PDA

Zobacz pełną wersję : Pastelowe zdjęcia

wojhen
23-05-2011, 13:47
Od niedawna używam NX2.Czy ktoś może mi powiedzieć jak wywołąć zdjęcie NEF aby wyszło pastelowe?

stock
23-05-2011, 14:06
może najpierw bys się przywitał ? Gdybyś poświecił choć chwilke na przejrzenie watków na forum, to nie zadałbys ZNÓW tego pytania.
ech - wszystko na gotowo by chcieli.

wojhen
23-05-2011, 14:10
Witam.Przeglądałem godzinę i nic.Widocznie jestem w tym słaby.Dzięki ,że się fatygowałeś z błyskawiczną odpowiedzią.

wojhen
23-05-2011, 14:24
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikoniarze.pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=pastelowe+zdj%EAcia&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikoniarze.pl
To większość opowieści z mchu i paproci.Sorry

depcius
23-05-2011, 16:48
Daj spokój z nefami i nx to dla amatorów :) Przepis na pastelowe zdjęcia jest bardzo prosty. Trza kupić pas, kaburę na tel komórkowy do paska (oczywiście trzeba mieć też telefon komórkowy z aparatem). Teraz najważniejsze! Zakładasz taki pasek, przypinasz kaburę, wkładasz telefon i dawaj foty z biodra. Pas, tel. i owe foty z biodra.

Ciach jedno zdjątko,
pstryk druga focia,
zachwycona pastelami jest już ciocia !!!
Cyk trzeci kadr
Ciągle strzelam z biodra skrycie
Pastelowe foty robię znakomicie !!!

Funky_Koval
23-05-2011, 16:58
Bardzo ładna rymowanka...tylko po co tyle złośliwości?

nowart
23-05-2011, 17:20
może dlatego, że o wszechobecnych "pastelach" - cokolwiek by to było - nikt już raczej nie może słuchać...

wojhen
23-05-2011, 23:37
Pewnie długo nie pożyję ,a tu tylko tracę czas.Jak będziecie w moim wieku ,to sami stwierdzicie,że szkoda czasu na złośliwości.A oczekiwanej przeze mnie treści zero.Czy to forum nikoniarzy-złośliwiarzy?

wywar
24-05-2011, 01:46
Pewnie długo nie pożyję ,a tu tylko tracę czas.Jak będziecie w moim wieku ,to sami stwierdzicie,że szkoda czasu na złośliwości.A oczekiwanej przeze mnie treści zero.Czy to forum nikoniarzy-złośliwiarzy?

Kolego pytanie podobne do Twojego było wiele razy zadawane. Setki osób się wypowiadały, próbowały obrobić pastelowego nefa. Nie ma jednego, jedynego przepisu na "pastele". Tak samo jajecznicę można zrobić na 100różnych sposobów - to samo z pastelowym NEFem. Nie dziw się dlaczego wiele osób ma odruchy wymiotne na kolejne "kultowe" pytanie: "jak zrobić pastela z nikona?". Załóż nowy wątek z pytaniem "Nikon d700 czy Canon 5D?" to reakcja nikoniarzy-złośliwiarzy będzie podobna - było, było, było. Wracając do tematu - jak Ci szkoda czasu to zapisz się na warsztaty do "twórcy" pasteli i w jeden łeekend zostaniesz wtajemniczony :D No tylko nie pisz ,że szkoda Ci kasy :D

wojhen
24-05-2011, 08:50
Dzięki za ostatnią odpowiedź.Miałem nadzieję,że byłem precyzyjny w swoim pytaniu.Wiem jak obrobić foto w ps (pastelowo),ale słabiutko jeszcze znam nx2.Literatury o nx2 nie mam,więc chciałem iść trochę na skróty.
Co do złośliwości - wielu tutejszych nikoniarzy para się fotografią zarobkowo.Forum ,to również miejsce gdzie można znaleźć klienta.Ja większości z tych złośliwych bym nie zatrudnił.Za arogancję.

depcius
24-05-2011, 09:46
Dzięki za ostatnią odpowiedź.Miałem nadzieję,że byłem precyzyjny w swoim pytaniu.Wiem jak obrobić foto w ps (pastelowo),ale słabiutko jeszcze znam nx2.Literatury o nx2 nie mam,więc chciałem iść trochę na skróty.
Co do złośliwości - wielu tutejszych nikoniarzy para się fotografią zarobkowo.Forum ,to również miejsce gdzie można znaleźć klienta.Ja większości z tych złośliwych bym nie zatrudnił.Za arogancję.

Nie chciałem być złośliwy w ani jednym słowie, które napisałem wcześniej. Jeżeli mój post zabrzmiał dla Ciebie i dla innych forumowiczów zbyt złośliwie i arogancko to bardzo Cie wojhenprzepraszam.

