Zobacz pełną wersję : SB50DX i D70s jak to uruchomić?
Witam,
mam prośbę, czy ktoś mógłby opisać lub podać link do opisu jak używać lampy w trybie manualnym. Chodzi mi o to, co i jak ustawiać w aparacie (jaki tryb pracy A, P lub M), żeby lampa naświetlała prawidłowo i był to zarazem najwygodniejszy sposób pracy (jak Wy to robicie?). Czy przestawianie czasu ma jakiś wplyw na efekt na zdjęciu?
I jeszcze jedno, SB50DX ma fotocelę, jak ustawić lampę wbudowaną aby swoim błyskiem poprawnie wyzwalała SB50. Proszę o wskazówki od czego zacząć?! Mam nadzieję, że po kilku doświadczeniach zrozumiem co, jak i dlaczego trzeba ustawiać.
Proszę o pomoc!
1) W menu D70 włącz: custom menu > 19. flash mode > manual. W manualu SB-50DX łupie wyłącznie pełną mocą. Czas nie ma wielkiego wpływu na efekt, chyba że jest na tyle długi, by światło zastane mogło mieć wpływ na zdjęcie. Jeśli jednak nie chcesz korzystać ze światła mieszanego, najlepiej na D70 w trybie M ustaw 1/500 i do tego dobieraj wartość przysłony tak, by uzyskać poprawną ekspozycję.
2) Na lampie przytrzymaj guzik slave przez 1 sek.
Samej lampy nie mam, więc o praktyczne wskazówki raczej mnie nie pytaj :D
1) W menu D70 włącz: custom menu > 19. flash mode > manual. W manualu SB-50DX łupie wyłącznie pełną mocą. Czas nie ma wielkiego wpływu na efekt, chyba że jest na tyle długi, by światło zastane mogło mieć wpływ na zdjęcie. Jeśli jednak nie chcesz korzystać ze światła mieszanego, najlepiej na D70 w trybie M ustaw 1/500 i do tego dobieraj wartość przysłony tak, by uzyskać poprawną ekspozycję.
OK, lampa juz mi sie odpala. Dzieki za szybka odpowiedz.
A tak z ciekawości:
- odpala ci w trybie wireless wyzwolona lampką z D70?
- czym ją zasilasz? (domyślam się, że pewnie akumulatorkami Li-ion)
A tak z ciekawości:
- odpala ci w trybie wireless wyzwolona lampką z D70?
Ustawilem tak jak mi napisales: lampa wbudowana na manual (custom menu > 19. flash mode > manual), na SB50 przytrzymalem Slave, odlozylem ją z dala od aparatu i blyska. No jeszcze nie bardzo wiem jak to wszystko wzajemnie w przestrzeni poustawiac aby uzyskac jakies znosne efekty. Nie wiem jak liczyc liczbe przewodnia w sytuacji gdy blyskaja dwie lampy (dodac czy wyliczyc srednia?).
- czym ją zasilasz? (domyślam się, że pewnie akumulatorkami Li-ion)
W Sb50 mam dwie bateryjki CR123...?
Nie wiem jak liczyc liczbe przewodnia w sytuacji gdy blyskaja dwie lampy (dodac czy wyliczyc srednia?).
Najlepiej zrobić zdjęcie i zobaczyć na monitorku jak wyszło :lol: Będzie zdecydowanie szybciej ;)
W Sb50 mam dwie bateryjki CR123...?
Aha. Myślałem, że może zapodałeś akumulatorki zastępujące CR123
kerry123
16-10-2007, 20:04
można wiedzieć czy ta lampka bedzie działać tak samo z d40 jak i z d70 ?
Będzie tak samo niedziałać z jednym i z drugim, lub tak samo działać w trybie automatyki tyrystorowej.
Będzie tak samo niedziałać z jednym i z drugim, lub tak samo działać w trybie automatyki tyrystorowej.
Chyba nie bedzie!? Ta lampka nie ma automatyki tyrystorowej, nie ma zewnetrznego czujnika - tak mi sie przynajmniej wydaje. Dziala tylko w manualu i tylko na pelnej mocy.
Moc mozna regulowac w SB-50dx, tak samo jak wyzwalac lampa zewnetrza (ma fotocele) ale lampa ta nadal bedzie pracowac w manualu.
Macie racje - nie ma tyrystorka :(
Mialem te lampe przez 2 lata i mile ja wspominam.