym miesiącu cała sesja tak wyszła.

Chyba, że nie zauważyłem a przywaliłem nim w coś.

straszyliście, straszyliście i co? Wymienili mi blok optyczny w ramach gwarancji. Ufff, 3800 brutto z serca, wczoraj martwiłem się, że z fakturą przyślą :)

Chyba mieliście rację co do przyczyny, VR teraz chodzi o wiele ciszej i nie szarpie (wcześniej było czuć szarpnięcie). Osobiście wolałbym usunąć VR zupełnie z obiektywu, nigdy go nie używałem a teraz mam pewne obawy co do solidności całości. Wymienili mi też gumy na nowe, obiektyw wygląda jakby właśnie przyszedł ze sklepu, tak też działa :)

Jeśli ktoś może złączyć te trzy wiadomości (ja nie mogę edytować).

Pawel Pawlak
06-06-2011, 15:35
Chyba mieliście rację co do przyczyny, VR teraz chodzi o wiele ciszej i nie szarpie (wcześniej było czuć szarpnięcie). Osobiście wolałbym usunąć VR zupełnie z obiektywu, nigdy go nie używałem a teraz mam pewne obawy co do solidności całości. Wymienili mi też gumy na nowe, obiektyw wygląda jakby właśnie przyszedł ze sklepu, tak też działa :)

Jeśli ktoś może złączyć te trzy wiadomości (ja nie mogę edytować).

Zawsze można sprzedać i kupić używkę AF-S 80-200 ;) Swoją drogą VR2 tym obiektywie chodzi tak fajnie (jak jest sprawny) że nie chce siego wyłączać (czego nie mogłem powiedzieć o pierwszej wersji 70-200vr

t0m3k
06-06-2011, 17:12
to mam jeszcze do Ciebie pytanko, robiłeś z VR na krótszych czasach? Tzn 1/200 i krótsze? Bo ja na początku zauważyłem, że z VR na krótkich wszystkie zdjęcia mam poruszone dlatego go nigdy nie włączałem, może był od początku uszkodzony a całkiem siadł po czasie? Z tym, że całe zdjęcie było poruszone przy krótkim czasie a nie tylko środek. Sprawdzę później czy teraz wychodzą zdjęcia na krótkich czasach z VR.

EDIT: Właśnie sprawdziłem, wszystko ok na krótszych czasach, nie są poruszone. Szkoda, że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale myślałem, że tak już to jest...

deep
06-06-2011, 17:48
Pół roku męczyłem to szkło, VR miałem cały czas włączony i mimo usilnych starań nie zauważyłem wpływu na ostrość przy krótkich czasach (taki spadek widać przy AF-S70-300)

Pawel Pawlak
06-06-2011, 17:53
Przy VR1 (jak w 70-200vr I ) ja nie używałem VRki ze względu właśnie na problem z krótkimi czasami. Natomiast od kupna 105VR zakochałem się w nikonwskim VR2 ;) po naprawie 400VR też można VRkę włączyć na stałe i zapomnieć o jej wyłączaniu, niezaleznie do tego czy focimy na 1/20 czy 1/8000s