W poscie nr 4 podałeś link z wynikami z wyszukiwarki i napisałeś: "To większość opowieści z mchu i paproci.Sorry". Niestety nie znajdziesz na forum więcej informacji o tym jak uzyskać pastele. Tak jak wspomnieli koledzy wyżej temat był już przerabiany z każdej strony. Po przebrnięciu przez kilka z tamtych pastelowych wątków dojdziesz do wniosku, ze pastele każdy widzi inaczej. Droga do pasteli otrzymywanych przez pastelowych forumowych wymiataczy na pewno była długa, wyboista i kręta. Nikt nie zdradzi tak po prostu jak to zrobić. Na pewno nie jest to jedno kliknięcie, jedna akcja, przesunięcie 2 suwaków. Proces na pewno jest bardziej skomplikowany i zaczyna się od prawidłowo naświetlonej klatki... Jeżeli chodzi o NX to nie pomogę w ogóle bo nigdy go nie używałem.

wojhen
24-05-2011, 13:21
Chciałem aby dyskusja była na odpowiednich torach.
Czytałem o tych pastelach i nie rozumiem co sie tu ( nie tylko w tym wątku)dzieje.
Dla mnie forum to taki hotel (dziwny ,bo dla fotografów).Wchodzę ,wynajmuje pokój (czyli zakładam wątek),wieszam ogloszenie na drzwiach i czekam.I co ? Wchodzi ktoś d o m n i e i mówi ,ze się nie przedstawilem.Potem wchodzi kilka osób .Tańczą na stole , mówią wiersze...Dziwią i się ,że ja się dziwię.Nikt nie mówi o ogloszeniu ;albo wchodza i mówia że takie ogloszenia (podobne! ) juz byly.CUDA.Chcesz - pomóż , nie chcesz - nie przeszkadzaj.Tak to widzę.
Żeby byla jasność : nikt mnie nie obraził.Nie jadam bezy w rękawiczkach.Chcę się czegoś nowego nauczyć (nadal mi się chce),a zegar tyka.

Kaczy_Grzmot
24-05-2011, 13:36
Tutaj znajdziesz różne presety człowieka o ksywie "Sorin LS" z forum Flickr dot. NX2.
https://docs.google.com/#folders/folder.0.0B8SDNhVvwFn8NzQ1MmE4ODQtNmM5Mi00YjhiLWI1 M2EtMjNkOTViNDdkN2Fj

A tutaj opisy poszczególnych presetów.
http://www.flickr.com/photos/34293562@N06/sets/72157624884849598/

Może coś wyda Ci się użyteczne w kontekście tzw. pasteli, ale nie tylko...

robinhood
24-05-2011, 15:33
wojhen, mówisz, że potrafisz obrobić zdjęcie pastelowo w PS, ale nie potrafisz w NX2.

Weź więc jakiegoś swojego NEF'a do PS'a obrób, pokaż nam tutaj oryginał i efekt końcowy i udostępnij NEF'a.

Wtedy po pierwsze będzie wreszcie widać o co Ci chodzi, a po drugie będzie można spróbować uzyskać ten sam efekt w NX2... A jeszcze jakbyś sam spróbował coś poustawiać w NX i pokazał efekt to byłoby też widać, że włożyłeś trochę pracy w rozwiązanie problemu.

Ja Ci w NX2 nie pomogę bo nie używam, ale jak zrobisz tak jak napisałem wyżej to może komuś będzie się chciało trochę z tym pobawić, w zgadywanki raczej nikomu nie chce się bawić.

wojhen
24-05-2011, 18:28
Problem polega na tym,że PS mam tylko grzecznościowo u znajomego profesjonalnie obrabiającego foto dla reklam.Nie kupię,a nie piracę.Skompletowałem mac-a z eizo sx2262 , do tego nx2 ,drukarka epson r2880.Ostatni zakup to colormunki.Wszystko testuję i ćwiczę w tą i z powrotem.
Nie wiem czy to http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/Galerie/Galeria_NPS/2011/Wojciech_Glinka.page (piękne)
było jakoś podrasowane,ale natchnęło mnie "pastelowo".Stąd pytanie , chciałem poćwiczyć.Bardzo dziękuję za ostatnie wypowiedzi.Merytoryczne.

robinhood
24-05-2011, 20:53
Na pewno te zdjęcia były podrasowane.

Adobe oferuje wersje testowe swoich programów, można pobrać na http://www.adobe.com/downloads/

Chyba trzeba się rejestrować.

korsarz
29-05-2011, 14:53
Daj spokój z nefami i nx to dla amatorów :) Przepis na pastelowe zdjęcia jest bardzo prosty. Trza kupić pas, kaburę na tel komórkowy do paska (oczywiście trzeba mieć też telefon komórkowy z aparatem). Teraz najważniejsze! Zakładasz taki pasek, przypinasz kaburę, wkładasz telefon i dawaj foty z biodra. Pas, tel. i owe foty z biodra.

Ciach jedno zdjątko,
pstryk druga focia,
zachwycona pastelami jest już ciocia !!!
Cyk trzeci kadr
Ciągle strzelam z biodra skrycie
Pastelowe foty robię znakomicie !!!

Popracuj nad metrum i toniką wiersza. :D

EDIT: Chociaż chyba nie miałeś na myśli złośliwości - przynajmniej tak myślę widząc Twoje kadry z działu "Fotokomórka". Łatwo zapomnieć, że to też może być narzędzie wyrazu nierzadko generujące naprawdę ciekawe obrazy. ;)

wojhen
31-05-2011, 15:45
Dzięki,że Wam się chciało znowu o TYM pisać.Milczałem,bo kończyły się regaty Velux5oceans i jedną nogą,spakowany już byłem aby pojechać do La Rochelle.Nie wypaliło,a liczyłem na super fotki .Może Korsarz rozumie żal...

korsarz
02-06-2011, 13:23
Jak najbardziej. :(((